Hlavní obsah

Umíte polykat prášky a kapat do očí? Nedělejte tyhle chyby!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Víte, kolik vody je potřeba k zapití a jak postupovat při aplikaci očních kapek? Máte pocit, že o nic nejde a zvládáte to bravurně? Raději si přečtěte, jak to má být správně a hlavně, jak to je maximálně účinné a současně pro vás co nejbezpečnější!

Článek

Sirup, tabletka nebo prášek do vody, sprej nebo kapky, člověk má pocit, že si stačí jen vybrat lék v takové formě, která je mu nejpříjemnější a bude mu dobře. To je samozřejmě fakt, k tomu je ale dobré vědět, jak konkrétní přípravek užívat tak, aby měl tu největší účinnost. Máme pro vás tipy od lékárníků.

Čím zapíjet tablety?

Tablety i tobolky je potřeba zapít dostatečným množstvím tekutiny, což jsou asi dvě deci. Nejlepší je čistá vlažná voda, hodí se i slabé minerálky. Na zapití většiny léků je naopak nevhodná káva nebo zelený čaj, kofein a thein totiž mohou ovlivnit vstřebávání účinných látek. U potravinových doplňků například snižují vstřebávání železa, hořčíku nebo vápníku.

Problematický také grapefruitový džus, ten obsahuje enzym, který rozkládá mnohá léčiva a může způsobit i nežádoucí účinky. Příznivý vliv může mít naopak u léků, které mají dodat tělu železo, takové podpoří a zvýší jejich účinnost.

Pozor také na zapíjení mlékem, například u projímadel znásobí jejich účinnost, což nemusí dopadnout dobře. Mléko se také nehodí u některých antibiotik nebo léků na bolest. Přečtěte si více o tom, které léky mlékem nezapíjet. Hodí se snad jen u přípravků s vitaminem D. Pokud chcete pít mléko, pak minimálně dvě hodiny po podání léků.

Pochopitelně zcela nevhodný je jakýkoliv alkohol.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Léky zapíjejte neperlivou vodou, měli byste vypít alespoň dvě deciFoto: fizkes, Shutterstock.com

Do očí jen umytýma rukama

Pokud se chystáte použít oční kapky či masti, měli byste začít důkladným umytím rukou. Kapky je zapotřebí vždy důkladně protřepat. Oko si jednou rukou držte otevřené, kápněte přípravek do vnitřního koutku oka, zamáčkněte na chvilku slzný kanálek u kořene nosu a oko mějte asi deset minut zavřené.

Některé kapky je třeba mít v lednici, jiné stačí uchovávat při pokojové teplotě, to naleznete vždy napsané na obalu nebo v příbalovém letáku. Kapky mívají trvanlivost v řádu týdnů od otevření, napište si tedy na krabičku datum, kdy jste je poprvé použili. Po uplynutí doby použitelnosti je vraťte do lékárny. I když vypadají nezávadně, jejich použití nemusí být bezpečné.

Hygiena rukou je zásadní i při aplikaci mastí do očí. Při otevření nové masti vytlačte zhruba centimetr masti třeba do čistého ubrousku a nepoužívejte ji. Ve špičce obalu totiž mohly ulpět mikročástice, které by se neměly dostat do oka. Asi centimetr masti vtlačte ideálně pod spodní víčko a oko nechte ho zavřené. Oční mast vždy uchovávejte dle pokynů.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Sirupy jsou oblíbené hlavně u dětíFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Sirup protřepejte a dobře skladujte

Pro ty, kteří mají potíže s polykáním tablet, ale i pro děti, se některé léky vyrábí ve formě sirupu. Výhodou je sladká chuť a snadné dávkování na lžičku nebo s pomocí přiložené pipety. I na něj je dobré po otevření napsat datum, kdy jste tak učinili. Vždy se podívejte na podmínky skladování, některé sirupy patří do chladu. Před každou aplikací je důkladně protřepejte. Zkontrolujte si také, zda se mají či nemají zapíjet nebo se po jejich podání nesmí nějakou dobu jíst.

Spreje do nosu „odfoukněte“

Hlavně při rýmě a ucpaném nosu se dřív používaly nosní kapky, dnes je ale daleko častější forma spreje. Jeho výhodou je snadnější aplikace. Ovšem i tady je třeba dodržet pár zásad. Před aplikací se důkladně vysmrkejte, ale „vyčistit“ byste měli i sprej, takže pár vstřiků veďte nikoli do nosu, ale do prostoru. Pak se posaďte a mírně předkloňte hlavu, rozhodně ji nezaklánějte ani u toho neležte. Aplikátor vsuňte do nejhlouběji do jedné nosní dírky a druhou prstem ucpěte tlakem proti nosní přepážce. Vdechněte nosem a současně zmáčkněte dávkovač. Poté vydechněte ústy a opakujte i do druhé dírky. Pak aplikátor otřete nebo vyčistěte dle návodu, zavřete a uchovejte dle doporučení. A poslední poznámka – veškeré nevyužité léčivo vraťte do lékárny, nepatří do komunálního odpadu.

Reklama

Načítám