Hlavní obsah

Jojo efekt: Jak vzniká a čím se ho zbavíte jednou provždy?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

S vypětím všech sil shodíte pár kilo, zaradujete se a ve snaze polevíte. A když jste zhřešili, držet dietu už vlastně nemá smysl, takže se vrátíte do starých kolejí. Místo původní váhy máte ale zanedlouho ještě o tři kila víc. Je vám tento scénář povědomý? Pokud i vás trápí jojo efekt, musíte na to jinak!

Článek

Každý druhý Čech váží víc, než by vzhledem ke své výšce měl. Ohromné množství lidí se snaží zhubnout, ale protože je pro ně jakýkoli dietní režim především nepříjemnost, snadno se nechají zlákat zázračnými programy nebo šílenými dietami. Výsledek je většinou jedno velké zklamání. Přichází jojo efekt.

Jak vzniká jojo efekt?

Za jojo efekt se označuje stav, kdy rychle zhubnete, ale pak zase rychle přiberete. Dochází k němu kvůli nesprávnému způsobu hubnutí, kdy snížíte  příjem kalorií a zhubnete příliš rychle. Většinou je to způsobeno drastickým hladověním a omezením živin (co jsou herci ochotni udělat s váhou kvůli roli). Při tomto způsobu hubnutí většinou ztratíte vodu a svalovou hmotu, ale tuky se vás stále drží jako klíště.

„Tuto formu ‚diety‘ nelze držet dlouho. Po určité době se začnete cítit vyhladovělí, protože tělo bude potřebovat doplnit chybějící živiny. Když se potom konečně najíte a začnete jíst pravidelně, okamžitě naberete shozená kila zpět a většinou i s nějakými navíc,“ říká Alena Vídeňská, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

To je ale pravděpodobné i v případě zdravé stravy! Pro vznik jojo efektu není zásadní, čím se po delší době hladovění začnete krmit. Nemusíte se tláskat zmrzlinou a brambůrkami od rána do večera. Tělo si po hladovce  začne ukládat ztracená kila rychlostí blesku zpět, a to i na relativně zdravé stravě. Proto se na redukční diety vykašlete a jděte na to od začátku jinak.

1. Hubněte pomalu, buďte trpěliví

Asi každý, kdo si přeje zhubnout, by nejradši viděl výsledky hned. To je ale ten největší kámen úrazů. Přestože si racionálně uvědomujete, že shodit trvale a zdravě zároveň není nic snadného, lehce můžete podlehnout „zázračným“ dietním programům nebo radám, které zaručují výsledky téměř okamžitě.

Možné to sice je, problémem však bývá, že po dosažení vytoužené váhy se člověk vrátí do původních kolejí a váha začne zase stoupat. Hlavní rada proto zní – při hubnutí buďte trpěliví. Shazování tuků trvá déle než nezdravé hubnutí svalů, které často tyto rychlé redukční diety způsobují.

„Podstatná není rychlost hubnutí, ale stabilita. Každému adeptovi redukční diety proto říkám: Zhubnout je snadné, těžké je si novou váhu udržet. Ideální je jít s hmotností dolů postupně. Zhubnout třeba deset kilo, pak metabolický stav organismu stabilizovat, a pak se třeba znovu snažit o redukci. Tento proces by se měl odehrávat v asi tříměsíčních blocích,“ říká nefrolog a nutricionista Vladimír Teplan.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Nepropadejte panice, pokud jste během 14 dnů nezhubli na vysněnou váhu! Výsledky, které přijdou pomaleji jsou dlouhodobéFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

2. Zdravému jídlu přivykejte postupně

Změna jídelníčku nemusí být zpočátku snadná. Jděte na to pomalu. Postupně omezujte kalorické a nezdravé potraviny a pozvolna přivykejte novým. Zkoušejte je nahrazovat zdravějšími variantami a nevzdávejte to po pár neúspěšných pokusech.

A není pravda, že všechno zdravé jídlo není chutné. Pokud ale přejdete z knedla, vepřa, zela na zeleninové saláty, nejen že budete mít velký hlad a chutě, ale ještě si uděláte mylnou představu o tom, že dieta rovná se jen salát, případně suchý plátek kuřecího a zelenina (co si dát ve fast foodu a nepřibrat).

3. Zkoušejte úplně nová jídla

Shodit přebytečná kila lze i na chutných pokrmech. Ve vašem jídelníčku by neměly chybět bílkoviny, zdravé tuky ani sacharidy.

Pokud jde o sacharidy, nahraďte rychlé cukry v sušenkách a bílém pečivu těmi v ovoci a celozrnných výrobcích. Zdravé tuky jsou v rybách, avokádu, panenských rostlinných olejích, oříšcích nebo různých semínkách. Bílkoviny obsahují mléčné výrobky (vhodnější jsou ty kysané nebo plnotučné), vejce, hovězí nebo kuřecí maso a ryby. Také je ale obsahují luštěniny a obiloviny.

Samozřejmě byste měli vynechat extra tučné, smažené a vyloženě nezdravé potraviny včetně polotovarů, sladkostí nebo uzenin.

Zajímejte se o jídlo, experimentujte a objevujte! Zajeté klasiky se nemusíte držet zuby nehty – možná vás překvapí, jaké kombinace lze skloubit, aby jídlo bylo chutné a o něco méně kalorické zároveň (přílohy pro dietářky). Místo pěti knedlíků si dejte pár brambor, těstoviny 4 krát týdně nahraďte třeba rýží a bílé pečivo vyměňte za celozrnné. Už jen s těmito změnami v jídelníčku na svém těle brzy pocítíte i uvidíte rozdíl. K pečenému masu nemusí být vždy knedlík a omáčku nemusíte zahušťovat bílou moukou.

Foto: beats1, Shutterstock.com

Pokud chcete zhubnout, zapomeňte na sladkosti, fritované jídlo a potraviny z fast foodůFoto: beats1, Shutterstock.com

4. Buďte v pohodě a zhubnete 

Pokud se přece jen stane, že se vám nějaká kila vrátí, pravděpodobně budete frustrovaní a naštvaní. Pamatujte však, že někdy může za navýšení váhy třeba menstruační cyklus, nemoc, klimakterium  nebo jinak rozhozené hormony.

A právě psychická nepohoda a negativní emoce jsou mnohdy důvodem, proč si vybíráte jídla, po kterých se nejvíc tloustne. Snažte se proto vždy najet zpátky na zdravý režim a uvidíte, že zanedlouho se vám zase váha upraví. Hlavně to chce pevnou vůli a nepropadat beznaději. Dřív nebo později se výsledky určitě dostaví.

Reklama

Související témata: