Hlavní obsah

Nový partner krade spánek. Proč se vyplatí usínat vedle někoho, s kým jsme déle?

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Reklama

Kvalitní spánek je alfou a omegou našich životů. Kdo se mu ale oddává sám, je v nevýhodě. Pokud totiž usínáme vedle někoho blízkého, spánek se prohlubuje. A to není vše!

Článek

Je to neuvěřitelné, ale každý z nás tráví zhruba jednu třetinu svého života v posteli (přibližně druhou třetinu tvoří pracovní život a poslední třetina zbývá na volný čas). V posteli na chvíli zapomeňte na sex, zaměříme se na odpočinek a relaxaci. Kvalitní spánek umožňuje mozku a tělu zpomalit a zapojit se do obnovy celé řady procesů, což podporuje lepší fyzický a duševní výkon následující den. Ten, kdo však soukromničí a chodí spát sám, je v nevýhodě. Na základě předchozích výzkumů se totiž ví, že uléhání vedle někoho, komu důvěřujeme, spánek prohlubuje. A to není všechno.

Nový vztah je obdobím stresu

Studie vědců australské Queenslandské univerzity, jejíž výsledky letos v březnu uveřejnil časopis Sleep Science, odhalila, že lidem, kteří mají příležitostné partnery, trvá usnutí o více než deset minut déle v porovnání s těmi, kdo žijí v dlouhodobých vztazích. Deset minut nemusí vypadat jako dlouhá doba, ale podle výzkumníků již pouhých čtyři až osm minut spánkové deprivace negativně ovlivňuje metabolismus a mění srdeční frekvenci a aktivitu mozku.

Pro snazší usínání je totiž třeba chodit do postele co nejvíce relaxovaný, klidný, v pohodě, což někdy moc nejde například právě v příležitostných (nebo nových) vztazích. Vědci ze zmíněné univerzity tvrdí, že v počátcích vztahu lidé pociťují zvýšené fyziologické vzrušení (bušení srdce, rychlejší dýchání a podobně), což může ztížit usínání. Dotyční si navíc často dělají starosti s tím, jak vypadají, co si o nich druhý myslí, zda před druhým příliš nedávají průchod svým tělesným pochodům a tak dále. Je jasné, že jsou ve stresu! Oproti tomu trvalý vztah může být spojený s pocity fyzického a emocionálního bezpečí, což ke kvalitě spánku přispívá a platí to jak pro ženy, tak i pro muže.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Bezesné noci jen kvůli tomu, že by vedle vás mohl ležet konečně ON, zdraví moc nepřispívajíFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Když to v lásce klape, tělo víc odpočívá

Společné spaní s někým, ke komu máme blízko a nejsme s ním v rozepři, přináší podle všeho o 10 % více REM fáze spánku (nejhlubší část spánku, kdy se nám zdají sny). A co teprv, když se k sobě s partnerem přitulíte! Pouhé jedno malé pohlazení prokazatelně ulevuje od stresu, zlepšuje náladu a dokonce i snižuje bolest.

Návod, který posiluje romantiku

Aby se zjistilo, jaké části těla jsou pro pohlazení nejvíc v kurzu, provedla oděvní značka Be-With anonymní online průzkum, jehož se zúčastnilo 53 % žen a 47 % mužů ve věku 20 až 40 let. Všichni sami za sebe měli určit jednu část těla, která nejčastěji lační po dotyku. A výsledky? Ženy chtějí, aby je jejich milující partneři před usnutím hladili a objímali na zádech, zadní části krku, nohách a stehnech. Muži to mají podobné, ale kromě zad a krku jsou velmi šťastní, pokud se jich partnerka (milenka) dotýká na hlavě a šimrá je ve vlasech.

A co když to ve dvou nejde?

Pochopitelně, že existují i dvojice, pro které je spaní na společné posteli či v jedné místnosti hororem, ať už kvůli vzájemným sporům, chrápání jednoho z partnerů, ponocování či práci na směny. Pak je výhodnější spát odděleně. Takto to praktikují až tři čtvrtiny všech párů, přičemž některé si neuvědomují skrytá rizika.

Berte ovšem na vědomí, že večery jsou nejčastěji jedinou možností, jak si společně odpočinout po náročném dni, prohodit pár slov, sdělit si novinky, přání i obavy. Když už tedy spolu neusínáte, věnujte se aspoň chvíli jeden druhému a hádky se pokuste urovnat co možná nejdříve.

Reklama

Související témata:

Načítám