Hlavní obsah

Na noc nejen mléko s medem, prospějí vám i další nápoje

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Horký šálek vás může nejen zahřát, ale po celém dni také zklidnit a zajistit lepší spánek. Večer si ale můžete připravit i nápoje, které zaženou malý hlad, vykouzlí štíhlejší bříško a vyhlazenější tvář. A to s ingrediencemi, které seženete běžně v obchodech nebo v lékárně!

Článek

Kávu už večer raději nepijete, aby se vám povedlo zdárně usnout, ale i černý čaj máte spojený spíše se startem dne? Existuje celá řada dalších chutných nápojů, ať už studených či teplých, které vám zpříjemní zimní večery. Které vám pomohou s vydatnějším spánkem a které umí i zasytit, aniž by to ohrozilo vaší linii?

Pro lepší usínání

Dobrý spánek vám pomůže navodit chmel. Zatímco po pivu byste mohli v noci běhat na toaletu, z šištic si hravě připravíte chutný čaj. Zklidňuje, zahání nervozitu nebo strach, a dokonce i noční můry. Dvě lžičky sušených šištic zalijte dvěma deci vroucí vody a louhujte patnáct minut.

Na nespavost z dlouhodobého stresu platí i čaj z listů meduňky, květu heřmánku nebo kořenu kozlíku lékařského. Postup přípravy je totožný.

Foto: Viktory Panchenko, Shutterstock.com

S objemem bylinkových čajů to nepřehánějte, mohou působit i močopudně, šálek před spaním stačíFoto: Viktory Panchenko, Shutterstock.com

Pro vydatnější spánek

Nedělá vám problém usnout, ale budíte se uprostřed noci a pak už nezaberete? Prodloužit spánek dokáže třešňová šťáva, a to zejména starším lidem. Dopřejte si sklenku před spaním. Máte-li chuť na horkou variantu, nápoj můžete také svařit.

Pokud třešňovou šťávu začnete popíjet pravidelně, doba spánku se bude postupně prodlužovat. Klidně k ní večer snězte hrst vlašských ořechů, stejně jako třešně obsahují hormon melatonin, který je pro hluboký spánek důležitý.

Na malý hlad

Ruší-li vás večer kručení v břiše, malý hlad zažeňte pomocí smoothie. Lepší volbou je zeleninové smoothie. Pokud máte raději ovoce, volte to bohaté na vlákninu a méně sladké, ať nabitou energii stihnete ještě zpracovat. Vhodné jsou maliny, granátové jablko, banán, hrozny nebo marakuja. Zasytí vás ale hlavně bílkoviny, ty pomůže doplnit třeba kefír nebo lžíce tvarohu.

Přes noc o kilo lehčí

Zeleninové smoothie vám může pomoci k vysněné štíhlejší postavě. Přidat do něj ale musíte ty druhy zeleniny, které obsahují aminokyselinu glycin. To je látka, která ovlivňuje štěpení tuků a využití glukózy. Právě před spaním se postará o to, aby byla celou noc hladina cukru v normě a předchází ukládání tuků do zásob. Přijde vhod, i pokud jste zvyklí večer cvičit, vede totiž k nárůstu svalové hmoty. Hledejte ji ve špenátu, okurkách, sójových bobech, bohaté je na ni ale také kiwi, banány nebo mozzarella.

Foto: George Dolgikh, Shutterstock.com

Čerstvých plodin je málo, do smoothie ale můžete zkusit i dýni, avokádo nebo červenou řepuFoto: George Dolgikh, Shutterstock.com

Pro lepší zažívání

Pokud jste se před den přejídali a tíží vás plné břicho, zkuste nápoj, který podpoří trávení i metabolismus. S tím snadno pomůže pikantnější koření: skořice, zázvor, kurkuma, pepř. Vykouzlete třeba tzv. zlaté mléko. V 250 ml mléka krátce povařte dvě lžíce kurkumy, půl lžičky skořice a špetku pepře, dle chuti můžete přidat i zázvor. Přeceďte přes sítko, pro doslazení přidejte med.

Pokud vás koření dráždí, zkuste bylinky, které pomáhají lépe trávit a podporují činnost jater. Mezi takové patří heřmánek, máta nebo zázvor. Přirozenou detoxikaci v těle podpoří i sklenice teplé vody se šťávou z poloviny citronu.

Do rána krásnější

Do hrnečku teplého mléka zkuste místo medu nebo kakaa trochu jiné ingredience. Svařte ho se špetkou šafránu a vyzrajete na nelichotivě opuchlý obličej a pytle pod očima. Nebo přidejte mletý muškátový oříšek, stačí na špičku nože, tato kombinace pomáhá tonizovat a rozjasnit pleť.

Na zahřátí si před spaním můžete dopřát i čistý hovězí vývar. Ten vám dodá přirozenou porci kolagenu, což prospěje pokožce celého těla, vlasům i nehtům a z tváře dokáže vyzmizíkovat jemné vrásky. Drůbeží vývar vám dodá kolagen jiného typu, který prospívá vašim kloubům.

Foto: elena moiseeva, Shutterstock.com

Šafrán je opravdu takový malý zázrak. Šafránové mléko uleví i při rýmě nebo kašli, povzbudí ovšem i sexuální apetitFoto: elena moiseeva, Shutterstock.com

Pro lepší soustředění

Potřebujete-li večer ještě sednout k práci nebo učení, kořeněné mléko vám pomůže zbystřit mozek a oslabit vliv únavy. Mléko nechte v hrnci vzkypět, stáhněte plamen a přidejte špetku muškátového oříšku a mletého kardamonu. Již nevařte, nechte jen prohřát a pijte teplé.

Horké mléko s medem si můžou užít i vegani nebo alergici na laktózu v případě, že zkusí alternativu z mandlí.

Reklama

Načítám