Hlavní obsah

Opomíjená pohanka. Zářila v kuchyních našich prababiček a nyní je opět ve středu pozornosti

Foto: Katarzyna Hurova, Shutterstock.com

Foto: Katarzyna Hurova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba bezmasého stravování je stále na vzestupu. Mnoho evropských šéfkuchařů i food blogerů experimentuje se zeleninou, luštěninami či obilovinami a zařazuje tyto zdravé suroviny do svého menu. Proč to tedy také nezkusit? Užijte si pohanku, plodinu, kterou využívaly už naše prababičky.

Článek

Rakouská expertka Hanni Rützler, která dlouhodobě sleduje vývoj moderní gastronomie, se proslavila knihami, jež se zabývají takzvanými food trendy. Zajímá vás, jaké suroviny jsou v kurzu? Možná byste byli překvapeni! Mezi nejrůznější exotické suroviny se do publikace Foodreport 24 probojovala také „naše“ pohanka. Není divu, tato nenápadná kráska v sobě ukrývá mnohem víc než jen skvělou chuť.

Historie pohanky

Pohanka je s naší kulturou spjata už od středověku. Do Evropy se pravděpodobně rozšířila díky nájezdům vojsk Saracénů a Tatarů. Od těchto dobyvačných pohanů je také odvozen český název pohanka. První zmínky o této surovině na našem území pocházejí z 12. století z okolí Opavy, Kadaně, Starého Jičína a Uherského Brodu. V 16. století prý byla u nás dokonce jednou z nejoblíbenějších potravin.

Co je pohanka

Někdo by popsal pohanku jako divný plevel, ale ve skutečnosti můžeme tuto nenápadnou rostlinku zařadit mezi takzvané pseudoobiloviny, kam patří také například amarant a quinoa. V kuchyni mají stejné uplatnění jako obiloviny, hlavní zásobní látkou je však u nich škrob. Na rozdíl od běžných obilovin neobsahují lepek, a jsou tedy ideální potravinou pro ty, kdo na něj mají alergii.

Proč si dát pohanku

Pohanka je nejen chutná, ale také výživná. Dokáže zahřát organismus, což se může obzvlášť v zimě hodit. Čistí a posiluje střeva, hodí se i při léčbě chronického průjmu. Dále je bohatá na důležité živiny, jako je vláknina, bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerální látky. Funguje jako prevence vzniku oparů a díky rutinu posiluje cévy.

Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Pohanku využijete v běžných receptech, může bez problému nahradit moukuFoto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Jak vařit pohanku? 4 kroky k dokonalosti

  1. Propláchněte ji: Pohanku nejdříve pořádně propláchněte pod studenou tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty.
  2. Vařit, nebo nevařit? Pohanka se dá buď uvařit (přijdete tak ale o některé zdraví prospěšné látky, jako je kupříkladu vitamin C), nebo ji můžete nechat „dojít“ ve vodě či vývaru. Tento způsob sice uchová v pohance maximum živin, ale příprava je delší – dle kvality pohanky může trvat i několik hodin. Pokud chcete postup zkrátit, inspirujte se u čočky. Nechte pohanku přes noc namočenou a až poté použijte do receptů. Když se pohanku rozhodnete vařit, dejte ji do osolené vody v poměru 1 : 1,5 a vařte 10 minut, poté ji nechte 15 minut pod pokličkou dojít.
  3. Syrová pohanka: Fanoušky raw stravy potěší, že se pohanka vlastně nemusí vařit vůbec. Je vhodná i na klíčení. Pořiďte si tu, která je k tomu přímo určená.
  4. Pohanka s příchutí: K pohance sedí tradiční, chuťově výraznější suroviny a bylinky, jako jsou česnek, houby, majoránka a cibule. Pokud je vám charakteristická vůně a chuť pohanky i přes všechnu snahu stále nepříjemná, ochuťte ji zeleninovým vývarem nebo namočenými houbami.

Pohankové recepty

Přejděme od teorie k praxi a podívejme se na recepty. Vyberete si na slano, nebo raději na sladko?

Načítám