Hlavní obsah
3,1
(135)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jak by měla vypadat ideální večeře ve všední den? Co nejméně nádobí, snadná příprava, u sporáku ne víc než 20 minut a ideálně vyvážený poměr bílkovin, zeleniny a sacharidů. Nudle s mletým kuřecím masem a pekingským zelím nejen, že dobře chutnají, ale také všechny tyto nároky splňují. Vyzkoušíte?

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 500 g kuřecího masa
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • chilli
  • 8 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 250 g asijských nudlí
  • sůl a pepř
Článek

Postup

01.

Nejprve si pokrájejte zeleninu: z čínského (pekingského) zelí vyřízněte košťál a nasekejte ho na tenké proužky. Hodí se i kadeřávek, kapusta, bok choy nebo jiná zelenina, která nepotřebuje dlouhé vaření. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka a hrst zelené části si nechte na ozdobu.

02.

Ve woku nebo velké pánvi rozehřejte sezamový olej (ten jídlu dodá charakteristickou chuť) a maso (kuřecí, krůtí či vepřové) na něm zprudka opečte, aby se zatáhlo. Rozdělujte ho přitom na kousky vařečkou a pořádně opepřete, nejlépe bílým pepřem.

03.

Mezitím si v osolené vodě podle návodu na obalu uvařte nudle (vaječné, rýžové či soba), nastrouhejte zázvor a nasekejte česnek.

04.

K masu vmíchejte med a ještě chvíli opékejte, až začne karamelizovat a hnědnout. Přihoďte zázvor, česnek, cibulku a chilli podle chuti, pořádně zamíchejte a vmíchejte zelí. Ještě pár minut restujte, aby změklo, ale jen na skus. Do pánve přidejte nudle, zalijte sójovou omáčkou a podle chuti dosolte.

05.

Podávejte posypané odloženou cibulkou a arašídy.

Tip: Jestli máte doma rádi každý jinak pálivé, chilli  do jídla vůbec nedávejte a podávejte ho zvlášť v olivovém oleji se špetkou soli – stačí krátce zahřát nebo nechat několik dní louhovat, aby se uvolnily chutě.

Podobně bleskové, Asií vonící a přitom jednoduché jídlo je tato rychlá čína z bůčku a zelí. Vyzkoušeno!

Reklama

Načítám