Hlavní obsah

Zrádný pomerančový ileus. Zpozornět by měli ti, kteří jedí hodně citrusů. Mohou vám ucpat střeva!

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Považujete konzumaci citrusů či pití džusů a šťáv za zdravý zvyk, kterým se hlavně v zimě snažíte podpořit imunitu a dodat tělu potřebné vitaminy? Není to chyba, ale měli byste vědět, že tato metoda nemusí mít vždy jen pozitivní účinky.

Článek

„Pomeranče a další citrusové plody jsou zdrojem vitaminů, vlákniny a také tekutin. I když jsou poměrně kalorické, stále jim nelze upřít, že patří mezi zdravé,“ uvádí Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně a současně dodává: „Dužina pomeranče se špatně vstřebává a může být příčinou neprůchodnosti trávicího traktu, které se říká pomerančový ileus. Postihuje zejména starší lidi a nejčastěji hrozí u hořkého pomeranče obsahujícího látku synefrin.“

Proč (ne)jíst citrusy?

Citrusové plody dlouho platily za největší zdroj vitaminu C, ale není to pravda. Zatímco ve 100 g citronu je 49 mg vitaminu C, v pomeranči 51 mg a v grepu 43 mg, v plodech šípku to je 747 mg, v černém rybízu 166 mg a třeba v brokolici 114 mg. Pokud je tedy jíte jen kvůli céčku, najdete i lepší zdroje.

Do jídelníčku ale rozhodně patří třeba i díky obsahu vitaminů skupiny B, vitaminu E, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi či železa a draslíku. Tyto látky mají blahodárný vliv na imunitu, kosti, hladinu cholesterolu a prý pomáhají i s prevencí neurodegenerativních nemocí, tedy proti alzheimeru.

Kdo a proč by se měl citrusům vyhnout?

Hlavně na konzumaci grepu a grepové šťávy by si měli dát pozor ti, kteří berou léky na vysoký krevní tlak nebo snížení hladiny cholesterolu. Vyhnout se mu musí uživatelé léků na snížení imunitní reakce těla a na snížení alergických reakcí. „Pokud příbalový leták obsahuje informaci o interakci léku s grepy, platí to i pro grepové džusy, přípravky s výtažky z grepových jader, dále pro pomelo a karambolu,“ upřesňuje Mgr. Jana Martinásková na webu Lékárnické kapky.

Pomerančový ileus

Zcela specifickou obtíží po konzumaci citrusů, hlavně hořkého pomeranče a grepu, může být tzv. pomerančový ileus. Jde o ucpání nebo zneprůchodnění střev, které způsobují nestravitelné zbytky jídla, v tomto případě hlavně tužší dužnina hořkého pomeranče a grepu. Může ho vyvolat ale i větší množství suchých jadérek, slupek a pecek. Ač může název vyvolávat pocit, že jde o banální problém, je naopak velmi závažný a může skončit operací. Na následky lze bohužel i zemřít.

Příznaky a léčba pomerančového ileusu

  • Zácpa, ze začátku se střídající s průjmem nebo stolicí s krví, nevolnost, zvracení, ostrá bolest břicha, nadmuté a citlivé břicho.
  • Vždy je lepší jít k lékaři, zvlášť když obtíže neodeznívají několik dní. Právě lékař, nejlépe chirurg, zhodnotí vážnost stavu a není výjimkou, že řešením je operace, při které je odstraněna překážka, někdy i s částí střeva, pokud už došlo k zánětu na postiženém místě. Záleží i na tom, v jaké části střeva problém je a jak dlouho trvá.
  • Není vyloučeno, že půjde o dlouhodobější léčbu, jejíž součástí může být i dočasný vývod, který umožní střevům se zhojit.

Načítám