Hlavní obsah

Za častými chorobami může stát i nevěra nebo přehnaná poctivost

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Reklama

Jste nevěrní anebo třeba neumíte říci ne manipulátorům? Až čtvrtina nemocí souvisí s tím, že porušujete své morální zásady.

Článek

Podvádíte partnera, i když jste z rozvedené rodiny a celý život jste si slibovali, že vy se takto chovat nebudete? Pracujete ve firmě, kde minulý měsíc vyhodili nespravedlivě vaši kolegyni před důchodem. Vaše morálka vám říká: Podej výpověď! Jenže vaše konto, ze kterého splácíte hypotéku, je proti. Tenhle rozpor pak u mnoha lidí vede k poškození zdraví.

Až čtvrtina nemocí souvisí s psychikou

Příčiny zdravotních potíží zejména u citlivých lidí mohou pramenit z toho, že porušují svoje vlastní morální zásady a jejich tělo na to negativně reaguje.

„U přibližně 15 až 25 procent pacientů mají jejich zdravotní problémy psychosomatický původ. U části z nich jsou způsobeny tíživou situací v rodině nebo v práci, mnohdy ale trpí tím, že porušili některé z morálních pravidel, jež si vnitřně nastavili. A jejich duše i tělo jim to spočítají,“ vysvětluje praktický lékař Otakar Ach-Hübner, který o tom, jak porušení vlastních morálních zásad ovlivňuje zdraví, přednášel praktickým lékařům na jejich podzimním kongresu.

Zdravotní potíže jako trest za nevěru

Častý případ, kdy se lidé dostávají do konfliktu s morálkou, je jejich vlastní selhání – zejména pokud jde o nemanželský sex. To se týká třeba té části populace, které víra zakazuje například sex mimo manželství. Pokud ale pud vyhraje a oni zásady poruší, občas se fyzicky „sesypou“. „Nejprve se samozřejmě snažíme vyloučit všechny objektivní důvody potíží, ale když si s pacienty popovídáme, zjistíme, že kámen úrazu je jinde,“ říká lékař.

S podobnými zástupnými potížemi do ordinací praktických lékařů (a nejen k nim) chodí většinou citliví jedinci se silným smyslem pro zodpovědnost. „Čím je člověk pečlivější a poctivější, tím má blíže k úzkostem. Máme bohužel málo času si o všem s pacienty řádně popovídat. Pomohly by psychosomatické ambulance, které by pacientovi usnadnily orientaci v jeho aktuální situaci,“ dodává Otakar Ach-Hübner.

Foto: diy13, Shutterstock.com

Nevěra není pro každého! Nepoškozuje jen podváděného a nehrozí jen pohlavní choroby. Nevěrník riskuje psychosomatické potížeFoto: diy13, Shutterstock.com

Potíže může způsobit drobné porušení zásad

K zásadám, s nimiž se lidé vnitřně ztotožňují a občas nejsou schopni je bezezbytku dodržet, patří například neužívání drog, a to ani lehkých. „Před pěti lety do ordinace přišel mladý muž, který trpěl závratěmi a urputnými bolestmi hlavy. Po řadě vyšetření a vyloučení chorob, které se při těchto projevech nabízely, jsme přišli na to, že za trápením stojí vykouřená cigareta marihuany,“ popisuje lékař.

Mladík byl sportovec a v jeho světě nebylo pro žádné takové věci místo. Když si ale zranil koleno a musel přestat hrát fotbal a navíc se rozešel s přítelkyní, poprvé si vzal jointa od kamarádů. „Pro někoho jde o úplnou hloupost, ale zrovna on to podvědomě prožíval jako zradu svých předsevzetí – a tělo zareagovalo velmi ostře,“ popisuje Otakar Ach-Hübner. Mladý muž se i bez léků postupně uzdravil a nyní vede úspěšný život bez větších zdravotních obtíží.

Kdy se obrátit na odborníka na psychosomatiku

Odborníky, kteří se problematikou psychosomatických potíží dlouhodobě zabývají, sdružuje Společnost psychosomatické medicíny. Je součástí respektované České lékařské společnosti JEP. Na jejích webových stránkách najdete kontakty na odborníky, kteří se tímto tématem dlouhodobě zabývají: lékaři, kliničtí psychologové, fyzioterapeuti a další profese.

Problém je, že konzultace u odborníka na psychosomatiku nejsou dodnes hrazené ze zdravotního pojištění. Kdy se na takového člověka obrátit? V případě potíží, které trvají delší dobu a léčba je zatím nijak neovlivnila. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy vás lékaři posílají od jednoho specialisty k druhému a vy máte pocit, že vám nejen nikdo nerozumí, ale ani nepomůže.

Reklama

Načítám