Hlavní obsah

Vyhoďte muškáty, nakupte alobal a vysaďte vřesy aneb Co s balkonem na zimu?

Foto: Kira_Yan, Shutterstock.com

Foto: Kira_Yan, Shutterstock.com

Reklama

Krásný kvetoucí balkon vyzývající k posezení není v pozdním jaru či v létě žádný problém. Jasně, v zimě na něm už asi tolik vysedávat nebudete, to však neznamená, že musí zet prázdnotou, či dokonce nepořádkem.

Článek

Balkon sice nevyžaduje tolik práce co podzimní zahrada, i tak si ale vaši péči zaslouží – a to hned v několika oblastech. V období, když je všude bahno a šedivo, nebo naopak bílo pod nánosy sněhu, se vám pohled na čistý upravený balkon jistě bude líbit více než na neuklizený prostor fungující v zimních měsících jako skladiště či příležitostná lednice. Barevné rostliny a dekorace rozzáří podzimní šeď, zazimované pelargonie se vám za péči odvděčí na jaře a uklizený a správně ošetřený nábytek vám ušetří peníze za nový. Podívejte se, na co byste neměli zapomenout.

Zazimujte truhlíkové květiny

Běžné balkonové květiny zimu na nezaskleném balkoně nepřežijí. Můžete je zkusit zazimovat, ale i to jde jen u některých druhů. „Nejvhodnější druhy pro přezimování jsou takové rostliny, jejichž stonky při dlouhodobějším pěstování dřevnatí,“ vysvětluje zahradnice Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov. Patří k nim převislé i vzpřímené pelargonie, fuchsie, verbeny, molice nebo vějířovka. Zvláště pelargonie musíte sestříhat a včas přenést do chladné, ale světlé místnosti.

Ovšem dobře zvažte, zda se do snahy o přezimování chcete vůbec pouštět – pokud nemáte ideální podmínky, nemusíte se dočkat úspěchu. Názory na úspěch a smysl zazimovávání se totiž různí. „Co se týká rostlin v truhlících, vyplatí se zazimovat některé odrůdy fuchsií, ale například muškáty zimovat příliš nedoporučujeme. Rostliny často trpí přes zimu různými chorobami a těžko jim vytvoříme v zimě podmínky, jako mají v Izraeli nebo střední Africe,“ vysvětluje RNDr. František Kopřiva ze Zahradnictví Šebrov.

Foto: Scharfsinn, Shutterstock.com

S nastupujícím podzimem je venkovní posezení stále osiřelejšíFoto: Scharfsinn, Shutterstock.com

Nakupte vřesy a jehličnany

Ale nebojte se, nemusíte celou zimu koukat na prázdný balkon – můžete si ho vyzdobit kvetoucími i zelenými rostlinami. Stačí jen vědět, jaké nakoupit. Velmi osvědčené jsou vřesy a vřesovce, kterým teploty pod bodem mrazu nevadí, a většina z nich navíc v zimě kvete. Budete-li je sesazovat do většího truhlíku, dodejte jim spíš kyselejší, dobře propustnou zeminu. Volné místo mezi rostlinkami vyplňte mulčovací kůrou – nejenže je dekorační, ale má i izolační efekt. K vřesům můžete přisadit další mrazuodolné rostliny, třeba okrasné trávy či malé jehličnany.

Právě jehličnany jsou velmi vhodné do truhlíků a květináčů. Většina druhů je proti mrazům odolná. Vybírat můžete podle vkusu a velikosti balkonu, jen pamatujte, že čím větší bude květináč, a tedy i vrstva zeminy chránící kořeny, tím lépe. Smrky jsou oproti borovicím nenáročné jak na světlo, tak na kvalitu půdy, ale potřebují dostatek vlhkosti. Výhodou jehličnanů je i to, že je na Vánoce můžete ozdobit.

Máte strach, že by rostlinky v květináčích mohly namrznout? Obalte květináče starou látkou a zabalte je do alobalu. Dáte-li přes alobal ještě jutovinu, půda nebude mít šanci promrznout, kořeny rostlin budou stále v teple a díky jutě budou mít květináče i hezký přírodní vzhled. Vystlat jutou či netkanou textilií můžete květináče i zevnitř. Jako izolace zespodu vám nejlépe poslouží polystyrenová deska.

A jestli se chcete starostem s pěstováním živých rostlin na balkoně v zimě vyhnout, vyrobte si přírodní dekorace, které zapíchnete do truhlíků se zeminou. Využít můžete větvičky jehličnanů, šípky, šišky, březovou kůru či různé suché plody, slaměnky. Sladit je můžete s dekoracemi v bytě a propojit tak vnitřní a venkovní prostor.

Foto: Shebeko, Shutterstock.com

Vřes jen tak nezmrzne a v zimě vás potěší svým květemFoto: Shebeko, Shutterstock.com

Ošetřete a zakryjte nábytek

Jestli máte na balkoně nějaký nábytek, měli byste před zimou provést údržbu a ošetřit ho správnými prostředky. Plastový nábytek stačí zpravidla omýt mýdlovou vodou či čističem plastů. U kovového zkontrolujte nátěry, neměly by být popraskané. Všude, kam se dostane voda v kombinaci se zimou, totiž hrozí rez. Pokud už nemáte čas a chuť nátěry opravovat, můžete na malé praskliny využít vazelínu či olej a poškození jimi ošetřit. Hlavně ale nezapomeňte utáhnout a ošetřit vazelínou spoje na nábytku, aby se do nich nedostala voda – mohla by zamrznout a materiál poničit.

Největší práci budete mít s dřevěným nábytkem, ten totiž zimu a vlhko snáší nejhůře. Ideální je, když ho můžete na zimu přemístit někam do sucha, třeba do sklepa. Jestliže žádné vhodné prostory pro balkonový nábytek nemáte, vyrobte si na něj na míru ušité kryty a nechte ho venku. V nouzi poslouží i silný igelitový pytel, ale s tím samozřejmě moc parády neuděláte. V každém případě byste však měli dřevěný nábytek před zimou umýt jemným mýdlovým roztokem, usušit a naimpregnovat olejem. Díky pravidelné impregnaci zůstane v pořádku dlouhá léta.

Jak vidíte, připravit balkon na zimu není nic složitého, stačí pár hodin práce a získáte příjemně uklizený a vyzdobený prostor.

Už jste balkon zazimovali?

Reklama

Související témata:

Načítám