Hlavní obsah

Vyrobeno v Česku: Boty z kůže, kávy i konopí!

Foto: Bohempia

Foto: Bohempia

Reklama

O tom, že mají Češi zlaté ručičky, jsme se přesvědčili už mnohokrát. Ale věděli jste, že jsou velmi kreativní a šikovní i jako návrháři bot? Představujeme vám jejich originální i designové kousky.

Článek

Fandíte českým značkám, které podporujete i nákupy? Pak se vám budou zamlouvat boty, které vám chceme ukázat v dnešním výběru. Jejich návrhy a většinou i výroba vznikají v tuzemsku a zapadají do koncepce udržitelné módy. Zde je šest firem, které nás zaujaly. Seznamte se!

Vaškovy kožené Vasky

Za koženými botami značky Vasky, které se pyšní nálepkou „Kvalitní boty ze Zlína“, stojí mladý zlínský rodák Václav Staněk (22). Značku založil v 18 letech a snaží se navázat na baťovskou tradici ručně vyráběných bot, které si můžete nechat ušít na míru. Stačí si vybrat typ, barvu a podešev. Firma vyhrála spoustu cen v podnikatelských soutěžích a nabízí farmářky do města i do přírody, polobotky, letní sandály a od letošního roku nově i tenisky pro muže i ženy. To vše v jednoduchém, minimalistickém a nadčasovém designu.

Foto: Archiv firmy

Zleva: dámské tenisky Teny Pink, 2690 Kč; dámské polobotky Stream, 2899 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: dámské farmářky do města Camel Elegant, 2899 Kč; dámské pantofle Minnie, 1399 KčFoto: Archiv firmy

Recyklované tenisky Sabina Rich

Mezi mladou značku českých stylových bot lze zařadit i ortopedické tenisky designérky Sabiny Sádkové (24), které nesou název Sabina Rich (česky bohatá – dříve se jmenovala Boháčová a tak vznikla anglická verze pro název značky). Vyrábí se ve čtyřech různých modelech a pěti barvách. Vrchní část je pružná a vzdušná, protože je vyplétaná v české pletárně v Brně z recyklovaných plastů. K botám vám navíc zhotoví ortopedickou vložku.

Foto: Archiv firmy

Zleva: dámské tenisky Luna, 3599 Kč; dámské tenisky Luka, 3999 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: oboje dětské tenisky Luka, 1790 KčFoto: Archiv firmy

Konopné Bohempia

Značku založil v roce 2015 Tomáš Rohal (43) po mnoha letech zkoumání využití technického konopí. To se také stalo základem jeho tenisek, které jsou tím pádem prodyšné a antibakteriální. Jeho pěstování je navíc šetrnější k přírodě než u bavlny, protože spotřebuje méně vody i hnojiva. A jaké tenisky firma nabízí? Můžete vybírat z nízkých i kotníkových modelů, ale i z barefootových čili bosých typů.

Foto: Archiv firmy

Zleva: dámské espadrilky Maliska Pink-White, 1750 Kč; dámské tenisky Krasen Navy-White, 1750 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: kotníkové tenisky Orasta Limited Edition, 1800 Kč; kotníkové tenisky Orasta Red-White, 1950 KčFoto: Archiv firmy

Extravagantní Shoedaism

Návrhy na extravagantní dámské boty značky Shoedaism pochází z rukou české obuvní designérky Karin Onderkové (29). Samotné boty vznikají v italských a bulharských dílnách a své zákazníky mají i v zahraničí. O tom, že jde o designovou záležitost, která není určena na běžné nošení, ale spíše na společenské příležitosti, vás přesvědčí neotřelé barvy a především podpatky. Každý typ originálních bot můžete koupit v různých barvách, včetně metalických, a ve velikostech 36–44.

Foto: Archiv firmy

Zleva: lodičky Lea, 10 300 Kč; lodičky Laverne, 9100 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: sandálky Loiza, 10 600 Kč; extravagantní boty Juno, 13 500 KčFoto: Archiv firmy

Kávové tenisky Kave

Tenisky této značky vyrobené z odpadních či zbytkových materiálů ve zlínské továrně na Baťovských strojích jsou odkazem do budoucnosti, kterou se nyní snaží změnit svým přístupem spousta firem. Možná byste byli překvapeni, co všechno se dá použít jako materiál. Barevná kombinace každé podešve je daná barevností materiálů zbylých z předchozí výroby, a proto je každý model vyroben jen ve 100 párech. Značka, za kterou stojí Eva Klabalová (31), nabízí i tenisky, ve kterých najdete například i zbytky kávy, tedy lógr.

Foto: Archiv firmy

Zleva: slip-on Zebra, 1990 Kč; slip-on Flower-Red, 2250 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: kotníkové tenisky Coffee Adict, 2290 Kč; svatební tenisky Řekla Ano, 2290 KčFoto: Archiv firmy

Barefootové Ahinsa Shoes

Spousta lidí se poslední dobou vrací k chůzi téměř naboso. To znamená, že nosí velmi ploché, široké a měkké boty, které se nazývají barefootové. A k nim patří i značka Ahinsa (starý védský výraz, který lze přeložit jako nenásilí). Znamená to vznešený a zodpovědný způsob života a uvažování, kterým se vydal i zakladatel této firmy, fyzioterapeut Lukáš Klimpera. Proto zvolil i etický a šetrný způsob výroby a materiály, které jsou vhodné i pro vegany.

Foto: Archiv firmy

Zleva: balerínky kytičkované, 2490 Kč; balerínky červené, 2090 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: sportovní boty v limetkové, 2990 Kč; VIP boty, 3490 KčFoto: Archiv firmy

Reklama

Načítám