Hlavní obsah

Hladová klíšťata útočí: Jak se bránit a jak klíště správně vyndat? Když ho přetrhnete, nepanikařte!

Foto: KPixMining, Shutterstock.com

Foto: KPixMining, Shutterstock.com

Reklama

Po dlouhém a chladném jaru jsou klíšťata díky teplému a vlhkému počasí velmi aktivní a intenzivně se snaží najít hostitele. Jak se jím nestát a co hrozí, pokud se do vás zakousnou? Vyndat klíště není žádná věda, stačí jen chvíle trpělivosti.

Článek

Klíšťata jsou právě v těchto dnech extrémně aktivní! Podle aktuální mapy aktivity klíšťat, kterou zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav, v současnosti platí nejvyšší stupeň téměř na celém území republiky. Co to znamená? Musíte pečlivě používat repelent a do listnatých a smíšených lesů nevstupujte volně, ale měli byste chodit jen po zpevněných cestách. A po návratu z přírody si nezapomeňte večer a ještě i ráno zkontrolovat celé tělo!

Nová aplikace proti klíšťatům

Našli jste si klíště? Pak vás určitě zajímá, zda je, nebo není infikované. Bez laboratorního vyšetření parazita nemáte šanci to poznat, ale může vám pomoci nová aplikace Klíšťapka, kterou vyvinuli čeští vědci. Pokud si ji stáhnete do mobilu, snímá vaši polohu a vyhodnocuje míru nebezpečí výskytu klíšťat i procento infikovaných v této lokalitě. Díky tomu ihned víte, jak velké riziko infekce hrozí, a můžete se podle toho zachovat. Tedy například poslat klíště do laboratoře, kde určí, zda bylo infikováno. Některé laboratoře test provádějí asi za 1300 Kč. Vyhledáte je na internetu, včetně návodu, jak postupovat.

Nemoci přenášené klíšťaty

Nejčastěji klíšťata přenášejí lymskou boreliózu, na druhém místě je klíšťová encefalitida. Kromě těchto dvou nejznámějších existují i další infekce, které lze od parazita chytit – ehrlichióza, babezióza, bartonelóza, tularémie a nedávno vědci odhalili novou nemoc, která se projevuje opakovanými horečkami.

Jak se chránit před klíšťaty

Nemoci od klíšťat jsou závažné, a proto je zásadní se parazitům pokud možno vyhnout. Následující opatření dodržujte vždy, když se chystáte vyrazit do přírody, a třeba jen do rozlehlejšího městského parku s vyšší trávou a porostem!

  • Používejte repelenty: vybrat vám pomůže i náš test. Jestliže budete používat opalovací přípravek i repelent, pak repelent naneste až na opalovák! A existují i repelenty s UV faktorem.
  • Co si obléct: Vezměte si dlouhé nohavice i rukávy a vyberte si světlé oblečení z hladkého materiálu: klíště se něm hůř udrží a je lépe vidět. Občas kontrolujte spodek kalhot, zda po nich parazit neleze.
  • Jak se chovat v přírodě: Nelehejte a nesedejte si do trávy, bezpečné to není, ani pokud máte deku. Psa při procházce nenechte prolézat vysokou trávou a chraňte ho přípravkem proti klíšťatům.
  • Co dělat po návratu domů: Prohlédněte celé tělo (i psovi). Máte šanci klíště chytit dřív, než se přisaje, protože vhodné místo hledá i pár hodin.
  • Nechejte se očkovat proti klíšťové encefalitidě, zvlášť když chodíte často do přírody nebo rádi sedáváte či pracujete na zahradě.

Co je dobré vědět o klíšťatech?

  • Parazité se drží zhruba do metru výšky od země – u dospělých tedy lezou především po nohou, ale u malých dětí to může být po celém těle. Proto si nelehejte ani nesedejte do trávy, a to ani na deku či jinou podložku.
Foto: encierro, Shutterstock.com

Klíšťata se pohybují asi do metru nad zemí, takže se při aplikaci repelentu zaměřte hlavně na partie nohou. Doporučuje se nosit dlouhé nohavice a vyšší botyFoto: encierro, Shutterstock.com

Jak správně vyndat klíště krok za krokem

Našli jste si klíště? Pak ho co nejdřív odstraňte! Čím déle je přisáté, tím vyšší je riziko nákazy.

  1. Na klíště nikdy nesahejte holýma rukama, použijte jednorázové rukavice nebo nějaký nástroj (např. pinzetu).
  2. Místo i s klíštětem vydezinfikujte a klíštětem pak trpělivě viklejte ze strany na stranu, pomáhejte si přitom vatovou tyčinkou, speciální kartou na klíště, neostrou pinzetou či kouskem textilu. Parazitem netočte: můžete ho přetrhnout.
  3. Vyndané klíště nerozmačkávejte ani nesplachujte, ale spalte zabalené do kousku papírového kapesníku.
  4. Místo po klíštěti důkladně vydezinfikujte, stejně jako pinzetu, vše ostatní zabalte do papíru a zahoďte do koše. Místo po klíštěti sledujte, pokud se tam objeví typická skvrna (anebo kdekoli jinde po těle), případně na sobě cítíte příznaky podobné chřipce, jděte k lékaři.
  5. Pokud odstraňujete klíště domácím mazlíčkům, postupujte stejně.

Co dělat, když špatně vyndáte klíště?

Místo s klíštětem vydezinfikujte a pak parazitem opatrně viklejte (nikdy ne holou rukou)! Buďte trpěliví, chvíli trvá, než se pustí. A když se během vyndávání klíště přetrhne? Nic se neděje. „Hlavně zachovat klid a nezmatkovat! Hlavovou část snadno vyjmete z podkoží jehlou, podobně jako když si zadřete třísku,“ radí parazitolog Libor Grubhoffer. Místo pak znovu pečlivě vydezinfikujte.

Reklama

Načítám