Hlavní obsah

Zarděnky jako vymýcená nemoc? Ještě ne! Jak se poznají?

Foto: OneSideProFoto, Shutterstock.com

Foto: OneSideProFoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zarděnky patří mezi nemoci, které byly v Česku v podstatě vymýceny, ale výjimečně se v jednotkách kusů objeví. Proč? Hlavně kvůli odmítání očkování. Zatímco u nás nejde o nijak zásadní nárůsty, jinde ve světě to může být horší.

Článek

Zarděnky neboli rubeola patří mezi klasické dětské infekční onemocnění, které přenášejí viry. Obvykle proběhnou bez potíží. Problém ale nastává, když je dostane těhotná žena. Pak dochází k těžkému poškození nenarozeného dítěte, proto je tak důležitá prevence ve formě očkování.

Jak vypadají zarděnky a jaké jsou příznaky

Zarděnky se přenášejí kapénkovou infekcí, ale také z těhotné ženy na plod. Nejdříve se projevuje podobně jako viróza, čili horečkou, únavou, bolestmi kloubů a svalů, někdy se přidává i kašel. Později se na obličeji objeví růžovočervená vyrážka, která svědí a postupně se rozšíří na trup a končetiny, kde ale nebývá tak výrazná. To trvá několik dní. U mnoha nemocných se přidá zvětšení lymfatických uzlin, hlavně na krku.

Onemocnění může probíhat i skrytě, kdy nemocný žádné příznaky nemá, ale je infekční. Prodělané onemocnění zanechává celoživotní imunitu.

Zarděnky a těhotenství

Pokud zarděnky dostane těhotná žena, je v nebezpečí hlavně plod. Tomu hrozí vážné poškození ve formě deformace. Jde o vrozený syndrom zarděnek projevující se malou hlavu (mikrocefalie), vadami srdce, ale také mentální retardací, poruchami sluchu a zraku. Dojde-li k nákaze na počátku těhotenství, je vysoké riziko, že plod zemře. Lékaři doporučují v prvním trimestru potrat.

Očkování

Očkování se provádí spolu s vakcinací proti spalničkám a příušnicím mezi 13.–18. měsícem od narození dítěte. Přeočkování se provádí jednou dávkou mezi pátý a šestým rokem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Na teplotu pomáhají i u zarděnek léky, které se běžně podávají při chřipceFoto: fizkes, Shutterstock.com

Inkubační doba

Na nemoci je nepříjemné, že inkubační doba je dlouhá – dva až tři týdny. Nemocí se lze nakazit týden před vypuknutím, a pak ještě nejméně týden od objevení vyrážky.

Jaká je léčba

Podobně jako jiné virové nemoci nemají ani zarděnky specifickou léčbu. Průběh bývá lehký, pokud je horečka či bolest kloubů, podávají se léky, které tyto příznaky tlumí. Důležitá je hlavně izolace, aby se nemoc nepřenášela dál.

Jak probíhá vyšetření

Lékař obvykle nemoc rozezná již při pohledu na nemocného, potvrzení pak získá z krve.

Možné komplikace

Čím starší člověk nemoc dostane, tím je průběh těžší. Jako komplikace se vzácně mohou vyskytnout záněty kloubů, mozku a poruchy krve.

Zarděnky

  • Jiný název - Rubeola
  • Popis - Klasické dětské infekční onemocnění, které přenášejí viry. Očkuje se proti němu mezi 13. a 18. měsícem narození. Nemoc není stále ve světě úplně vymýcena, u nás se objevuje velice výjimečně.
  • Příznaky - Projevuje se chřipkovými příznaky, jako je teplota, bolest kloubů, později typickou vyrážkou. Může probíhat i skrytě. Rizikové může být onemocnění pro nenarozené dítě, pokud onemocní těhotná žena.
  • Inkubační doba - Dva až tři týdny
  • Léčba - Nemoc nelze léčit jinak než tlumením příznaků, jako je svědění a teplota.
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá. Problém nastává, pokud onemocní těhotná žena. Pokud je to na začátku těhotenství, lékaři doporučují v prvním trimestru potrat.
  • Prevence - Očkování

Načítám