Hlavní obsah

Vychytávky, které vám usnadní práci v domácnosti! Znáte tyhle?

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Poradíme vám pár vychytávek, které usnadní a urychlí péči o vaši domácnostFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štvou vás otvory ve zdi, které zůstaly po obrázcích? Potřebujete rychle oloupat vařené brambory? S tím i mnohým dalším vám pomohou dnešní vychytávky!

Článek

Na spoustu věcí si můžete přijít díky vlastní zkušenosti, ale proč se nejdřív neporozhlédnout, jestli už neexistuje vychytávka, která by vám pomohla hned? Právě takové pro vás máme!

Otvory po hřebíčku

Zůstaly ve zdi malé dírky od hřebíčků po obrazech? Snadná pomoc! Pokud máte vytapetováno nebo vymalováno bíle, natlačte do nich obyčejnou bílou pastu na zuby a pak vyhlaďte prstem. Místo pasty můžete použít i bílou křídu, kterou stačí místo přejíždět. U barevných zdí použijte samozřejmě odpovídající barevnou křídu.

Pasta vyčistí boty i auto

Když už budete mít v ruce bílou pastu na zuby, vezměte i starší kartáček a vyčistěte ušpiněnou podrážku tenisek, na kterých se podepsala tráva, prach a další nečistoty. Pasta z ní udělá opět svítivě bílou! Pasta na zuby je skvělá i na vyleštění reflektorů auta nebo čmáranic, které děti udělaly na bíle natřeném dřevěném stole – je totiž přiměřeně abrazivní, ale nepoškrábe!

Foto: Olena_Yakobchuk, shutterstock.com

Byla by vyloženě škoda používat pastu jen na čištění zubůFoto: Olena_Yakobchuk, shutterstock.com

Poškozená žárovka

Pokoušeli jste se vyšroubovat prasklou žárovku, ale sklo za kovovou objímkou povolilo a baňka vám zůstala v ruce? Rozhodně se nepokoušejte sáhnout dovnitř šroubení žárovky rukou, abyste ho vytočili, protože se ostrým a tenkým sklem nepříjemně pořežete.

Raději rozkrojte napůl bramboru – samozřejmě velikostí odpovídající, aby se vám do lampičky vešla – natlačte ji na střepy a objímku a můžete snadno a bezpečně vyšroubovat. Střípky zůstanou v bramboře pevně zaseknuté. Samozřejmě, že celá operace musí od začátku probíhat s kabelem vypojeným z elektřiny!

Loupání brambor hračkou

Milujete brambory vařené ve slupce, ale současně nesnášíte jejich loupání? Snadná pomoc! Před vařením je v polovině nařízněte tak, abyste prořízli právě jen slupku. Pak dejte normálně vařit. Po uvaření vložte do studené vody – místo pracného loupání stáhnete většinou jedním pohybem celou polovinu slupky.

Šála bez žmolků

Nesnášíte, když se vám na šále nebo svetru udělají nevzhledné žmolky? Kdo má ráno hledat přístroj na jejich odstranění – naštěstí stejnou službu udělá jednorázová žiletka na holení. Jen to chce si pleteninu pořádně natáhnout a postupovat opatrně – ovšem efekt je skvělý a práce jde rychle od ruky!

Foto: eldar_nurkovic, shutterstock.com

Jak pomůže holítko se žmolky na svetru? Budete se divit, jak snadno je odstraní!Foto: eldar_nurkovic, shutterstock.com

Pořadač na kabely

Plete se vám doma spousta kabelů od počítače, nabíječek a podobných věcí? Pak si pořiďte jednoduchý a přehledný pořadač, ve kterém bude mít každý kousek své místo. Stačí, když do krabice od bot vyskládáte ruličkami od toaletního papíru nebo nastříhané roličky od papírových utěrek tak, že budou připomínat plástev. Do každé ruličky pak smotejte jeden kabel. Roličku můžete i popsat, aby bylo jasné, k čemu kabel patří.

Jestli máte na nabíječky a propojovací kabely speciální zásuvku, kam je dáváte a kde se postupně mění v nepřehledné klubko hadů, můžete je zorganizovat za pomoci obyčejných dřevěných kolíčků na prádlo. Kabely smotejte a zacvakněte kolíčkem, na který můžete napsat, od čeho kabel je.

Neplýtvejte

Vadí vám vyhazovat zbytky z kuchyně, okrajování zeleniny a podobně? Takhle tomu zabráníte:

  • Vršek papriky se stopkou neodřezávejte, ale vtlačte palcem dovnitř – vylomíte opravdu jen střed.
  • Slupku zázvoru odškrábejte okrajem převrácené kávové lžičky, neokrájíte ani kousek.
  • Konce pórku, čínského zelí, celeru či petržele nevyhazujte, ale postavte je do misky s trochou vody – obrazí a můžete je dál využít.
  • Zbylo vám trochu překapávané kávy? Dejte ji zamrazit do tvořítka na led, mražená káva pak ochladí tu příliš teplou, aniž by ztratila chuť, anebo ji můžete použít na výrobu ledové kávy.

Také máte pár zaručeně praktických vychytávek? Napište nám!

Načítám