Hlavní obsah

V nemocnici kvůli klíštěti? Očkujte se!

Foto: encierro, Shutterstock.com

Foto: encierro, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je tématem těchto dní očkování proti koronaviru, měli byste myslet i na další nemoci, které vás mohou dostat do nemocnice, nebo dokonce zabít. Třeba na klíšťovou encefalitidu, která patří v Evropě mezi nejnebezpečnější onemocnění mozku.

Článek

Chodíte se odreagovat od stresu kolem koronaviru do přírody? Nechceme vás děsit, ale i tam na vás jedno virové nebezpečí čeká. Jde o klíšťovou encefalitidu, která může mít velmi vážné následky.

Jak se přenáší

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které při přisátí přenesou do vašeho těla infikovaná klíšťata (přenášejí i další nemoci). Na taková můžete narazit téměř všude po republice, na loukách, v zahradách, ale i v městském parku a v posledních letech i na horách. Procento infikovaných klíšťat se pohybuje v rozmezí 2–7 % a nakazit vás mohou během několika hodin.

Prevencí je očkování

Prevencí klíšťové encefalitidy je očkování, ovšem proočkovanost je u nás nízká, kolem 30 %. Letošní očkování proti koronaviru může zájem o něj ještě snížit. Ale očkovat se proti ní můžete, i když právě proděláváte očkování proti covidu. Stačí si je jen naplánovat tak, aby mezi nimi byly rozestupy alespoň 14 dní.

Očkování není hrazené pojišťovnou, ale většina na něj svým klientům připlácí. Například VZP přispívá 500 korun pro každého, OZP 300 korun, ČPZP přispívá až 1500 korun pro děti a mládež a 700 pro dospělé. Nejlepší je však u té své se zeptat.

Proti klíšťové encefalitidě se očkuje po celý rok, i když zimní měsíce jsou pro to nejlepší. Základní očkování se podává ve třech dávkách. Druhá vakcína se podává 1 až 3 měsíce po první, třetí pak po dalších 5 až 12 měsících. Důležité je nezapomínat ani na udržovací, tzv. booster dávky po 3 až 5 letech. „Očkování nezanechává celoživotní imunitu, množství protilátek časem klesá. Proto je před přeočkováním dobré zjistit jejich hladinu,“ připomíná doktor Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.

Foto: Lesterman, Shutterstock.com

Očkování proti klíšťové encefalitidě probíhá ve třech dávkách Foto: Lesterman, Shutterstock.com

Příznaky a průběh klíšťové encefalitidy

Klíšťová encefalitida postihuje mozkové blány a mozek. Může mít lehký průběh, který skoro nezpozorujete, ale bohužel ji mohou provázet až život ohrožující stavy a může skončit smrtí.

První příznaky se mohou, ale také nemusí, objevit jeden až dva týdny od nákazy a podobají se chřipce – únava, bolest hlavy, teplota, bolest kloubů a nevolnost. Po několika dnech příznaky mizí a můžete mít pocit, že jste se uzdravili.

Druhá fáze nemoci nastupuje za další zhruba dva týdny a postihuje centrální nervový systém. Většinou vás vyřadí z běžného života a vyžaduje hospitalizaci. Provází ji silné bolesti hlavy, horečka a světloplachost, poruchy spánku a paměti, zvracení.

Na klíšťovou encefalitidu neexistuje specifický lék, léčí se pouze její příznaky a tlumí se případné otoky mozku.

Pacienti po prodělání nemoci bojují s trvalou únavou, nespavostí, depresemi, objevuje se také porucha řeči, potíže s pamětí, epilepsie nebo dokonce obrna končetin či obličeje. Trvalé neurologické následky se vyskytují přibližně u 2 % dětí a až u 40 % dospělých. Zhruba procento případů končí smrtí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

První fáze klíšťové encefalitidy vypadá jako chřipka a někdy vůbec nenastaneFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak se nemoc odhalí?

Odhalit klíšťovou encefalitidu není snadné. V první fázi ji většina lidí přechodí, letos ji kromě letní virózy můžete mylně považovat i za vedlejší účinky případného očkování proti koronaviru.

Až v druhé fázi nemoci, kdy už jsou příznaky zřejmé, většinou dojde na krevní testy. „V první fázi onemocnění lze v krvi zjistit přítomnost virové RNA, která prokáže, zda je virus aktivní. Až v druhé fázi nemoci, 2–5 týdnů od nákazy, se z krve zjišťuje přítomnost protilátek třídy IgM a IgG, kterými se organismus proti viru přirozeně brání, a lze stanovit i stádium nemoci,“ říká inženýrka Petra Kottová z laboratoře Synlab.

Braňte se klíšťatům

Riziko přisátí klíštěte a tím i infekce lze omezit i používáním repelentů, nošením správného oblečení a dokonce i stravou. „Podle dotazníkového šetření patří k odpuzujícím například vitaminy B-komplexu kvůli charakteristickému odéru,“ říká imunoložka Alena Žákovská.

Repelenty byste měli používat nejen na výletech do polí, lesů a luk, ale i do městských parků. Vždy zjistěte, jak dlouho vás jedna aplikace ochrání, a v těchto intervalech ji opakujte. I když je většina určená na oděv i kůži, nenanášejte je na pokožku čerstvě opálenou, ale ani třeba poškrábanou nebo poraněnou. Nepatří ani do okolí očí nebo úst. Dětem je nedávejte ani na ruce, protože by si mohly látku zanést do očí.

Foto: Archiv firem

Zleva: Predator Bio Repelent, 150 ml, na bázi přírodních esenciálních silic, účinnost 3,5 hodiny, v e-shopu Lékárna za 275 Kč. Alva Repelent Effitan, 100 ml, na přírodní bázi, účinnost až 8 hodin, v e-shopu Biooo za 339 Kč. Parakito, pro silnou ochranu, 75 ml, i pro kojence, účinnost až 5 hodin, v Lékárnách Dr. Max za 405 Kč. Repelent pro celou rodinu Atak, na přírodní bázi, 100 ml, pro děti od 6 měsíců, účinnost až 6 hodin, v e-shopu Agrobio za 245 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám