Hlavní obsah

Vysazujte jarní krásu už teď. Květiny, zeleninu i stromy

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Reklama

Stýská se vám s prvními podzimními plískanicemi po teple a barvách jarní zahrady? Těšte se na ni už teď. Vysazujte okrasné květiny, ovocné stromy nebo zeleninu. Co ještě teď stihnete?

Článek

Na zahradě je dost práce po celý rok. A třebaže se může na podzim zdát, že záhony zejí prázdnotou, jen vy budete vědět, že ukrývají ranou zeleninu či cibuloviny, které zjara vykvetou všemi barvami. Některé okrasné i užitkové rostliny je totiž radno vysazovat či vysévat až do sklonku podzimu.

Ideální čas na výsadbu ovocných dřevin

Podzim je skvělý čas na výsadbu ovocných stromů nebo keřů – naplánujte ji zhruba od poloviny října do prvních mrazíků. Obohaťte zahradu o nové kmínky jabloní, hrušní, třešní, višní, meruněk nebo ořešáků. Zkontrolujte ovocné keře, zda nepotřebují omladit, a neváhejte vysadit nové – třeba kanadské borůvky, rakytník, hloh, černý bez či vinnou révu.

Chcete nové stromy? Dejte na dobrou radu

Sázet dřeviny je zodpovědný úkol – jednak chcete, aby se sazenice ujala, a také doufáte, že bude zahradu zdobit pěkných pár let. Nevíte, jaký okrasný nebo ovocný stromek vybrat, aby se k vám hodil, vešel a dobře se mu u vás dařilo? Zajděte nebo zavolejte do zahradnictví, kde vám odborně poradí – a možná vám představí možnosti, o kterých jste neměli dosud ani tušení. „Tuto sezonu doporučujeme zakrslé či sloupovité formy ovocných stromků, díky kterým balkon či terasa na jaře rozkvete jako malý ovocný sad a později ovocem odmění i zahradníky, kteří by jinak neměli pro vzrostlé ovocné stromy dostatek místa,“ radí zahradník Franz Starkl, jehož rodina provozuje zahradnictví se již po čtvrtou generaci.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Když nemrzne, stromy i keře se sázejí od října do března. Pro ovocné sazenice je říjen ideálníFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Zeleninu můžete sklízet i na podzim

Máte velkou užitkovou zahradu? Přichystejte si ještě letošní pozdní sklizeň nebo vysejte zeleninu pro brzkou sklizeň jarní. Klidně ještě zasejte listovou petržel, špenát nebo kerblík – sklidíte je časně zjara a jen co roztaje sníh, budete mít po ruce hrsti zeleného do salátů, na chléb nebo do polévky. Přijdou-li mrazíky brzy, právě vzešlé rostlinky raději přikryjte bílou netkanou textilií. A abyste urychlili sklizeň napřesrok, vysejte koncem října či ještě v listopadu ranou karotku, ředkvičky nebo salát. Semínka si v půdě počkají na jaro a budou mít náskok. Vám to ušetří práci, až po roztátí sněhu nebudete vědět co dřív.

Foto: OlgaPonomarenko, Shutterstock.com

Podzim je ideální doba nejen pro nové ovocné stromy, ale také pro výsadbu cibulovinFoto: OlgaPonomarenko, Shutterstock.com

Nešiďte okrasnou zahradu ani trávník

Až do začátku října je vhodná doba na výsadbu cibulovin. Kosatce, modřence, hyacinty, tulipány či narcisy se sázejí zhruba dvakrát tak hluboko, než jaký mají cibulky průměr, potřebují slunná stanoviště a půdu s dostatkem humusu. Zeminu si dobře připravte, načechrejte. A rozhodně se nemusí jednat jen o záhony. Právě teď je velice oblíbený trend vysazovat cibuloviny přímo do trávníku – na jaře pak na něm vyraší barevné rozkvetlé trsy.

Trávník je však předtím třeba upravit – spadané listí ze stromů a keřů na něm rozhodně nenechávejte tlít do jara. „Pod vlhkým listím se tvoří plísně a mohou tam přezimovat škůdci i choroby. Brání také růstu trávy – právě pod ním zůstávají plochy, které je na jaře třeba znovu osít. Proto vezměte do rukou hrábě, fukar nebo vysavač a listí odstraňte,“ doporučuje Petr Tichý ze společnosti Hecht. A kam se spadaným listím? Můžete ho dát do kompostu anebo ho použít k mulčování.

Čekáte, až vám na zahradě vyroste strom? Nemusíte, pořiďte si vzrostlého krasavce.

Reklama

Související témata:

Načítám