Hlavní obsah

Nejhezčí místa v horách od Šumavy po Beskydy: Udělejte si výlet na vodopády, rozhledny i jezera

Foto: Vojtech.Postulka, Shutterstock.com

Foto: Vojtech.Postulka, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krkonoše znáte jen z lyží a na Šumavě jste bez skipasu ještě nikdy nebyli? Je načase to změnit a prozkoumat tuzemské hory v letní kráse. Nebudete litovat!

Článek

Máte plné zuby vedra? Vyrazte se zchladit do hor. Je tam o poznání příjemněji, a ještě se odměníte úchvatnými přírodními skvosty a výhledy. Jestli nestojíte o náročné výšlapy, pouštět se do nich nemusíte: české a moravské hory si můžete užít i bez náročného stoupání do kopců. Jaké turistické cíle v létě nevynechat?

Na Šumavu za krásami jezer

Černé a Čertovo jsou nejznámější šumavská ledovcová jezera. Leží necelé tři kilometry od sebe a snadno je spojíte do jednoho výletu, v sezoně ale počítejte s vysokou návštěvností. Pokud si chcete užít trochu klidu, zvolte si jiný cíl. Nedaleko rozhledny Poledník, odkud se otevírá krásný výhled na českou i německou stranu, najdete Prášilské jezero. Malebné je i nejvýše položené šumavské ledovcové jezero Laka. Je nejmenší a postupně zarůstá drobnými travnatými ostrůvky. Nejvíc na jihu, téměř až u lipenské přehrady, leží krásné Plešné jezero.

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Šumavská jezera jsou tajemná jako zdejší báchorky a pověstiFoto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Do Krkonoš za vodopády

Láká vás trochu dravější voda? Vyrazte do Krkonoš. Narazíte tu na jedny z nejkrásnějších vodopádů, které se u nás nacházejí. Nedaleko Harrachova je Mumlavský vodopád, dojít k němu a zpátky zvládnou i děti a méně zdatní turisté, trasa je dlouhá přibližně dva kilometry. Trávíte-li léto ve Špindlerově Mlýně, vydejte se po značce směr Luční bouda a Sněžka, vodních krás budete míjet hned několik, včetně 14,5 metru vysokého Velkého vodopádu. Z Harrachova, Špindlerova Mlýna i Rokytnice nad Jizerou je dobře dostupný také nejvyšší český vodopád: proud Pančavského vodopádu teče z výšky 148 metrů.

Foto: Mapy.cz/Zdeněk Vopěnka

Posaďte se a pár minut se dívejte do Mumlavského vodopádu, pročistíte si hlavu jako při meditaciFoto: Mapy.cz/Zdeněk Vopěnka

Do Orlických hor za válečnou historií

Rádi se na výletě něčemu přiučíte? Dějepisnou exkurzi si můžete užít při návštěvě Orlických hor a okolí. Narazíte tu na četné bunkry a pevnosti. Přístupné turistům jsou i ty největší, třeba legendární tvrz Hanička u Rokytnice, Vojenské muzeum Lichkovpevnostní systém u Králíků nebo Dobrošov u Náchoda – hodinová prohlídka s průvodcem je plná zajímavostí ze světa zbraní, uniforem a temných zákoutí vojenských úkrytů.

Foto: Mapy.cz/Jarda Hettner

Bunkry kluky nikdy neomrzí, bez ohledu na věkFoto: Mapy.cz/Jarda Hettner

Do Novohradských hor na rozhledny

Česko je ráj rozhleden a na mnohé můžete vystoupat i v Novohradských horách. Otevře se vám výhled nejen na jižní Čechy a Šumavu, ale za příznivého počasí i na rakouské Alpy. Například nad obcí Horní Stropnice se tyčí Kraví hora se stejnojmennou, volně přístupnou rozhlednou. Nedaleko Kaplice vyrostla pozoruhodná dřevěná rozhledna Hradišťský vrch. A u obce Besednice se tyčí na stejnojmenném vrchu věž Slabošovka. Dáváte-li přednost přírodním vyhlídkám, doporučujeme neminout skalní útvar Kuní hora (925 m) nebo Slepice (867 m).

Foto: Slavomír Kubeš / MAFRA / Profimedia

Rozhlédněte se po světě z Kraví hory a pak vyrazte, kam vás srdce táhneFoto: Slavomír Kubeš / MAFRA / Profimedia

Do Beskyd za folklorem

Na horách najdete nejen nádherné přírodní zajímavosti a rozhledny, ale i další atrakce. Například v Beskydech jsou to stavby a památky s osobitým rázem. Vydáte-li se na Pustevny, zastavte se u slavných chat MaměnkaLibušín, které byly postavené v roce 1898 podle návrhu Dušana Jurkoviče (1868–1947) a zaujmou kombinací secese a prvků lidové architektury. V nedalekém okolí vás určitě naláká i socha Radegasta nebo Stezka Valaška se skleněnou vyhlídkou.

Foto: PavelJiranek, Shutterstock.com

Na Beskydy dohlíží slovanský bůh RadegastFoto: PavelJiranek, Shutterstock.com

Načítám