Hlavní obsah

Zakázaný šatník: Jaké oblečení vám zkazí pracovní pohovor? Víme, co nechat doma!

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete mít dokonalý životopis, strávit hodiny přípravou a obecně být ideálním kandidátem na pracovní pozici, o kterou jdete žádat. Přesto pro vás může pohovor skončit fiaskem. Zkazit vám to může to, jak vypadáte!

Článek

Ať se vám to líbí, nebo ne, první dojem dělá divy. Podle profesionální pisatelky životopisů a expertky na pracovní pohovory Victorie McLean o vašem úspěchu (či neúspěchu) z velké části rozhodne prvních třicet vteřin pohovoru. Jen pohledem na vás (na to, jak jste oblečení, učesaní, jaké máte doplňky a podobně) se váš případný nadřízený rozhodne, zda vám dá či nedá šanci. Až pak dojde na vaše zkušenosti a schopnosti.

Jak si tedy tuto první půlminutu nepokazit? Co si obléct a co naopak nechat raději doma ve skříni? To radila Victoria McLean v britském magazínu Daily Mail. Tady je pár pravidel.

Nevystavujte značky

Je jasné, že vaše oblečení musí být čisté, vyžehlené a bez viditelných známek obnošenosti (žádné trhliny, dírky, rozpárané švy, žmolky a podobně). Stejně tak asi každý tuší, že extrémně krátké sukně, obepnuté oblečení, sportovní oblečení vhodné spíš do tělocvičny, žabky či tenisky na běhání se na pohovor nehodí.

Ale pozor, žádoucí není ani oblečení s viditelnými značkami a logy. Vyrazit na pracovní pohovor v tričku, které má přes celá prsa zlatý nápis světoznámého návrháře, nebo mít bundu s pruhy typickými pro uznávanou sportovní firmu se nemusí vyplatit. „Zaprvé přece nechcete působit snobským či povrchním dojmem. A zadruhé, ten, kdo vede pohovor, může mít v oblibě úplně jiné značky a návrháře než vy, takže si spíš uškodíte,“ radí Victoria McLean.

Pozor na barvy

Barvy mají obecně na lidskou psychiku určitý vliv, na pracovních pohovorech to pak platí dvojnásob. Víte, které barvy vám nejvíc uškodí?

  • Hnědá - Nejrůznější studie prokázaly, že lidé oblečení v hnědé působí nemoderním dojmem. Vyvolávají dojem, že jsou staří, neflexibilní a málo dynamičtí.
  • Červená - V červené budete působit příliš asertivně, v případě žen pak dokonce vyzývavě. Tahle barva se prostě hodí na večírek či na rande, ale ne na pracovní pohovor.
  • Oranžová - Nedá se to vlastně vysvětlit, ale podle průzkumů ji nejrůznější manažeři pokládají za barvu neprofesionality.
Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Oranžová? Na pohovor raději zvolte jinou barvuFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Jaké barvy tedy ano? Chybu určitě neuděláte s černou, ale pozor, nesmí jí být moc. Nechcete vypadat, jako když jdete na pohřeb. Ideální je tmavěmodrá – není tak formální a smutná jako černá, ale stále je dostatečně sebevědomá a elegantní. Navíc vyvolává dojem, že jste přátelští. „Pokud jdete do firmy a žádáte o kreativnější pozici, můžete to zkusit s fialovou,“ radí Victoria McLean. Ta působí uvolněněji a umělečtěji.

Chcete svůj outfit přece jen nějak oživit barvami? Pak je asi nejvhodnější jasně zelená, žlutá či fuchsiová. Ale jen v malé míře – ideálně ji užijte na doplňcích. Když něco barevného, tak kabelka, boty, náhrdelník či šátek. A nejlépe jen jeden kus!

Schovejte tetování

Je jedno, co si váš případný zaměstnavatel o tetování myslí a jak moc svobodomyslný a otevřený v tomto směru je. Většinou jde o to, že ačkoli on sám třeba s tetováním problém nemá, přemýšlí, zda budou stejný postoj zastávat i jeho (vaši) zákazníci. A málokdo to riskne. Takže se rozhodně vyplatí veškerá tetování v rámci možností pro jistotu schovat pod oblečení.

Foto: WStudio 1334, Shutterstock.com

Tetování je zbytečný risk, může vám uškoditFoto: WStudio 1334, Shutterstock.com

Potisky a nápisy? Ne!

Stejně jako ve volbě barev i při výběru ostatních zdobných prvků na oblečení se držte především jemnosti a střídmosti. Nejrůznější vzory, nápisy, obrázky a potisky mohou rušit, upoutávat zbytečně pozornost, navíc je to opět věc osobního vkusu, takže mohou udělat vyloženě negativní dojem.

Uměřenost se pak vyplatí i v oblasti šperků. Žádné obří náušnice či masivní prsteny! Stačí jemné kousky, třeba jen hezké hodinky či jemný náramek. Vše ostatní nechte doma.

Neexperimentujte s manikúrou

I když třeba zrovna letí metalické nehty, černé laky nebo cokoli jiného, na pohovor se to nehodí. Mějte nehty upravené, nalakované, ale volte jemné neutrální barvy, jako je třeba světle růžová či jen bezbarvý lak. „V žádném případě nechoďte s oloupaným lakem na nehty. To vyvolává dojem, že jakmile dojde na detaily, nejste důslední a důkladní,“ dodává Victoria McLean.

Stejně decentní by měl být i váš make-up. Žádné výrazné rtěnky, oční stíny a podobně. Čím přirozeněji budete působit, tím lépe. Vlasy mějte samozřejmě umyté a upravené a dbejte na to, aby vám při pohovoru nezakrývaly obličej. Váš nadřízený vám chce vidět do tváře, chce číst vaše emoce.

Foto: spass, Shutterstock.com

Obecně platí, že méně je více. Snažte se proto být ve všech ohledech střídmí a přirozeníFoto: spass, Shutterstock.com

Podpatky? Ano i ne

Pokud běžně podpatky nosíte a umíte na nich chodit, klidně v nich vyrazte i na pohovor. Budete-li se cítit dobře a sebevědomě, jedině vám to pomůže. Jestliže je ale téměř nenosíte, raději na ně zapomeňte. Když do místnosti vklopýtáte, dobrý dojem neuděláte. V takovém případě je lepší mít pohodlné, ale kvalitní boty bez podpatku.

Byli jste někdy na pracovním pohovoru? Co jste měli na sobě?

Související témata:

Načítám