Hlavní obsah

Jak na zdravé a chutné snídaně? Ráno se najíst je základ, nebudete pak celý den zobat. S námi zhubnete!

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbývat snídaně se nevyplácí! Zaprvé se oberete o jedno z nejlepších jídel dne a ještě si rozházíte metabolismus. Jaké nedělat chyby při jejich sestavování? Ptaly jsme se odbornic.

Článek

Na předposlední den naší výzvy S námi zhubnete jsme si pro vás připravili manuál na snídaně. Také si odcvičte všechna videa z druhého týdne, tedy sérii na nohy, rucepas.

Snídaně je jedním ze tří hlavních jídel dne, ale někteří z nás ji odbývají. A to je velká chyba. „Snídaně vám nastartuje metabolismus. Pokud je ale nevyvážená, rozhází vám hladinu cukru v krvi. To pak vede k energetickým výkyvům a chutím na nezdravé jídlo,“ vysvětluje nutriční specialistka Gabriela Peacock. Snídat se prostě vyplatí, ale musíte na to chytře, stejně jako u obědů a večeří. Na co si dát pozor při jejich skladbě a je lepší slaná, nebo sladká varianta?

Jak na vyváženou snídani

Stejně jako obědy a večeře i snídaně by měla být vyvážená a komplexní, co do zastoupení všech živin. „V praxi to znamená, že by měla obsahovat dostatek bílkovin, komplexních sacharidů i zdravých tuků. Univerzálním pravidlem je, abychom se vždy ujistili, že máme všechny tři makroživiny zastoupené a že čerpáme z kvalitních, ideálně základních zdrojů potravin,“ vysvětluje nutriční specialistka Markéta Gajdošová.

Nicméně bílkoviny se většinou v našich snídaních příliš nevyskytují nebo jen pomálu. „Třeba oblíbený chleba s marmeládou žádnou bílkovinu neobsahuje,“ říká Gabriela Peacock. „Na tuky a sacharidy se tolik myslet nemusí, protože je většinou ve snídaních najdeme, ale jde hlavně o bílkoviny. Potřebujeme jich hodně, protože opravují všechno v těle. Starají se o to, abychom měli hezkou kůži, vlasy i vybalancované hormony,“ dodává. Také vyzdvihuje důležitost vlákniny, která krásně zasytí a nemá tolik kalorií, což se hodí při redukčním jídelníčku.

  • Vlákninu doplníte skvěle celozrnným pečivem, ovesnými vločkami nebo ovocem či zeleninou.
  • Bílkoviny doplňujte pomocí vajec, jogurtů, skyrů, tvarohů, sýrů, vysokoprocentních šunek nebo třeba uzeného lososa.
  • Zdravé tuky najdete v ořeších, semínkách nebo třeba avokádu a už zmíněném lososu. Zkoušeli jste už přidat do ovesné kaše lžičku arašídového másla?

Ideální snídaně? Obsahuje všechno!

Příkladem ideální snídaně mohou být míchaná vajíčka s celozrnným pečivem. „Vajíčka jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, ale také tuků. Celozrnné pečivo je potom zdrojem komplexních sacharidů,“ popisuje Aneta Špínová, absolventka oboru výživa a potraviny České zemědělské univerzity v Praze. Druhou významnou složkou naší stravy jsou mikroživiny, což představuje vitaminy a minerální látky. „Ty jsou obsaženy v různých poměrech a množstvích ve všech potravinách. Ideální je doplnit snídani také zeleninou či ovocem, a to nejen kvůli mikroživinám, ale také vláknině,“ doplňuje.

Snídaně nasladko, nebo naslano?

Existují dva snídaňové tábory. Je lepší snídat sladké, nebo slané? Nechme promluvit odbornici: „Nelze říct, že by byla jedna varianta zdravější. U obou totiž záleží na komplexnosti a vyváženosti,“ vysvětluje Markéta Gajdošová. „V praxi ale vnímám, že u sladkých snídaní nejsou často dostatečně zastoupeny bílkoviny, které mají přitom nejvyšší sytící efekt a dokáží, mimo jiné benefity, i více uspokojit chutě. Častým problémem u obou variant je pak absence zdravých tuků. Zde by to opět řešily zdroje, jako jsou ořechy či semínka, vajíčka, plnotučný sýr anebo i mnohdy neprávem démonizované zdroje jako vysokoprocentní čokoláda či kokos,“ říká odbornice. Je tedy jedno, jestli naslano nebo nasladko, ale kvůli pestrosti živin v jídelníčku je nejlepší je střídat.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Ovesná kaše je skvělou variantou, jak se ráno zasytit, dobít energií a ještě si pochutnat. Přidejte si do ní skyr, jogurt nebo tvaroh, pokryjete denní příjem bílkovin.Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Snídaňové chytáky

Čemu se u snídaní rozhodně vyhnout? Pokud se snažíte odlehčit jídelníček, mít ho zdravější a shodit pár kilo, rozhodně si ke snídani nedávejte přeslazené cereálie. „Zde bych doporučila volit variantu bez přidaného cukru a doplnila ji tvarohem, řeckým jogurtem či skyrem,“ doporučuje Aneta Špínová.

Mléčné výrobky doplní bílkoviny a také probiotika, nicméně často lidé sahají po slazených variantách, protože jim čistý kefír nebo acidofilní mléko nechutná, což není úplně ideální. „Věděli jste, že takové jahodové kefírové mléko (450 g) obsahuje 10 g cukru na 100 g výrobku? To znamená, že pokud ho vypijete celé, dostanete do sebe 45 g cukru, což odpovídá 11 a 1/4  kostkám cukru,“ říká odbornice. A to je úplně zbytečný cukr, který v jídelníčku nepotřebujete.

S námi zhubnete: dvoutýdenní výzva

Nový rok, nový začátek? Pokud je vaším plánem ozdravit svůj životní styl a k tomu shodit pár nadbytečných kil, jste tu správně! Naše dvoutýdenní výzva vám pomůže dosáhnout vašich cílů. Její součástí jsou články ohledně zdravějšího jídelníčku ve spolupráci s odborníky a také tréninková videa na doma s názvem V ponožkách, která zvládnou i začátečníci.

1. týden:

Úterý 2. 1. - Dejte si za cíl ujít aspoň 10 tisíc krokůodlehčit jídelníček.

Středa 3. 1. - Cvičíme zadek! Udělejte dvě série.

Čtvrtek 4. 1. - Cvičíme břicho! Navíc ujděte 10 tisíc kroků svižnou chůzí.

Pátek 5. 1. - Posilujeme záda! K tomu si připojte i video na zadek ze středy.

Sobota 6. 1. - Připravte si zdravou snídani a dejte si pohov od alkoholu. Odcvičte všechny tři předchozí lekce jako trénink na celé tělo.

Neděle 7. 1. - Vyrazte na procházku alespoň o 15 tisíc krocích a dejte si dvakrát výstup do kopce nebo výstup do schodů. Dbejte na zdravou stravu.

2. týden:

Pondělí 8. 1. - Cvičíme čtyři série tréninku na nohy se židlí.

Úterý 9. 1. - Dbejte na pitný režim, vynechte slazené nápoje a ujděte 10 tisíc kroků svižnou chůzí. Odcvičte trénink na záda z pátku.

Středa 10. 1. - Cvičíme ruce! Navíc přidejte video na břicho ze čtvrtka. Vypijte 3 litry tekutin za den.

Čtvrtek 11. 1. - Zaměřte se na zdravé svačiny a vyrazte na svižnou procházku o 15 tisících krocích.

Pátek 12. 1. - Cvičíme pas! K videu přidejte ještě trénink na záda z prvního týdne, stačí jedna série.

Sobota 13. 1. - Začněte den zdravou snídaní a odcvičte všechna videa z 2. týdne.

Neděle 14. 1. - Ujděte aspoň 10 tisíc kroků a dejte si vanu s koupelovou solí pro relax svalů.

Načítám