Hlavní obsah

Zavřené školy kvůli koronaviru: kam můžete vyrazit s dětmi?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Kdo by netoužil mít neplánované prázdniny? Rodiče! Podle nařízení Bezpečnostní rady státu musí všechny děti školou povinné zůstat od středy doma. Jenže kde rychle zajistit hlídání, případně co s neúnavnými ratolestmi celé volné dny dělat? A proč vlastně nejsou zavřené školky?

Článek

Předseda vlády Andrej Babiš (65) v úterý dopoledne vyhlásil na mimořádné tiskové konferenci, že Česko přijme vzhledem k nepříznivému vývoji epidemiologické situace další bezpečností opatření v boji proti koronaviru.

Je zakázáno pořádání kulturních, sportovních i společenských akcí s počtem nad 100 osob (od úterních 18.00) a od středy se uzavírají základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy. Zůstávají otevřené mateřské školy a jesle. Vláda se takto rozhodla vzhledem ke skutečnosti, že v ostatních evropských státech není šíření koronaviru dostatečně pod kontrolou, a tak nechce riskovat.

Zrušit divadlo či ples není až takový problém. Ale co školáci, zejména ti nejmladší? Jak se s neobvyklou situací popasovat? Kam s nimi vyrazit a kam raději ne?

Školy se zavřou, školky ne

Proč se, na rozdíl od ostatních vzdělávacích institucí, nezavřou od zítřka také školy a školky? Jde prý o menší kolektivy a hlavně, jak řekl premiér Andrej Babiš, je v zájmu ekonomiky, aby lidé chodili do práce.

A protože u malých dětí je zase v jejich zájmu, aby nebyly doma samy, tak se školky nezavírají a rodiče můžou do práce. Ale pozor! Z práce mají pelášit hned domů a trávit čas s rodinou. Ekonomika musí šlapat!

Možná máte doma školáčka i dítě navštěvující školku. Jeden do školy nesmí, druhý by docházku měl plnit. To se bude těžko vysvětlovat. Já se budu snažit našemu předškoláčkovi vnutit myšlenku, jak moc je boží, že půjde „po O“, zatímco jeho starší sestřička bude celý den doma. Anebo se můžete snažit dítěti vysvětlit, co vlastně ten koronavirus je. 

Co dělat, pokud hlídání pro děti nemáte a nemůžete svoji práci vykonávat z domova? Pokud jste rodiči dítěte do 10 let, řešte to ošetřovatelským volnem. jedná se o dávku z nemocenského pojištění. „Ošetřovák“ lze čerpat maximálně 9 dní (u samoživitelů je to více) a činí 60 procent platu. A protože se uzavřou školy, vydají vám potvrzení pro zaměstnavatele právě tyto instituce, nikoli lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Od středečního rána budou školy prázdné. Jak dlouho, to se zatím nevíFoto: Profimedia.cz

Co dětské herny, posilovny, obchoďáky?

Hromadné akce se ruší, ale prozatím nebylo nařízeno zavření heren, sportovních nebo obchodních center. Dnešní vládní nařízení není na úrovni karantény, můžete je tedy s dětmi volně navštěvovat. Mnohé napadne, že lidí je na těchto místech v jednu chvíli hodně, proč tedy nákaza nehrozí? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33) vysvětlil, že tato místa nepředstavují v současné situaci takové riziko. Lidé tu cirkulují a nesetrvává větší počet osob na jednom místě po delší dobu.

Je to ale na každém z nás — platí asi podobně jako u klasické chřipkové epidemie, že by měl člověk veřejná a exponovaná místa navštěvovat s rozmyslem. Jak jsou na tom populární fitka a wellness centra? Jindřich Čanda z pražského klubu I'M Fit říká: „Zavedli jsme přísnější hygienická opatření, dezinfekci zvyšujeme a sami aplikujeme. Zatím lidé chodili, ale myslím si, že tohle bude pro ně signál a krátkodobě to omezí.“

Rozhodnutí rodičů

Jak dlouho bude nařízení o zavření škol trvat, se zatím neví. Zabavit děti po delší dobu nebude snadné a vy jste možná přemýšleli nad hernou nebo dětským centrem? Pavla Nekvindová ze sítě herních prostor Človíčkov k tomu dodává, že návštěva je na zvážení každého člověka. Mimořádné zavírání se jich prozatím netýká, zvýšili hygienu a ruší plánované větší akce jako karnevaly apod. A zároveň jsou připraveni posílit hlídací kapacity při vyšším zájmu rodičů, kteří by třeba potřebovali chvíli v klidu pracovat.

Ač jsou tato nařízení nepříjemná a omezující, najděte si na nich pozitiva. Užijte si čas s dětmi, věnujte se domácnosti (co nachystat šatník na jaro?), vařte si dobroty, tvořte, čtěte si, podívejte se, jaké filmy vám v kině utekly. Nebo třeba plánujte, kam na výlet vyrazíte.

Foto: Profimedia.cz

Jak vysvětlíte školkovým dětem, že ony ráno vstávat musí, zatímco jejich starší sourozenci nikoli? Foto: Profimedia.cz

Co dodržovat? 

I nadále platí, že zásadní je dodržovat zvýšenou hygienu. Poučte děti, jak správně mýt ruce, mějte při sobě vždy dezinfekci. A dodržujte i respirační hygienu, bezpečný odstup. Nějakou dobu se vzdejte etických pravidel a nepodávejte si ruce, nelíbejte se. A vyhýbejte se davům.

Musíte něco zrušit nebo řešíte hlídání dětí? Víte, proč je fajn dávat děti babičce a dědovi?

Reklama

Načítám