Hlavní obsah

Zapečené brambory? Zkuste je s kapustičkami a bešamelem

Foto: Marcel Rozhoň

Chutná jako samostatný pokrm nebo příloha k masuFoto: Marcel Rozhoň

Článek

Bez bešamelové omáčky se žádná kuchařka neobejde. Neodmyslitelně patří třeba k přípravě lasagní. Může ale také posloužit jako základ do polévek nebo dalších omáček. Své místo má i ve francouzské a řecké kuchyni.

Brambory zapečené s bešamelem

Na 4 porce budete potřebovat: 500 g kapustiček, 500 g brambor, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 500 ml mléka, špetku muškátového oříšku, 1 bobkový list, sůl, bílý pepř, 100 g nastrouhané goudy, máslo na vymazání zapékací mísy

Postup: Kapustičky vložte na 10 minut do vroucí a osolené vody. Pak je slejte a propláchněte studenou vodou, aby si zachovaly svěží zelenou barvu. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vařte je ve vroucí a osolené vodě 5 minut a také slejte.

Na bešamelovou omáčku nechte v hrnci rozpustit máslo a přihoďte bobkový list. Postupně přisypávejte mouku a přilévejte mléko. Směs míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky, a vařte až do zhoustnutí. Podle potřeby osolte, opepřete a dochuťte mletým muškátovým oříškem.

Zapékací mísu vymažte máslem. Vložte brambory s kapustičkami, zalejte je hotovým bešamelem, posypte sýrem a dejte zapéct do trouby. Pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Směs zeleniny můžete kombinovat podle sezony.

Patří zeleninové pokrmy mezi vaše oblíbené? V tom případě určitě vyzkoušejte skvělé bezmasé burgery nebo vegetariánské varianty špaget!

Reklama

Související témata: