Hlavní obsah

Už dávno to nejsou nesexy bombarďáky! Nejhezčí bavlněné spodní prádlo, které je i pohodlné

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pandemie zahýbala s módním průmyslem a v současnosti se v oblékání klade důraz především na pohodlí a příjemné materiály. A proto se zvýšil zájem o bavlněné spodní prádlo. Jaké jsou jeho výhody?

Článek

Stejně jako pohodlné teplákové soupravy, domácí komplety a teplounké papuče jde na odbyt v poslední době také bavlněné spodní prádlo. Lidé na home officu trochu zpohodlněli a začali dávat přednost příjemným, poddajným a často i přírodním materiálům. A mezi nimi patří prim bavlně. V čem tkví její kouzlo?

Pohodlí a prodyšnost

Výhodou bavlny je především prodyšnost, poddajnost, savost a nenáročnost na údržbu. A i ona má různou kvalitu. „Záleží především na délce použitých vláken. Platí pravidlo, že čím delší vlákna jsou, tím je materiál kvalitnější a příjemnější na dotyk. Nejkvalitnější bavlny jsou barbadoská Sea Island, americká Pima a egyptská bavlna,“ říká Adam Rožánek z české společnosti Styx.

Abyste využili vlastnosti přírodního materiálu naplno, dívejte se na složení: 100% bavlna je bez příměsí, a když se doplní o elastan, lépe drží tvar. Vyšší level představuje organická či bio bavlna, která je pěstovaná bezpečnějším a udržitelnějším způsobem bez použití pesticidů a toxických látek. Navíc se při její výrobě spotřebuje mnohem méně vody. Zjednodušeně řečeno: je to bavlna, která se pěstuje ekologicky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Podprsenka braletka Astratex (94 % bavlna, 6 % elastan), 329 Kč. Nevyztužená podprsenka Bellinda (90 % bavlna, 10 % elastan), 399 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Podprsenka braletka Paon Label (96 % bio bavlna, 4 % elastan), 899 Kč. Nevyztužená podprsenka Organic Basics (95 % organická bavlna, 5 % elastan), 893 Kč, prodává VemzuFoto: Archiv firem

Nedráždí ani citlivou pokožku

Pro výrobu spodního prádla je bavlna skvělý materiál – vyznačuje se prodyšností, a proto vyhoví citlivé pokožce i alergikům. Možná sice není tak sexy, ale na delší nošení a styk s intimními partiemi je mimořádně vhodná.

„Bavlněné kalhotky i podprsenky jsou pohodlné, nedráždí pokožku a perfektně se hodí na každodenní nošení. V době pandemie o ně vzrostl zájem stejně jako o domácí komplety,“ potvrzuje Iva Janoušková ze společnosti Astratex.

Foto: Archiv firem

Zleva: Trojbalení kalhotek brazilek Lindex (90 % organické bavlny, 10 % elastan), 449 Kč. Trojbalení kalhotek Reserved (95 % bavlna, 5 % elastan), 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Dámské kalhotky (95 % bavlna, 5 % elastan), 85 Kč, pánské boxerky (95 % bavlna, 5 % elastan), 119 Kč, vše Dedoles. Dámské trenýrky (100% bavlněný satén), 539 Kč, pánské trenýrky (100% bavlněný satén), 559 Kč, vše Elka LoungeFoto: Archiv firem

Vhodná i na sport a v nemoci

Výhodná je u bavlny i její savost – oceníte to vždy, když se zpotíte. „Kromě běžného nošení doporučujeme bavlněné prádlo i na sportovní aktivity, protože skvěle saje pot a vlhkost. Vydrží déle, a dokonce je jeho nošení doporučováno lékaři v případě zdravotních obtíží,“ vysvětluje Jakub Kofroň z české rodinné značky Elka Lounge.

Praktické také je, že bavlna dobře snáší praní a žehlení na vyšší teploty, proto je možné udržovat prádlo ve větší čistotě, což je důležité třeba během infekčního onemocnění. Jedinou nevýhodou může být po čase ztráta barvy či zaprání. Dodržujte proto během praní rozlišení na bílé, tmavé a barevné, používejte prací prostředky na podporu barev a případně i speciální ubrousky, které zabraňují obarvení prádla.

Související témata:

Načítám