Hlavní obsah

3 nejlepší způsoby, jak vyndat klíště. A co dělat, když ho přetrhnete? Hlavně nepanikařte

Foto: Cherries, Shutterstock.com

Foto: Cherries, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíšťata jsou v těchto dnech extrémně při chuti a na stupnici jejich aktivity svítí doslova červená kontrolka. Bohužel je tedy velká pravděpodobnost, že byste si mohli nějaké z výletu přinést. Jak ho bezpečně vytáhnout?

Článek

Zakápnout olejem, namazat vrstvou krému, řádně vytočit… existuje spousta rad, jak klíště v případě, že se na vás přisaje, odstranit. Jak to ale udělat opravdu bezpečně?

3 nejlepší způsoby, jak vyndat klíště

Vezměte si gumové rukavice - pokud máte na kůži oděrky, mohla by případná infekce do těla proniknout jimi.

  • Nejbezpečnější a velice snadný způsob odstranění klíštěte je speciální umělohmotná karta na klíště. Karta má lupu k lepšímu rozeznání klíštěte a dvě velikosti zářezu, který v ní je a do kterého klíště nabíráte. Přiložte ji těsně ke kůži, kousek od klíštěte a táhněte ji směrem ke klíštěti tak, že ho naberete do zářezu v kartě, a pokračujte v tahu. Tlačte tak silně, abyste klíště nabrali, ale nemusíte to přehánět. Takto ho nezmáčknete a snížíte možnost přenosu infekce. Lupa vám pomůže klíště jasně vidět. Podobně funguje i speciální háček na vydávání klíšťat.
  • Použijte pinzetu - uchopte jí klíště co nejblíž ke kůži a opatrně kýváním ze strany na stranu ho vyviklejte.
  • Jestliže nemáte pinzetu ani kartu, lze použít i vatovou tyčinku, kterou navlhčete buď dezinfekcí, nebo gelem na znehybnění a usmrcení klíštěte a potom jí opatrně klíště vyviklejte. Ideální jsou na to dvě tyčinky. Pokud máte jen jednu, pak viklejte tak, že do něj vlastně šťouchejte ze strany na stranu. Podobně lze použít i sirku, smotek vaty nebo papírového ubrousku, ale moc netlačte.

Poté, co klíště vyndáte, ranku vydezinfikujte, stejně jako ruce a ty nástroje, které jste použili. Místo po klíštěti asi tři týdny kontrolujte. „Sledujte, zda se po pár dnech neobjeví v okolí místa přisátí červená ohraničená skvrna. To by vyžadovalo konzultaci s lékařem ohledně dalšího postupu a vyloučení vážné infekční nákazy,“ radí interní školitelka Lékáren Agel Rita Smolková.

Foto: Ocskay Mark, Shutterstock.com

Při vytahování klíštěte postupujte opatrně, abyste ho příliš nemačkali. Netočte s ním, ale vyviklejte hoFoto: Ocskay Mark, Shutterstock.com

Lze klíště vytáhnout holýma rukama?

Vytáhnout klíště jen prsty samozřejmě také jde, ale nikoli tak, že se ho snažíte uchopit a vytočit. Je maličké, a když ho chcete chytit, většinou ho vždy zmáčknete - proto do něj spíš jakoby strkejte prstem ze strany na stranu, abyste ho vyviklali. Netlačte na něj. Po takovém zásahu si vždy dobře umyjte ruce, i kdyby jen v potoce. Ideální bude, když si v sezoně klíšťat dáte do kapsy dezinfekci a kartu či pinzetu pro tento případ.

Co když klíště přetrhnete?

Občas se stane, že s klíštětem manipulujete tak, že se přetrhne a jeho kusadla zůstanou v kůži. Nemusíte panikařit a snažit se je jakkoli vydloubat, tím byste si do rány mohli spíš zanést infekci. Nechte je tam - tělo si s nimi poradí podobně jako třeba s třískou nebo trnem - v nejlepším případě se vyloučí, v tom horším vyhnisají. Vždy je ale třeba místo dobře vydezinfikovat. Může se stát, že se kolem ranky po klíštěti -ať tam kusadla zbyla či nikoli, udělá červený flíček nebo bude svědit. Pokud skvrna neroste a není moc velká, netřeba plašit. V případě jakýchkoli pochybností není ale od věci jít k lékaři.

Jak klíště nikdy neodstraňovat?

I když se to občas někde dočtete, nikdy se nesnažte klíště udusit nanesením oleje nebo nějaké mastičky, také ho nemačkejte a nesnažte se ho vytočit prsty. Ve všech případech může vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se riziko infekce zbytečně zvyšuje.

Foto: Sharomka, Shutterstock.com

V místě, kde bylo klíště přisáté, může vzniknout červený flíček, ale neměl by se zvětšovat Foto: Sharomka, Shutterstock.com

Co když se nedaří klíště vytáhnout?

Může se stát, že klíště ven nejde, ať se snažíte jakkoli. Rozhodně není ostuda jít s tím k lékaři. Na pohotovosti tento úkon dokonce řadí k těm typicky letním a jsou na něj připraveni.

Nezapomínejte na očkování

V souvislosti s opravdu velkou aktivitou klíšťat je dobré si připomenout, že alespoň proti klíšťové encefalitidě, kterou také přenášejí, se lze nechat očkovat.

Klíšťová encefalitida

  • Jiný název: Klíšťový zánět mozku, klíšťovka
  • Popis: Virové onemocnění centrálního nervového systému
  • Příznaky: Projevy podobné lehké chřipce, později se mohou objevit závažné poruchy mozkové činnosti: silná bolest hlavy, zvracení, ztráta vědomí, zmatenost, náhlá změna chování, obrna nervů v obličeji i na končetinách.
  • Inkubační doba: 1–3 týdny
  • Léčba: Účinná léčba neexistuje, léčí se jen příznaky.
  • Smrtnost: V ČR umírají 1–3 % nakažených.
  • Prevence: Očkování, důsledná ochrana před klíšťaty.

„Zdravotní pojišťovny plně hradí očkování lidem nad 50 let, u mladších na ně přispívají z fondů prevence. Standardně očkování provádí praktický lékař či pediatr, očkovat se lze i ve specializovaných centrech,“ říká Martin Balada, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven. Nejlepší je začít s tím v zimě, ale je to možné i po celý rok.

Reklama

Související témata:
Klíšťová meningoencefalitida (KME)

Načítám