Hlavní obsah

Vychytávka pro milovníky hub, ovoce i bylinek: Sušička plodů!

Foto: Thinkstock

Podzim naděluje jablka, hrušky, švestky a houby. Usušte je, v zimě přijdou vhodFoto: Thinkstock

Reklama

Sušení je nejjednodušší způsob konzervace, který můžete provádět na vzduchu, v troubě nebo v sušičkách. Máme tipy na pomocníky pro nejzdravější konzervaci úrody.

Článek

Právě se sklízí spousta ovoce, rostou houby a před zimou sklízíte i bylinky. Usušené plody, květy, natě i kořeny uchováte ve vysoké kvalitě po delší čas.

Šetrným sušením si ovoce a zelenina uchovají až 80 procent vitaminů, minerální látky a vlákninu. Při sušení se nepoužívá cukr ani konzervační látky a barviva. Nejen v zimě takto uchovanou sklizeň oceníte.

Nepotřebujete sušičku?

Dříve se běžně sušilo na teplém čerstvém vzduchu, kdo má chalupu, chatu nebo domek s pecí či kamny na dřevo, může to udělat ve vychládající nebo jen mírně vyhřáté troubě – od 40 do 52 °C, aby potraviny neztratily vitaminy. Sušit můžete i doma v troubě, ale máte-li pravidelný přísun plodů vhodných k sušení, vyplatí se pořídit si sušičku.

Foto: Leifheit

Náš tip: Máte síto na sušení svetrů? Doma na něm usušíte i bylinky a houby. Model Sensitive Air, plocha 65 x 83 cm. Cena 199 KčFoto: Leifheit

„Pokud máte více surovin, než aktuálně zkonzumujete, dejte je do sušičky, a je vystaráno. Výhodou sušičky oproti klasickému sušení na vzduchu je rychlost a kvalita sušení,“ říká Jindřich Valenta, majitel české značky elektrospotřebičů Concept.

Foto: My Concept

Sušičky Concept 6+ umí usušit nejen ovoce, zeleninu, houby, květiny, těstoviny, ryby nebo maso, ale díky speciálním platům také bylinky. Cena od 799 KčFoto: My Concept

U sušení na vzduchu nebo na papíru a sítech v bytě se vám totiž může stát, že se ovoce, houby či cokoli dalšího neusuší dostatečně a zplesniví, práší se na ně nebo je napadne hmyz.

Foto: Eta

Model Karina disponuje třemi stupni sušení. Pět kusů sušicích plátů (ve výbavě jsou čtyři navíc) lze rozšířit na devět kusů. Suší i větší kusy. Cena od 1299 KčFoto: Eta

„Některé modely umí usušit nejen ovoce, zeleninu, houby, květiny, těstoviny, ryby nebo maso, ale díky speciálním platům také bylinky,“ vysvětluje Jindřich Valenta.

Foto: Sencor

Sušička disponuje pěti sušicími síty o výšce 1,3 cm a o průměru 33 cm. Po zapnutí uvnitř cirkuluje teplý vzduch, který stejnoměrně vysouší plody ze spodní i vrchní strany jednotlivých mřížek. Cena 799 KčFoto: Sencor

Jak si vybrat správně

Na trhu najdete modely mnoha značek, například Eta, Hyundai, Bielmeier, Sencor, Concept, Zelmer, Rommelsbacher, Ezidri, Sedona, Orava, Paradiso, Rohnson. Ceny se pohybují podle typu, výrobce, velikosti a vybavení od 799 Kč do 13 490 Kč. Mohou mít hranaté nebo kruhové provedení. Oba typy jsou funkčně stejné, ale hranaté modely jsou skladnější.

Foto: My Concept

Model In Time má obdélníkový design. V základní výbavě je až devět sít, navíc si můžete nastavit teplotu sušení od 35 do 70 °C s individuálním digitálním časovačem. Cena od 1799 KčFoto: My Concept

Levnější výrobky jsou bez termostatu a časovače, ke kvalitním patří cirkulace vzduchu a časovač, takže stačí si nastavit potřebný čas a sušička se sama vypne, což je úsporné. Obecně mají sušičky okolo pěti sít. Kvalitní a poloprofesionální modely lze doplňovat a sušit třeba na devíti i patnácti sítech najednou.

Foto: Kasa

Sušička ovoce Gallet DES 117 s příkonem 500 W disponuje pěti variabilními pláty s průměrem 33 cm. Cena od 999 KčFoto: Kasa

Než zaplatíte, přemýšlejte

Před nákupem si uvědomte, k čemu a jak často budete sušičku používat, a podle toho do ní investujte. Existují i sušičky s inteligentními funkcemi, u nichž nastavíte jen druh ovoce a ony se postarají o jeho správné usušení. Vybírejte podle počtu sít. Kvalitnější modely je možné doplnit o síťky na sušení drobného ovoce nebo čajů či o fóliové misky na sušení placek z předem připravené ovocné kaše.

Foto: Bionaire

Ezidri Snackmaker. Tři programy na sušení (i na byliny a květiny). Základní provedení – pět sít + jedna fóliová miska + jedna síťka – lze snadno rozšířit až na 15 sít. Teplotní rozsah 35 až 60 °C: Cena 4490 KčFoto: Bionaire

Foto: Sušička CZ

Sušičky Excalibur jsou vybaveny zadním ventilátorem pro horizontální proudění vzduchu (Parallexx Horizontal-Airflow Drying System) a nastavitelným termostatem. Cena 8150 KčFoto: Sušička CZ

Foto: Sedona

Sedona Combo je vybavena jedinečnými prvky, jako je digitální termostat, technologie duálního větrání, dvoustupňové sekvenční nastavení teploty. Na devět táců, cena 13 490 KčFoto: Sedona

Další tipy

Při sušení se budou hodit třeba také pomůcky na vykrajování a krájení ovoce a zeleniny. Tradiční způsob sušení na vzduchu vyžaduje rozmanité pomůcky jako síta, mřížky a podobně.

„Oceníte i různé háčky na zavěšení trsů bylinek, pomocníky na čištění a přípravu sušených plodů, třeba loupače na jablka," říká Veronika Motyčková ze společnosti Tescoma, která také tyto výrobky prodává, a dodává: „Pomocí tvořítek na vánoční cukroví můžete ze sušených ovocných plátů vykrájet různé tvary a dosušit je na zdravé a chutné chipsy.“

Foto: Tescoma

Vykrajovač jádřinců ze série President. Cena 199 KčFoto: Tescoma

Foto: Bionaire

Kráječ a loupač jablek Ezidri je určen ke krájení čerstvých jablek nebo tvrdších hrušek na spirálu – loupání lze vypnout. Cena 690 KčFoto: Bionaire

Foto: Tescoma

Loupač jablek Handy z odolného plastu s náhradními čepelemi. Cena 399 KčFoto: Tescoma

Máte sušičku, kterou využíváte, nebo je dalším přístrojem, který jste zaparkovali do spíže? Podělte se o své zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Načítám