Hlavní obsah

Zapomeňte na obálku: Nejvtipnější nápady, jak darovat peníze

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Občas jsou peníze nejuniverzálnějším dárkem a dokážou přinést skutečnou radost. Ale proč je svatebčanům předávat nudně v obálce, když je lze zabalit vtipně a originálně? Pár tipů bychom pro vás měli.

Článek

Pokud si oslavenec nebo novomanželé vyloženě neřeknou, co by je potěšilo, mohou se dočkat i věcí, o které až tak nestáli. I když jsou peníze mnohdy vnímány jako „neosobní“ dárek, mohou následně přinést víc radosti než úvahy, co s dalším kávovarem či žehličkou. A když je zabalíte tak, jak to udělá obdarovaným radost, přidáte k nim onen osobní nádech, který jim trochu chybí.

Objednal si někdo pizzu?

Berou se dva, kteří na konvence moc nehledí a peníze zřejmě utratí za mejdan s kamarády? Pak se nemusíte bát jim je darovat v krabici od pizzy – a vlastně i v podobě této oblíbené pochoutky. Základ, tedy „těsto“, vyrobíte za pomoci ubrousku: obyčejným lepidlem na papír ho nalepte na dno krabice a kolem dokola zvedněte a nařaste tak, aby připomínal okraj pizzy. No a zbytek už jsou jen bankovky a mince.

Foto: Eva Malúšová

Jak peníze na pizze udržet? Můžete to udělat opatrně papírovou lepicí páskou, která se z bankovek snadno odstraní, aniž by je poškodilaFoto: Eva Malúšová

Jako z romantického filmu

Znáte americké romantické filmy, ve kterých svatebčané odjíždějí na líbánky v autě, za kterým rachtají konzervy, letí balonky a vlají mašle? Tak právě z této situace vychází další možnost, jak darovat peníze novomanželům. Stačí mít kus lepenky nebo dřeva, barvy, model autíčka a dostatek bankovek a stužek. Vaším cílem bude vytvořit malý výsek krajinky – stačí, když použijete barvy a uděláte silnici a kousek přírody kolem. Pak připevněte, třeba tavnou pistolí, autíčko k podkladu a pak už jen stočte bankovky do ruliček a přivažte za autíčko.

Foto: Eva Malúšová

Aby nebylo na první pohled patrné, o jaké bankovky jde, můžete je zabalit do bílého papíru – na ten můžete navíc napsat přáníFoto: Eva Malúšová

Místo bonboniéry

Dáváte peníze někomu, kdo miluje sladké? Poskládejte je do okének bonboniéry. Má to několik výhod: moment překvapení, kromě obdarovaného nikdo neodhadne částku a v neposlední řadě musíte krabičku poctivě vyprázdnit, tedy bonbony sníst. Důlky po čokoládě můžete vyplnit jen mincemi, ale pokud jsou větší, pak do nich lze poskládat i bankovky. Jen je nepřehýbejte moc pevně a rozhodně je neslepujte, abyste je nepoškodili. Svázat je můžete lehce nití.

Foto: Eva Malúšová

Bonboniéru můžete po naplnění penězi opět zabalit do celofánu, ale moc ji nenaklánějte ani jí prudce nepohybujte. Vyplníte-li bonboniéru jen mincemi, měli byste víčko krabičky ke spodku napevno přilepit, aby se peníze nevysypaly, když krabičku někdo nahne nebo otočíFoto: Eva Malúšová

Pirátský poklad

Víte, že si za darované peníze chtějí novomanželé pořídit dovolenou u moře? Vyrobte krabičku, která vypadá jako pirátská truhla s pokladem. Potřebujete k tomu jen špachtle – znáte je od lékaře, když vám prohlíží krk. Lze je koupit ve zdravotnických potřebách či v prodejnách s pomůckami pro výrobu dekorací.

Je to snadné: položíte vodorovně vedle sebe čtyři dřívka a slepíte je na krajích svisle dvěma dřívky. Ke slepení postačí tavná pistole. Takhle vyrobte čtyři stejně velké díly – jeden jako dno, dva jako bočnice a poslední jako víko – a pak udělejte ještě dvě kratší strany. I po slepení jdou stříhat nůžkami, takže rozměr doladíte přesně podle potřeby. Nakonec všechny díly spojte tavnou pistolí do tvaru truhly.

Foto: Eva Malúšová

Vzhled staršího dřeva vám pomůže doladit obyčejný hnědý fix, „kovové“ části doladíte zlatým fixemFoto: Eva Malúšová

Do krabičky od sirek

Zapomněli jste koupit malou krabičku, do které by se dalo vsunout pár stovek? Nevadí, pokud doma najdete alespoň jedny sirky, nejlépe ty delší. Pak už stačí jen malé kytičky z barevného papíru, ale klidně i kuličky, které z něj lehce uhnětete. Krabičku olepte barevným papírem a „šuplíček“ nabarvěte. Květiny či kuličky připevněte tavnou pistolí na vrchní stranu krabičky, vložte peníze do šuplíčku a zavřete.

Foto: Eva Malúšová

Krabičku můžete slepit tak, aby z ní peníze neměly možnost vypadnout, ale můžete ji i zavázat stužkou, která jen podpoří slavnostnější vzhled dárkuFoto: Eva Malúšová

Zavařeno na pak

Jsou novomanželé spořiví a víte o nich, že si peníze nechají na chvíli, kdy je budou opravdu potřebovat? Dejte je do hezké zavařovačky – srolujte a upevněte gumičkou. Postavte ruličku doprostřed sklenice a obsypejte tím, co máte po ruce – můžete použít drobné mince, okvětní plátky růží, ale klidně i lentilky nebo jiné bonbony. Jsou-li bonbony nebalené, omotejte peníze potravinovou fólií.

Foto: Eva Malúšová

Sklenici můžete opatřit jen nápisem či přelepkou, jaká je u zavařenin běžná, ale můžete ji vyzdobit i podle své fantazie nebo podle květin, které na svatbě převládajíFoto: Eva Malúšová

Jak obvykle darujete peníze vy? Napište nám!

Reklama

Načítám