Hlavní obsah

Zázrak za pár korun: Snižuje hladinu cholesterolu i cukru, léčí výrony i nachlazení

Foto: Alena Haurylik, Shutterstock.com

Foto: Alena Haurylik, Shutterstock.com

Cibule sice pochází ze západní Asie, ale ani v Evropě snad není nikdo, kdo by ji neznal. Vaření si bez ní si asi nedokážete představit, je to jedna z nejpoužívanějších plodin v našich kuchyních. Věděli jste ale, že může být i součástí vaší lékárničky?

Článek

I když by vás to možná nenapadlo, obyčejná v kuchyni využívaná cibule obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek: ostré silice s organicky vázanou sírou, vitaminy B a C, cukry, flavonoidy, fruktózu, ale i sodík, draslík či fluor, vápník a železo. Všechny tyto látky vám mohou pomoci při mnoha zdravotních problémech. O některých jste asi již slyšeli, jiné účinky cibule vás ale možná překvapí.

Bojovník proti virózám a angínám

Že cibule, podobně jako česnek, ničí bakterie a působí jako přírodní antibiotikum, asi víte. Říkají to recepty našich babiček a potvrzují to i lékaři. Neváhejte tedy a využijte ji při nachlazeních, zánětech horních cest dýchacích i angínách. Cibule je mocná, zažene počínající příznaky lehčí virózy a pomůže i při léčbě dalších nemocí. „Při zánětu horních cest dýchacích a při nachlazení podávejte po lžičkách šťávu ze syrové cibule, smíchanou s medem v poměru 2 : 1,“ radí ve svém Herbáři léčivých rostlin Jiří Janča a Josef Zentrych.

Díky tomu, že cibule odhleňuje při kašli, využijete ji i jako podpůrný prostředek na vykašlávání a rozpouštění hlenů a účinná je i při angíně. „V tomto případě vám pomůže její šťáva. Cibuli stačí nakrájet na malé kousky, zalít horkou vodou a chvilku povařit. Poté přecedíte, šťávu přidáte do lipového čaje a osladíte medem. Během dne popíjejte a do dvou dnů je nemoc pryč,“ radí MUDr. Alena Mikešová Koutná. Při chřipce a rýmě můžete vylisovanou šťávu z cibule i inhalovat, ideálně několikrát denně po dobu asi 3 minut.

Foto: GooDween123, Shutterstock.com

Cibule toho umí opravdu hodně. Nám stačí umět ji nakrájetFoto: GooDween123, Shutterstock.com

Podpoří zažívací systém

Cibule také podporuje činnost žaludku, střev, jater i žlučníku. Zvyšuje vylučování trávicích šťáv v žaludku a střevech, střeva také dezinfikuje a má pozitivní vliv i na střevní mikroflóru. Díky tomu, že podporuje činnost jater a slinivky, přispívá k dobré funkci zažívacího systému. „Cibule zlepšuje trávení těžké potravy, přidává protinadýmavé schopnosti a působí i proti zácpě,“ uvádí kořenář Břetislav Nový. „Tepelně neupravená ale není vhodná při žaludečních vředech a překrvení či podráždění trávicích sliznic,“ dodává. Pozor, pokud máte citlivé zažívání, může vám syrová cibule způsobit nadýmání. V tom případě pomůže spařit ji horkou vodou, případně z ní využít jen šťávu.

Uvítá ji srdce i pohlavní orgány

Pokud budete cibuli jíst často, pomůže to i vašemu srdci a cévám. Snižuje totiž hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čistí krev, posiluje srdeční činnost a zpevňuje cévní stěny, čímž pomáhá bránit tvorbě křečových žil, hemoroidů, poruch prokrvování a podobným nemocem krevního oběhu. Snižuje také krevní tlak. Cibule má i močopudnou schopnost a pročišťuje močové a pohlavní ústrojí.

První pomoc při bodnutí hmyzem i výronech

Čerstvá rozkrojená cibule je velkým pomocníkem při bodnutí hmyzem. Pomáhá na bodance od vos, včel i sršňů, a to tím, že neutralizuje jed obsažený v žihadle. Stačí cibuli rozkrojit a přiložit ji na ránu, čím dříve, tím lépe. Cibule vám ale může pomoci i při pohmožděninách a výronech. Stačí přiložit obklad z jemně pokrájené a pomačkané cibule, uvidíte, že vám uleví od bolesti, zmírní otok, rychleji budou mizet i modřiny a pohmožděniny se zahojí dříve.

Zničí bradavice

Pokud trpíte na bradavice, i zde vám může cibulová šťáva pomoci. Nezničí všechny bradavice a u některých nemusí dokonce zabrat vůbec, i přesto patří cibulová šťáva k osvědčeným prostředkům k likvidaci bradavic. Pokud tedy nějaké bradavice máte, dlouhodobě je potírejte cibulovou šťávou, ideálně po koupeli, kdy jsou bradavice změklé.

Na krásné vlasy

Své zastoupení má ale cibule i v kosmetice, a to ve vlasové. Výtažky ze silice, respektive šťáva z cibule smíchaná s vodou, vám pomůžou, pokud trpíte na mastící se vlasy nebo tvorbu lupů. Velmi dobře prokrvuje pokožku hlavy a tak přispívá ke zdravému růstu silných vlasů.

Užívat byste ji ale měli hlavně v syrové podobě, tepelnou úpravou se bohužel potřebné látky značně znehodnocují. Ani sušená cibule nemá moc velký účinek, ale čerstvou ji můžete skladovat při teplotě kolem nuly až do další sklizně. Kromě otevřených žaludečních vředů nemá cibule žádnou kontraindikaci, ale pamatujte na to, že rozkrojenou byste ji měli spotřebovat do 24 hodin.

A na co používáte cibuli vy?

Reklama

Související témata: