Hlavní obsah

Zahradníci, pozor: Díky našemu kalendáři budete mít letos úrodu snů

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvním krokem k plnému košíku zeleniny, který si vypěstujete zcela sami, je výsevní plán. Začněte s ním už teď v lednu. Nakreslete si svoji zeleninovou a bylinkovou zahradu a připravte si vlastní pěstitelský kalendář. Ukážeme vám, jak na to.

Článek

Zapomněli jste loni vysít mrkev a na rajčata už také bylo pozdě? Letos začněte plánovat včas. Výsevní plán vám připomene, co na jaké části zahrady chcete pěstovat a kdy. Vezměte si k ruce pastelky, papír, pravítko, tužky a zvýrazňovače. Jdeme na to.

Začněte seznamem

Nejdřív si připravte seznam plodin, které chcete pěstovat. Vybírejte podle toho, co máte rádi a co v kuchyni zužitkujete. Jíte každý den listové saláty? Vyčleňte jim větší prostor. Máte rádi mrkev? Věnujte jí celý záhon, stejně jako cibuli, které se při vaření hodně spotřebuje. Ředkvičky jsou sezonní záležitostí a po nich přijde na řadu řepa a v zimě zase oceníte zeleninu, která se dobře skladuje nebo zamrazuje.

Myslete také na to, že až na jaře sklidíte ředkvičky, budete mít prázdný záhon, do něhož můžete vysévat třeba řepu nebo pozdní mrkev k uskladnění. Některé druhy zeleniny lze pěstovat dohromady, například mrkev s pórkem, ředkvičky s celerem nebo saláty s kedlubny – ušetříte místo a zelenina si bude vzájemně prospívat.

Ke každé položce v seznamu si připište i měsíc, kdy ji budete vysévat nebo vysazovat.

  • Březen - karotka, petržel, listová zelenina (salát, špenát, rukola, roketa), ředkvičky, sazečky cibule.
  • Duben - mrkev, saláty, červená řepa, černá ředkev, hrách.
  • Květen - po zmrzlících okurky, cukety, dýně, rajčata, papriky, lilky, pro pozdní sklizeň mrkev, saláty, červenou řepu.
  • Červen - mrkev, černou ředkev, červenou řepu, kedlubny, zelí nebo růžičkovou kapustu pro pozdní sklizeň.
  • Červenec - pekingské nebo čínské zelí, špenát a salát.
  • Srpen, září - listovou zeleninu (polníček, rukola, špenát), případně ředkvičky a černý kořen.
  • Konec listopadu - česnek.
Foto: Toa55, Shutterstock.com

Zakreslete si také, co budete vysévat přímo do půdy a co vysazovat jako sazeniceFoto: Toa55, Shutterstock.com

Kombinujte, ať jsou záhony barevné

Ve výsevním plánu myslete i na bylinky a květiny. Záhony budou barevné a od jara do pozdního podzimu bude na co koukat. Navíc, společné pěstování bylinek, květin a zeleniny je prospěšné. Například levandule odpuzuje některé škůdce, měla by zabránit i vstupu slimáků na záhon s listovou zeleninou. Rajčatům zase prospívají afrikány, které je chrání před plísní.

Společně pěstovat můžete například tyto bylinky a zeleninu:

  • bazalka + rajčata, okurky, cibuloviny -
  • koriandr + košťáloviny, okurky, jahody, červená řepa -
  • levandule + listová zelenina -
  • tymián + listová zelenina -
  • kerblík + saláty a ředkvičky, odpuzuje i slimáky -
  • majoránka + mrkev -
  • saturejka + fazole a cibuloviny -
  • kopr + různé druhy zeleniny -
Foto: spiv, Shutterstock.com

Snažte se, aby byla zahrada nejen užitečná, ale i krásnáFoto: spiv, Shutterstock.com

Plánujte a střídejte

Když víte, co budete letos pěstovat, rozvrhněte si plodiny na záhonech. Nepěstujte jeden druh zeleniny na stejném místě jako loni – dochází tak k jednostrannému odčerpávání živin z půdy. Lepší je to střídat. Pomůckou se může stát rozdělení na plodiny první, druhé a třetí trati.

Zelenina náročná na živiny spadá do kategorie plodin první trati. Potřebuje hodně hnojiva, takže ji vysazujte nebo vysévejte do pohnojených záhonů. Příkladem jsou rajčata, papriky, okurky, cukety, tykve, ale i košťáloviny, zelí nebo kapusta.

Po této zelenině můžete vysévat plodiny druhé trati, například mrkev, petržel, pastinák, červenou řepu, ředkvičky – před výsevem stačí půdu jen obohatit kompostem. Docela nenáročná na živiny je zelenina spadající do kategorie třetí trati, jako je hrách nebo fazol.

Všimněte si také, jak se na zahradě točí slunce, na které záhony dopadá nejvíce slunečních paprsků a kde jsou spíš tmavé kouty. Některá zelenina a bylinky potřebují hodně slunce, třeba rajčata nebo levandule. Stinnější místa budou zase svědčit mátě, ze zeleniny snese dobře stín a vlhkost například špenát.

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Jaro se blíží a na rozmýšlení, co a kdy budete pěstovat, je nejvyšší časFoto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Barevný zahradnický plánek

Když už máte vše promyšlené, vezměte si k ruce papír, pravítko, metr a pastelky. Obrysy zahrady přeneste na papír a kreslete – a mějte na paměti, že se nejedná jen o záhony. Například rajčata nebo papriky můžete pěstovat v kbelících nebo pytlích, rozestavit je po terase nebo je opřít o střechu stodoly, kam se vzpírá slunce. A cukety nebo dýně nemusejí zabírat místo na záhonech, ale lépe jim bude na kompostu, kde je hodně živin a více tepla.

Už máte svůj výsevní plán hotový?

Reklama

Načítám