Hlavní obsah

Vylepšete záhony netkanou textilií: Jak na to?

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na netkanou textilií nedají zkušení zahradníci dopustit. Šetří jim práci s plevelem, pomáhá zavlažovat a chrání rostliny před prvními mrazíky. Jak ji na záhonech na podzim použít?

Článek

Netkaná textilie se stala vítaným pomocníkem na zeleninových, květinových i okrasných zahradách. Použít ji můžete na skalkách, na jahodovém záhoně, při pěstování cibule nebo česneku, můžete ji položit okolo stromů, a dokonce ji použít i jako přikrývku choulostivějších rostlin.

Jakou barvu?

Setkat se můžete s několika typy netkaných textilií. Začneme u barvy. Bílá netkaná textilie se vám bude hodit zejména teď, s přicházejícími mrazy. Lehká textilie dokáže před mrazíky uchránit poslední úrodu. Pro stejný účel se hodí i na jaře, kdy opatruje semenáčky. Rostliny umí chránit rovněž před nepříjemným větrem, nadměrným sluncem nebo před nálety ptáků. Přehodit ji můžete třeba přes keříky s bobulemi, jako jsou kanadské borůvky nebo rybíz.

Zatímco bílá textilie se používá k zakrývání rostlin, černá netkaná textilie je určená přímo na záhony. Slouží k zakrytí půdy. Zabraňuje prorůstání plevele, výborně propouští vodu a vzduch, snižuje odpar vody, odolává slunečnímu záření. Jinými slovy, zkracuje čas údržby záhonů – méně plejete, méně zaléváte. Pokládá se také pod mulčovací materiál, jako je třeba kůra.

Foto: Lina Mo, Shutterstock.com

Textilie pomáhá zadržovat vodu a z velké části chrání před plevelemFoto: Lina Mo, Shutterstock.com

Jak vybrat netkanou textilii

Když budete netkanou textilii vybírat, řiďte se při tom několika parametry – důležité jsou rozměry, hmotnost, odolnost a kvalita. Dobře vybranou netkanou textilii totiž můžete na zahradě používat opakovaně.

Pokud chcete bílou textilii použít jako „peřinu“ a zakrýt například růže, bylinky nebo jiné choulostivé rostliny, vyberte si vyšší gramáž, kolem 30 až 50 gramů na metr čtvereční. Vyšší gramáž volte i u černé textilie, která přijde na záhony. Zvolte mezi 40 až 100 gramy na metr čtvereční. Taková textilie vydrží několik sezon.

Délku a šířku netkané textilie vyberte s ohledem na rozměry záhonů. Textilie se prodává zpravidla v šíři 1,6 metrů a v délce 5 nebo 10 metrů, což je pro potřeby běžné zahrady dostačující. Při troše štěstí najdete v zahradnictvích či hobby marketech i širší a delší textilie. Vždy pamatujte na to, že textilie by měla přesahovat okraje záhonu, protože je nutné ji upevnit.

Foto: Vadym Zaitsev, Shutterstock.com

Upevněnou textilii nastřihněte do křížku a vsaďte sazeničkuFoto: Vadym Zaitsev, Shutterstock.com

Natažení netkané textilie

Spolu s textilií si rovnou pořiďte i plastové úchyty (vypadají jako velké hřebíky, které do půdy zatlačíte nebo zatlučete palicí). To ale předbíháme. Nejdříve si dobře upravte záhon, který zakryjete černou netkanou textilii. Vyplejte ho, zryjte, odstraňte ostré kameny, které by mohly textilii proříznout. Zeminu uhrabte.

Textilii na záhon nejdříve natáhněte na zkoušku. Na okrajích si ji můžete přidržet cihlami nebo kameny. Zafixujte ji a přebytky uřízněte ostrým nožem nebo ustřihněte nůžkami. Až poté použijte plastové úchyty. Upevnění musí být dostatečné, aby vítr nemohl s textilií volně pohybovat, jinak se může potrhat.

Teď můžete vysazovat rostliny nebo navážet mulčovací materiál. Například rozsazení jahod si můžete nejdříve nakreslit křídou (udělat jednoduché značky) a pak teprve textilii v označeném místě naříznout (stačí křížek ostrým nožem) a sazenici vsadit.

Netkané textilie se budou hodit i na jaře – můžete jimi zakrýt záhon určený pro saláty, ředkvičky, kedlubny, zelí, cukety i dýně.

Související témata:

Načítám