Hlavní obsah

Ideálně ráno na lačno: Nejlepší bylinkové čaje, které mají skvělý vliv na vaše zdraví

Foto: SimonVera, Shutterstock.com

Foto: SimonVera, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez šálku horkého nápoje si mnoho z nás nedovede představit ráno. Někdo nefunguje bez kávy, někdo dává přednost čaji. Pokud patříte do druhé skupinky, máme pro vás tipy na čaje, které jsou ráno nalačno skvělé pro zdraví.

Článek

Není na světě bylina, aby na něco nebyla, praví lidové moudro. Většina bylinkových čajů se má pít mimo jídla, nejlépe nalačno, protože účinné látky se tak nejlépe vstřebávají. Jaké čaje jsou po ránu nejlepší?

1. Čistící kopřivový čaj

Chcete-li očistu těla, zahajte ráno popíjením kopřivového čaje. Na sbírání mladých kopřiv je duben nejlepším obdobím v roce. Plevel je totiž čerstvě po vyklubání ze země nejsilnější a přímo nabitý antioxidanty. Mladé kopřivy můžete sbírat na zahrádkách, u polních cest nebo na loukách. Ideální je hledat je na slunných místech, kde je koncentrace cenných látek nejvyšší.

Kopřiva pomáhá pročišťovat trávicí trakt, ledviny, játra i krev a má dobré močopudné účinky. Je vynikajícím zdrojem železa, které často chybí zejména ženám. Pro jarní vzpruhu se podle babských rad má pít tři až pět dní ráno nalačno. Kopřiva by se ale neměla užívat dlouhodobě. I jarní sběr kopřiv má své limity, v druhé půlce května už jsou totiž plné dusičnanů a pro konzumaci nevhodné.

Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Když si po umytí opláchnete vlasy kopřivovým vývarem, budou se krásně lesknoutFoto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

2. Čaj z kontryhelu pro ženy

Luční bylinka charakteristická laločnatými listy a žlutozelenými květy je v lidovém léčitelství známá jako nejlepší bylinný parťák ženy. Právě teď pomalu nastává období, kdy ji můžete sbírat. Kvete na vlhkých místech kolem potůčků, ale klidně i na zahradě, zhruba od května do září.

Kontryhel je zdrojem rostlinných hormonů, díky kterým působí příznivě při gynekologických obtížích všeho druhu. Pro harmonizaci menstruačního cyklu se doporučuje pít čaj ráno nalačno v první polovině cyklu. Proti bolestem pak ještě pár dnů před očekávanou menstruací (nejlepší zbraně proti PMS). Je ale účinný i při potížích spojených s klimakteriem a doporučuje se také ženám, které se snaží otěhotnět. Stejně tak po porodu pomáhá rychlejší rekonvalescenci.

Foto: fotoknips, Shutterstock.com

Kontryhel je bylinka pro ženyFoto: fotoknips, Shutterstock.com

3. Čaj z ostropestřce nejen na játra

Neobyčejný bodlák s purpurovým květem se u nás v divoké přírodě vyskytuje jen zřídka, ale můžete si ho vypěstovat na zahrádce nebo balkoně. Pokud jste tak zatím neučinili, pak si můžete jeho plody koupit. Existují hotové prášky, ale lepší je pořídit si celá semínka a čerstvě je nadrtit, byť je to pracnější. Každopádně i již namletá směs je účinná. Prodává se i jako doplněk stravy v tabletách.

Ostropestřec mariánský se pije jakožto vzpruha pro játra a v rámci jarní očisty je určitě vhodné se na tento orgán zaměřit. Každopádně má mnoho dalších příznivých účinků – podporuje činnost srdce a regeneraci cév a křečových žil, pomáhá posílit imunitní systém a pomůže i těm, které trápí alergie. Ráno nalačno pijte šálek čaje uvařený z jedné lžičky nadrceného ostropestřce.

Foto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Stojí za to si vypěstovat vlastní ostropestřec, jeho účinky na naše zdraví jsou obrovskéFoto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

4. Posilující čajová houba

Poslední z našich nápojů se od ostatních trochu liší. Hlavně přípravou, ta je o krapet náročnější. Jedná se o fermentovaný nápoj, který se přidává do zeleného nebo černého slazeného čaje a nechává se asi 7 dní louhovat.

Krom uvařeného čaje potřebujete kombuchovou kulturu, respektive kolonii bakterií a kvasinek, kterým se nepřesně říká houba. Kde kulturu, takzvanou skobu, seženete? Na inzertních fórech nebo skupinách na sociálních sítích. Vzhledem k tomu, že používáním kultura dost roste, každý „kombuchář“ se jí musí čas od času zbavovat, proto ji pravděpodobně získáte zadarmo, případně za symbolickou sumu.

Ráno nalačno se doporučuje pít deci a půl až dvě deci kombuchového nápoje (zde návod, jak ho uděláte). Jeho zdravotní účinky jsou rozsáhlé – čistí organismus od škodlivin, prospívá játrům, ledvinám, posiluje imunitu a podporuje trávení.

Foto: ARTFULLY PHOTOGRAPHER, Shutterstock.com

Kombucha se přidává do černého nebo zeleného čajeFoto: ARTFULLY PHOTOGRAPHER, Shutterstock.com

Reklama

Načítám