Hlavní obsah

Nebezpečná diagnóza moderní doby: Spánková prokrastinace! Poznejte, zda se netýká i vás

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budíte se ráno unavení, jste přes den nevýkonní a bezdůvodně podráždění? Na vině může být nedostatek spánku. Možná i vy patříte k lidem, kteří mají pocit, že mají na práci mnohem důležitější věci, kterým se věnují právě na úkor odpočinku v peřinách.

Článek

Strávili jste v posteli krásných deset hodin, ale přesto se cítíte rozespalí a ještě byste si pospali? Možná je to tím, že se víc než spánku v ložnici věnujete jiným aktivitám. Netrpíte náhodou nebezpečnou diagnózou, spánkovou prokrastinací?

Tak nedůležitá věc jako spánek

Pojem prokrastinace už jste nejspíš slyšeli. Označuje odsouvání důležitých úkolů a povinností, místo kterých uděláte věci, které zase tolik důležité nejsou. Zalijete poněkolikáté květiny, přerovnáte šuplíky, sjedete sociální sítě.

Spánkoví prokrastinátoři se chovají podobně, jen toto vše provozují na úkor spánku. Už se chystají do postele, ale ještě si vzpomenou, že si chtěli pustit nejnovější epizodu seriálu, podívat se na výsledek hokeje nebo si připravit něco na zítra do práce. Vědí, že se potřebují konečně pořádně vyspat, ale zrovna ten večer jim přijde důležité jít si zacvičit nebo zůstat dlouho v baru s přáteli. Místo spánku jim před očima narůstá seznam úkolů či zajímavých aktivit, který nebere konce. Mohou být malicherné i důležité, jistě ale nejsou neodkladné.

Spát mohou, ale nechtějí

Na rozdíl od jiných spánkových poruch je prokrastinace většinou vědomá, nejde o neschopnost spát. Prokrastinátoři vědí, že budou druhý den unavení a že nedostatek odpočinku může dlouhodobě negativně ovlivňovat jejich zdraví, nedokážou si ale pomoci. Spánek je pro ně až na posledním místě. A důvod? „Lidé tak hledají úlevu a útěchu ze stresujícího dne. Je to trochu snaha získat zpět část svobody, kterou ztratili,“ vysvětluje Margie Sieka, americká psycholožka z Glen Ellyn v Illinois.

Foto: africa_pink, Shutterstock.com

Ach, to proklaté tlačítko Další díl…Foto: africa_pink, Shutterstock.com

Diagnóza workoholiků

Sklony k spánkové prokrastinaci mívají lidé, kteří tráví velkou část dne prací. „Kvůli neustálému stresu a dlouhé pracovní době nemají dostatek času na svůj život. A tak se úmyslně rozhodnou omezit dobu spánku a využít ji pro svůj osobní čas,“ popisuje pro magazín Everyday Health Mohamed Sameen, specialista na spánek z Centra pro poruchy spánku v St. Charles Hospital v Port Jefferson v New Yorku.

Jejich den je nabitý, a aby vše stihli, plní si diář klidně velmi časně ráno i dlouho poté, co večer padne tma. Asi nepřekvapí, že definice spánkové prokrastinace se zrodila v Číně, kde je oproti Evropě výrazně delší pracovní doba. Oddalování spánku ve snaze získat určitou kontrolu nad svým časem se pro Číňany stala jakousi pomstou proti přísně nastavenému pracovnímu režimu.

Jak přestat prokrastinovat?

Ať už se o spánek okrádáte kvůli svým koníčkům a přátelům, nekonečnému pracovnímu seznamu nebo jen lelkování u televize, dlouhodobě si škodíte. Nedostatek spánku zhoršuje paměť a soustředění, produktivitu během dne, zhoršuje fyzické zdraví, oslabuje imunitu a narušuje vaše emoční prožívání, může vést i k depresím a úzkostem. Je ale i selháním seberegulace a sebekontroly, což se může projevovat i v jiných aspektech života.

Co dělat, pokud se svého zlozvyku nedokážete zbavit?

  • Okrádá-li vás o spánek dlouhý seznam úkolů, nemusíte ho přece udělat celý právě teď. Vyberte si jeden či dva a po jejich splnění jděte s dobrým pocitem z hotové práce s klidem spát.
  • Naučte se svoji práci delegovat.
  • I když je váš den sebevíc stresující, najděte si během něj chvilku na relaxaci. Přečtěte si kousek knížky, projděte se. Nenechávejte relaxaci až na chvilku před spaním a na noc.
  • Najděte si před spaním čas na vhodnou spánkovou rutinu a snažte se ji dodržovat každý večer, v pracovní dny i o víkendech. Dejte si koupel, meditujte, zkuste aromaterapii.
  • Pokud pracujete z domova, můžete mít sklony vysedávat u počítače dlouho do večera. Naučte se důsledně oddělovat práci a osobní život.

Reklama

Načítám