Hlavní obsah

Vypěstujte si čínské zelí. Takhle snadné to je!

Foto: Herman Suparman, Shutterstock.com

Foto: Herman Suparman, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovali jste si asijskou kuchyni? Pak si na zahrádce vysejte čínské zelí. Jeho čas je právě teď, potřebovat vás bude minimálně a sklízet ho budete na podzim.

Článek

Pozor, čínské zelí není pekingské zelí. Obě plodiny se často zaměňují, ale jedná se o dva druhy zeleniny. Čínské zelí poznáte jednoduše – netvoří pevnou hlávku jako pekingské zelí, vypadá spíš jako salát a má sytě zelené řapíkaté listy.

Zatímco pekingské zelí se jí často čerstvé v salátech, čínské zelí se bezvadně hodí k asijským pokrmům, různým nudlím nebo jídlům z woku. Stejně jako pekingské zelí je i to čínské nenáročné na pěstování a poradí si s ním i začátečník.

Od semínek i ze sazenic

Čínské zelí lze pěstovat ze semínek, ale práci si můžete ulehčit a pořídit si v zahradnictví sazenice. Je to rozumné zvlášť v případě, že chcete pěstovat jen pár rostlin. Vysévat čínské zelí je možné právě teď, v průběhu července, nejpozději začátkem srpna. Pozdní výsev má svůj důvod – počasí už není tak horké a rostlina nepůjde rychle do květu, takže si užijete dlouhou sklizeň.

Vegetační doba této zeleniny je od 56 do 70 dní. Takhle dlouho budete čekat, než si na zelí pochutnáte. Rostlina není nijak náročná, ale připravte pro ni půdu: pěkně ji zryjte a obohaťte několika lopatami uleželého kompostu.

Foto: Tanes Ngamsom, Shutterstock.com

Čínské zelí můžete vypěstovat sami ze semen, nebo si koupit sazeniceFoto: Tanes Ngamsom, Shutterstock.com

Jak sázet a jednotit

Semínka čínského zelí vysévejte do řádků, které jsou od sebe vzdálené asi 40 centimetrů. Pokud bude výsev hustější, nevadí to, stejně musíte jednotit, tedy rostlinky protrhat a rozesadit. Pusťte se do toho, až povyrostou a vám se s nimi bude dobře pracovat. Mladé rostlinky ovšem nevyhazujte, ale hned je zpracujte do asijského salátu.

Vzrostlé sazenice čínského zelí pak jednoťte na vzdálenost 25 centimetrů, na záhonu by tedy měl vzniknout spon 40 × 25 centimetrů. Rostlina tak bude mít dost místa, aby se mohla dobře vyvíjet.

Zálivka čínskému zelí prospěje

Jestli bude druhá půlka léta suchá, zelí pořádně zalévejte. Prospějete mu. Čínské zelí totiž hůře nese období sucha a horka, kdy se mohou množit dřepčíci a napadat listy. Pravidelná zálivka, například obden navečer, představuje dobrou prevenci. Jinak se o rostlinu moc starat nemusíte. Jednou za čas zelí okopejte a záhon vyplejte. O zbytek se postará příroda.

Foto: joloei, Shutterstock.com

Čínské zelí můžete sklízet i po jednotlivých listechFoto: joloei, Shutterstock.com

Sklizeň čínského zelí

Čínské zelí budete sklízet postupně od září. Můžete odřezávat listy a nechat dorůstat nové, zeleninu budete mít ještě pozdě na podzim. Ačkoli je zelí odolné vůči krátkodobějším přízemním mrazíkům, nic nezkazíte, pokud ho na noc přikryjete netkanou bílou textilií.

Když zima nastoupí rychle, raději zelí skliďte. Omyjte ho, nechte okapat, vložte do sáčků nebo do fólie a uložte do lednice do přihrádky určené pro zeleninu. Uložit ho můžete také do vlhkého a temného sklepa. Co nejrychleji ho ale zpracujte, například do salátů nebo ho přidejte k nudlím na asijský způsob.

Reklama

Načítám