Hlavní obsah

Cestování po Česku: Zavařený guláš na dovolenou

Hodnocení:
(61)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Guláš ve sklenici je skoro stejné cestovatelské klišé jako řízek v chlebu nebo paštika, ale ruku na srdce – koho by taková sytá dobrota po celodenním výkonu nepotěšila? I v létě může být navíc po večerech chladno, takže miska kouřícího guláše přijde vážně k chuti. Vše si připravíte v pohodlí doma a na místě už jen ohřejete a přidáte čerstvý chléb.

Ingredience pro:
4 porce
Na guláš (maso může být i hovězí)
  • 400 g cibule
  • 900 g kančího masa
  • 90 g špeku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1/3 lžičky drceného kmínu
  • 4 kuličky jalovce
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Špek pokrájejte nadrobno, nechte pomalu vyškvařit a přihoďte k němu kostičky cibule. Opečte dozlatova. Pokud nechcete dávat špek, použijte trochu sádla.

Krok 2: Přidejte na kostky pokrájené maso a zprudka ho ze všech stran opečte. Přihoďte nasekaný česnek, obě papriky, kmín a drcený jalovec a nechte pár vteřin rozvonět. Vmíchejte protlak a asi 750 ml vody, piva či červeného vína. Osolte a povařte doměkka – v tlakovém hrnci stačí asi 50 minut, v klasickém až 90.

Krok 3: Dochuťte majoránkou a čerstvě mletým pepřem. Ještě horký guláš rozdělte do sklenic, které jste předem i s víčky propláchli v čistém dřezu nebo pekáči vroucí vodou. Ihned zavíčkujte, otočte a nechte tak vychladnout. Takto připravený guláš vydrží v chladu minimálně týden, ale pro jistotu ho můžete i hodinu při 100 °C sterilovat, druhý den proces zopakovat, a pak už si další měsíc kdykoli pochutnat!

Krok 4: Před podáváním guláš zřeďte trochou vody, ohřejte a doplňte čerstvým chlebem. Skvělým pomocníkem pro převážení jídla jsou termotašky s chladícími vložkami, které necháte doma zmrazit, aby udržovaly potraviny pěkně v chladu.

Tip: Místo kančího na guláš můžete dát samozřejmě i hovězí (nejlépe kližku), ale zvěřina  je vlastně vždy v biokvalitě a zpravidla se nemusíte bát o mnoho výraznější chuti. Když navíc trochu zapátráte a poptáte se myslivců ve svém okolí, budete ji mít super čerstvou a ještě za velmi příznivou cenu.

Foto: Jakub Jurdič

Jídlo na cestách může mít různé podoby!

Podobně můžete zavařit i fazolové chilli con carne, klasické vepřové ve vlastní šťávě nebo třeba lečo.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.