Hlavní obsah

Horoskop versus děti: Vodnáři mají problém s autoritami, Blíženci se soustředěním!

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Blíží se září a s ním i návrat do školních lavic. Každý školák tuhle velkou změnu vnímá trochu jinak. Co znamená právě pro vašeho potomka? Pomůže vám to odhalit i jeho znamení zvěrokruhu.

Článek

Nezáleží ani tak na tom, jestli se váš školák chystá do lavice poprvé, nebo je už ostřílený mazák – přepnout z prázdninového módu zpět do toho školního není žádná legrace. Jak to můžete potomkům usnadnit? Najděte si níže v přehledu jejich znamení zvěrokruhu a my vám pár tipů prozradíme.

Beran (21. 3.–20. 4.)

Berani jsou z návratu do školy vždycky dost otrávení, protože milují svou svobodu a mají pocit, že s prázdninami končí. Důležité je podat jim nový školní rok jako nové dobrodružství – alespoň u těch mladších to funguje. Naplánujte s nimi všemožné aktivity, na které se mohou těšit, zajímavé mimoškolní kroužky a podobně. A nezapomeňte zdůraznit, že se zase častěji uvidí se všemi svými kamarády – Berani svůj „gang“ zbožňují a ten zase zbožňuje je, přátelé jsou pro ně tedy silné lákadlo.

Býk (21. 4.–21. 5.)

Býkům rozhodně nevadí škola jako taková, ale prostě nemají moc rádi změny. A pokud je ještě navíc čeká úplně nový kolektiv, bude pro ně školní rok znamenat spoustu stresu. Buďte tu pro ně a všechno s nimi proberte, klidně nazkoušejte problémové situace a společně cvičně projděte cestu do školy. Čím bude připravenější a obeznámenější s tím, co ho čeká, tím lépe. Jinak se ale přemýšliví Býci do školy většinou těší, ačkoli to třeba nedávají tolik najevo. A nezapomeňte jim zabalit nějakou super svačinu, ta jim jednoznačně rozzáří celý den.

Foto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

Chcete potěšit malého Býka? Připravte mu do školy prima svačinuFoto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Nástup do školy je pro malé Blížence náročný, protože klasický školní formát pro ně prostě není. Jsou zvědaví, chytří, upovídaní, všechno je zajímá a nedokážou jen tak sedět na zadku v lavici a nevyrušovat. A co teprve soustředit se celých 45 minut! Rozhodně své malé Blížence zapište do nějakých sportovních kroužků nebo jim po škole rezervujte čas, který mohou strávit neomezeným pohybem. Po dlouhé době v klidu se budou potřebovat vybít. Zkuste je pro školu víc nadchnout, aby zvědavost převážila nad neklidem.

Rak (22. 6.–22. 7.)

Malí Raci budou na začátku roku doma pravděpodobně plakat. Zvlášť jestli jste strávili většinu prázdnin pohromadě, bude pro ně těžké vás najednou jen tak opustit. Rak potřebuje mít s sebou to svoje „doma“ i ve škole. Zkuste mu tedy psát milé vzkazy, které mu založíte do učebnice nebo ke svačině. A také dohlédněte na to, že bude mít ve třídě kamarády – Raci se obvykle ze začátku dost stydí, ale bez blízké osoby v kolektivu dost trpí. Pozvěte jeho spolužáky k vám domů, ať je šance upevnit vztahy.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Aby to Lva ve škole bavilo, potřebuje spoustu podnětů a rozptýlení a hlavně poměrně malou třídu – nesnáší, když je přehlížen a přehlížet se prostě nenechá. Čím menší kolektiv, tím lépe – o to víc se totiž učitel může věnovat každému dítěti individuálně. Vždy pečlivě zkontrolujte, zda s sebou Lev do školy nenese něco, co by ho mohlo rozptylovat – časopisy, hry a hračky, elektronická zařízení a podobně. Ačkoli bude přísahat, že to je jen na přestávku, vábení a zábavě nedokáže odolat.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Ohlídejte, aby se Lvíčkové během vyučování neměli pokud možno čím rozptylovatFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Panna (23. 8.–22. 9.)

Pro Panny je příprava na nový školní rok ohromně důležitá a moc si ji užívají. Vezměte je na nákup školních potřeb, ať si mohou vybrat sešity, obaly i tužky podle svého. Nový penál nebo barevné sešity jsou pro Pannu jedním z největších dárků, tak si rozmyslete, čím jim chcete udělat radost. Většinou bývají trochu nervózní, aby šlo všechno hladce, zkuste jim tedy vyjít vstříc a vyhovte jim, i když vás budou prosit, abyste si o hodinku přivstali. Budou šťastné, že jsou všude s předstihem – a o to přece jde.

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Pro malé Váhy je ohromně důležitá otázka image a prvního (i dalšího) dojmu, a tudíž jsou dost fixované na první školní dny, kdy se utvářejí názory a hodnotí se, kdo se kam o prázdninách posunul. Dovolte potomkovi, aby si vybral oblečení podle svého uvážení, připravte mu svačinu, která bude úplně nejkrásnější, všechny pomůcky slaďte do vybraného odstínu... Zkrátka na vzhledu záleží a Váhy to vědí, tak je nechte, ať se na tomhle vyřádí – i když vás to bude něco stát.

Štír (24. 10.–22. 11.)

Vypravit Štíry do školy je vždycky dobrodružství, protože nikdy nevíte, s jakou náladou se zrovna vzbudí – a to ovlivňuje úplně všechno. Předem si vysvětlete, že do školy se prostě musí, i když se jednomu nechce, a že bez ohledu na to, že dítko nemá každý den sluníčkovou náladu, rána budou poklidná. Štíři se lépe kontrolují, mají-li pevně nastavené hranice, tak se o to postarejte. Ale nenuťte je do přehnaného nadšení – když se s vámi nechtějí bavit, tak s nimi prostě nemluvte. Stejně si všechno udělají po svém.

Střelec (23. 11.–21. 12.)

Střelci každý nový školní rok nemohou dospat. Konečně škola! To zní trochu podivně, že? No, oni se netěší na učení a vysedávání v lavicích, ale na kamarády a každodenní vtipné historky a zážitky. A po dvou měsících prázdnin, kdy spousta jejich oblíbenců byla dlouho pryč, je skutečnost, že k tomu všemu patří také učení a písemky, prostě trochu zastíněna. Soustřeďte se s nimi na to příjemné, podpořte je v nadšení z kamarádů – a zkontrolujte, jestli mají nakoupené všechny sešity a pomůcky. Na to Střelci rádi zapomínají.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Berani a Střelci se nemůžou dočkat, až zase uvidí kamarádyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Kozorozi nemají nový školní rok příliš v oblibě, protože se musejí vykulit ze svojí ulity a zase začít komunikovat se světem. Jsou to ale rozumní jedinci, kteří vědí, co se prostě musí – a tak jdou. To znamená, že vaším cílem bude trochu jim začátek roku zpříjemnit. Ať na ně po návratu domů čeká nějaké malé překvapení nebo dáreček, k svačině jim připravte přesně to, co jim chutná, nebo jim dovolte zůstat venku o půl hodiny déle. Ale myslete na to, že budou doma potřebovat svůj klídek a nezačněte se jich hned na všechno vyptávat.

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Vodnáři mají problém s autoritami, a proto mají problém s celou školou jako takovou. Neumějí zkrátka poslouchat někoho jen proto, že se to má. Nebojte se učitelům dovolit, aby byli na vašeho potomka přísní, a ani vy mu úkoly a povinnosti neodpouštějte. Na druhé straně se postarejte, že bude mít dost svobody a volnosti a prostoru, kde se bude moci ve všech ohledech dostatečně vyřádit. Ideální jsou všelijaké alternativní výtvarné nebo taneční kurzy, kde vládne uvolněná a přátelská atmosféra.

Ryby (21. 2.–20. 3.)

Malé Rybky ve škole nijak nezlobí ani nevyrušují, ale občas se v myšlenkách zatoulají kamsi daleko a absolutně pak nevnímají, co se kolem nich děje. Postarejte se, že tomuhle myšlenkovému odplutí nebude nic nahrávat – ať si vaše dítko nenosí do školy ani čtivo, ani hračky nebo cokoli dalšího, co by mu mohlo narušovat soustředění. Kromě toho však s Rybami žádný problém nebývá, jsou chytré, pilné a pracovité a snaží se už kvůli sobě. Tak je jen nezapomeňte chválit.

Do jaké třídy se vaši potomci chystají?

Reklama

Související témata:

Načítám