Hlavní obsah

Zahradnický červenec: Jak správně sekat trávu a co vysadit?

Foto: Uber-Images, Shutterstock.com

Foto: Uber-Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je čas kvetoucích květin i čas sklizně. Sluníčko svítí dlouho do večera, kam se podíváte, všude něco krásně kvete a téměř na každém kroku si můžete utrhnout něco dobrého... Ovšem i v červenci musíte zahradě věnovat pravidelnou péči.

Článek

To, co je ze všeho nejdůležitější, je voda. Letošní červen byl nadmíru suchý, a ojedinělé bouřky po zemi spíše stečou, než že by provlhčily zem do hloubky. Květiny přitom kvetou ostošest, ovoce dozrává a kvetoucí i plodící rostliny, ale i trávník opravdu potřebují, abyste jim zajistili vláhu. I zalévání má však svá pravidla.

Životodárná zálivka

Zalévat byste měli dešťovou nebo odstátou vodou, tedy ne ledovou, a především byste neměli zalévat přes den, kdy nejvíce pálí slunce. Jestli máte automatický závlahový systém, který jednoduše nastavíte, je to ideální. „Zalévejte spíše méně často a pořádně, neboť lepší je vydatnější závlaha v delších intervalech,“ radí Petr Jelínek, majitel Zahradnictví Jelínek. Květiny, zeleninu, ale i ovocné stromy zalévejte ke kořenům pomalým proudem vody, abyste nevyplavili zeminu.

Péče o trávník

Sucho a vysoké teploty se pravděpodobně podepíšou i na trávníku. Více než prudkou zálivku či bouřku ocení trávník mlžení – voda se tak pomalu vsákne do půdy. Trávník byste také měli pravidelně – jednou za týden dva – sekat. Nejlepší je to dopoledne nebo vpodvečer, kdy už je chladněji. „Tráva na zahradě by se neměla sekat ve velkých vedrech. Obnaží se zem, která mnohem rychleji vysychá, a trávník by se mohl spálit,“ radí zahradní a krajinářský architekt Lukáš Paderta.

Foto: OlgaPonomarenko, Shutterstock.com

Odkvetlé květy zaštipujte pravidelně a můžete také zkrátit výhonyFoto: OlgaPonomarenko, Shutterstock.com

Dodejte živiny, podpořte kvetení

Kvetoucím trvalkám a také truhlíkovým letničkám musíte dodat živiny, které díky četnému kvetení rychle vyčerpaly. Jednou týdně je přihnojujte výživou s draslíkem a fosforem. Pravidelně jim také zaštipujte odkvetlé květy, vytáhlým rostlinám můžete i mírně zkrátit výhony, aby se keříky rozvětvily a dále kvetly.

Léto je dobou královen květin – růží, a tak nesmíte zapomenout ani na ně. Hlídejte listy, zda je nenapadá plíseň, a když se přemnoží mšice, ošetřete je vlastním postřikem bez chemie. Růže potřebují provzdušněnou půdu, a tak je pravidelně okopávejte. Odkvétající květy odstřihávejte tak, aby zůstalo očko vyrůstající ven z keře – vyroste z něj nová větvička s poupětem.

Jestli nějaká růže zašla, nebojte se vysadit nové. Jen nezapomeňte, že při vysazování v suchém létu by rostliny neměly jít z květináče rovnou do půdy. „Je vhodné dát je nejdříve alespoň na půl hodiny do nádoby s vodou, aby dokonale prosákly. Jde o daleko intenzivnější závlahu než sázet do suché půdy a pak zalít," vysvětluje Petr Jelínek.

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Ještě stihnete vysít další várku zeleniny, abyste mohli na podzim znovu sklízetFoto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Péče o zeleninu

V červenci přichází na řadu i sklizeň většiny druhů zeleniny. Hlávkový i kadeřavý salát, ředkvičky, mrkev, petržel či řapíkatý celer narostly málem přes noc, tak je skliďte dříve, než přezrají a zavadnou nebo je poničí sucho, a pochutnejte si na báječných salátech. Navíc ještě stihnete vysít další várku a v září pak budete mít ještě jednu úrodu.

Pro podzimní sklizeň se hodí i černá ředkev, špenát, pekingské a čínské zelí či fenykl. Do poloviny července ještě lze vysít keříčkové fazole. U rajčat a okurek pečlivě hlídejte, aby nechytly plíseň, a jestli spatříte první náznaky, otrhejte napadené listy a spalte je. U rajčat nezapomeňte na vylamování postranních výhonů.

Základ pro další rok

Červenec je také nejvhodnější dobou na výsadbu nových keříků jahod. Od starších rostlin odstřihněte již zakořeněné odnože na šlahounech a s celým kořenovým balem je přesaďte. Jahodníky byste měli obnovovat vždy po třech letech, neboť staré rostliny již neplodí.

A to, co je na zahradě celoročním evergreenem, je kypření záhonů a nikdy nekončící boj s plevelem. Tyto dvě činnosti vás nenechají zahálet v žádném ročním období.

Chystáte se na dovolenou, nebo vás milovaná zahrada nepustí?

Načítám