Hlavní obsah

Myokarditida: zrádný zánět srdečního svalu je těžké odhalit

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Myokarditida je nebezpečný zánět srdečního svalu, za jehož původem stojí mnoho rozličných příčin. Může vzniknout jako následek obvyklé choroby – třeba běžné virózy. Proto lékaři znova a znova varují, že nemoci je třeba pořádně doléčit a hlavně nepřecházet.

Článek

Myokarditida, neboli zánět srdečního svalu, je vážná nemoc a dokáže ohrozit život. Poškozuje srdeční sval, který pak nemůže správně pracovat. Počty nemocných se pohybují od dvou do 17 na sto tisíc obyvatel, ovšem každá studie uvádí trochu jiné číslo, neboť u mnoha postižených se problémy neprojeví a prokázat myokarditidu bývá těžké.

Příznaky zánětu srdce: co je to myokarditida

Problém je, že projevy poškozeného myokardu (= srdeční svaloviny) bývají různorodé, a proto není snadné nemoc rozpoznat. Často se dokonce zánět srdečního svalu ani nijak neprojevuje, anebo se tváří jako viróza (únava, nevolnost, teploty, zvracení, bolesti svalů a kloubů) – nemocný pak ani neví, že má zasažené srdce, a domnívá se, že trpí jen silným nachlazením či běžnou infekcí.

Někdy se objevují bodavé bolesti na hrudi a celková nevůle – postižený působí dojmem, jako by měl srdeční infarkt nebo záchvat anginy pectoris. Varovat by vás mělo také vše, co ukazuje, že srdce nefunguje správě: dušnost, rychlý puls i v klidu, nepřiměřená únava z malé námahy, zadýchávání do schodů či při mluvení, závratě, slabosti a poruchy srdečního rytmu projevující se často silným bušením. Jindy má ovšem myokarditida velice rychlý a závažný průběh, kdy je nutný akutní zásah lékařů, aby se předešlo nejhoršímu, a občas dojde k náhlé srdeční smrti ze zdánlivě plného zdraví.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Mnoho lidí myokarditidu prodělá, aniž by si toho všimli, a zcela bez následků. U jiného se tváří jako těžké nachlazení a občas někomu způsobí náhlou srdeční smrtFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Příčin myokarditidy je mnoho

Nemoc hrozí i dětem a může vzniknout následkem běžné infekce – nejčastěji virové, ale také bakteriální, kvasinkové či parazitární. Někdy k onemocnění srdce přispěje autoimunitní zánět (způsobený například lupusem, revmatickou horečkou či třeba sarkoidózou), riziko zvyšují také některé léky (cytostatika), alkohol či drogy. Často se ovšem na příčinu zánětu ani nepřijde. Odborníci rozlišují více typů myokarditidy, například chronickou, akutní a fulminantní, které se liší průběhem i následky.

Vyšetření a léčba

Lékař při podezření na myokarditidu odebere krev, udělá EKG a ultrazvuk srdce (takzvané sono či echo), případně magnetickou rezonanci. Snaží se tak najít příznaky myokarditidy a zároveň vyloučit jiná onemocnění, která by mohla potíže způsobit (infarkt, srdeční vada, zánět osrdečníku). Občas ovšem tato vyšetření nejsou průkazná a někdy se k potvrzení zánětu probíhajícího v srdci dělá biopsie – k té se ovšem přistupuje spíš výjimečně, protože ani její výsledky nelze považovat za definitivní.

Jestliže lékaři dojdou k závěru, že se pravděpodobně jedná o myokarditidu, je zcela zásadní naprostý klid na lůžku, a to zhruba dva týdny, nemocný by měl být v nemocnici a měl by se vyhýbat stresu. Podle pacientova stavu se podávají látky na léčbu srdečního selhání, antibiotika, případně antivirotika, občas se k ztlumení zánětu užívají kortikoidy či imunosupresiva. Pacient nesmí půl roku po nemoci pít alkohol, měl by se také chránit před výraznou fyzickou zátěží a docházet na pravidelné kontroly na kardiologii.

Foto: Roman Zaiets, Shutterstock.com

Příznaky probíhající myokarditidy jsou rozmanité a ani cílená vyšetření ji někdy neodhalíFoto: Roman Zaiets, Shutterstock.com

Komplikace a následky myokarditidy

Při zánětu může dojít k poškození větší části srdce, které se projevuje jako akutní srdeční selhání nebo arytmie. Nasadí se potřebné léky, případně je třeba dočasné používání kardiostimulátoru. Problémy se srdcem mohou také vést ke vzniku krevních sraženin a následnému infarktu. Co se týče následků myokarditidy, i zde je situace různá: mnoho nemocných vyvázne zcela bez obtíží, u jiných se rozvine chronický zánět a srdce zůstane poškozené, občas je nutná i transplantace.

Prevence zánětu srdce

I když není jasné, za jakých okolností a u koho se myokarditida objeví, v každém případě je dobré nepřecházet ani běžné virózy, dát se očkovat proti chřipce a při nejasných příznacích vyhledat lékaře.

Myokarditida

  • Jiný název - Zánět srdce, zánět srdečního svalu
  • Popis - Zánět probíhající v myokardu (= srdeční svalovina), který poškozuje srdce a jeho činnost.
  • Příznaky - Někdy žádné, jindy nespecifické (únava, nevolnost, teplota, bolesti kloubů). Objevují se též bolesti na hrudi, arytmie, dušnost, vyčerpání po malé námaze.
  • Léčba - Přísný klid na lůžku, léky na podporu srdeční činnosti, případně antibiotika
  • Smrtnost - Myokarditida může způsobit srdeční selhání a smrt. Přesné statistiky nejsou k dispozici.
  • Prevence - Nepřecházet infekční nemoci, očkovat se proti chřipce, v případě příznaků jít včas k lékaři

Reklama