Hlavní obsah

Hormonální jóga pomáhá proti akné a podporuje otěhotnění. Naučte se dva cviky ze sestavy

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O klasické józe asi slyšel každý. Ale co o té hormonální? Ženám může přinášet nespočet benefitů jak na úrovni fyzického, tak psychického zdraví. A začít se cvičením můžete díky našemu videu hned!

Článek

Hormonální jógová terapie zlepšuje hormonální zdraví a tím pádem celkový stav ženského organismu. A existuje i sestava pro muže! Ve videu se však zaměřujeme na dva skvělé cviky, které prospívají právě ženám. Jsou součástí ucelené sestavy, za níž stojí brazilská psycholožka a autorka konceptu hormonální jógové terapie Dinah Rodrigues. Na sestavě pracovala přes 20 let a přizvala k tomu řadu jógových učitelů, lékařů i fyzioterapeutů.

Kouzelná sestava pro hormonální zdraví

Účinky sestavy hormonální jógy jsou potvrzené vědeckými studiemi a také nespočtem žen, kterým pomohla s otěhotněním, inkontinencí nebo zmírnit projevy klimakteria a menopauzy. Sestava se skládá z jógových pozic, které jsou upravené tak, aby měly co největší efekt na žlázy s vnitřní sekrecí (endokrinní systém). Jsou doplněné o intenzivní dechové techniky, které ještě více masírují a stimulují jednotlivé žlázy.

„Zároveň je v tom až kouzelná technika pro cirkulaci a harmonizaci energie, což má psychosomatické účinky. Tím pádem pomáhá hormonální jóga odstraňovat i fyzické problémy, které vznikly na úrovni psychiky,“ popisuje Adéla Bavlšíková, majitelka Centra hormonální jógy.

Pro koho není vhodná hormonální jóga

Jógová hormonální terapie je opravdu účinná, a proto se její sestava nehodí zdaleka pro každého. Při následujících zdravotních stavech kontaktujte svoji lektorku a zkonzultujte, zda je vhodné sestavu cvičit:

  • těhotenství, rakovina prsu, krátce po hysterektomii (důležitý je důvod provedení tohoto zákroku), krátce po operacích, velký myom (větší než 6× 6 cm), pokročilá endometrióza, po operaci srdce, zánět slepého střeva (před operací a těsně po ní), potíže se srdcem, pokročilá fáze osteoporózy (při riziku zlomenin), zánět vnitřního ucha (způsobující poruchy rovnováhy), nediagnostikovaná bolest v břišní dutině, zvýšená funkce štítné žlázy

Jak často cvičit

Hormonální jóga vás zaujala a toužíte se naučit celou sestavu? Není nic jednoduššího než si vybrat z kurzů, které najdete po celé ČR. Není to totiž tak, že byste každý týden docházely na vedené lekce. Na kurzu si osvojíte správnou techniku a pak už cvičíte samy doma, jak často jen chcete. Ideální je cvičit každý den, ale jak říká Dinah Rodrigues, stačí i 3–4krát týdně, aby žena pocítila pozitivní účinky.

  • Hned teď si ale můžete vyzkoušet dva cviky, které lze provádět samostatně a na tělo mají blahodárné účinky. Podívejte se na video s instruktorkou Adélou Bavlšíkovou.

Skutečný příběh, jak jóga pomáhá

Adéla Bavlšíková vede v současnosti kurzy hormonální jógy pro ženy a staví na vlastních zkušenostech. Od puberty se potýkala se zdravotními problémy, které se nejdřív řešily hormonální substitucí, což nepomáhalo, a následně hormonální antikoncepcí.

„Po vysazení antikoncepce jsem neměla menstruaci a moje diagnóza zněla syndrom polycystických vaječníků a zmenšená děloha, což byl největší kámen úrazu. Jeden pan primář mi tenkrát sdělil, že kvůli tomu nebudu moct mít děti,“ vypráví Adéla, zatímco okolo nás probíhá její pětiletá dcerka.

Hledala tedy jiné cesty, které by jí pomohly. „V té době, před 14 lety, tady byla jen jedna lektorka hormonální jógy, vůbec to tady nebylo známé. Našla jsem si kurz a po prvním dni jsem dostala menstruaci, kterou se mi lékaři snažili vyvolávat všemožně a nedařilo se jim to,“ vzpomíná. „Brala jsem to jako znamení. Začalo se mi kompletně rovnat zdraví a pomohlo mi to mimo jiné i od problémů s akné na obličeji, dekoltu i zádech.“ Na základě tohoto zážitku se rozhodla projít kurzem přímo u Dinah Rodrigues a od té doby je sama lektorkou.

Načítám