Hlavní obsah

Jak na silnou imunitu? Pořádně se najezte! Podpoří ji tradiční česká jídla i korejský zázrak ze zelí

Foto: HC FOTOSTUDIO, Shutterstock.com

Foto: HC FOTOSTUDIO, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S podzimem a blížící se zimou přichází stále častěji i chladnější počasí. A když se teploty střídají, jako je tomu letos, pak dostává imunita pořádně zabrat. Jak ji posílit, aby vše zvládla a nebyli jste často nemocní?

Článek

Někdo chodí s „nudlí u nosu“ celou zimu a chytí se ho každá choroba, zatímco druhý je celý rok zdravý jako rybička. Jak to budete mít vy, o tom rozhoduje vaše imunita. Chcete ji maximálně posílit? Zkuste se k ní projíst… Které potraviny jsou nejen chutné, ale také podpoří obranyschopnost?

1. Kvašené potraviny

Není náhoda, že naši předkové nedali dopustit na kysané zelí, které střevům, a tím i imunitě lahodí bohatým obsahem vitaminů, minerálů a především probiotik. Jeho asijskou obdobou je salát kimchi (kimči, kimčchi), jehož základem bývá kvašené čínské zelí. „Oproti klasickému kysanému zelí má výraznější chuť, víc křupe,“ říká Kamila Lhotáková ze společnosti Beavia. Nakládat nemusíte jen zelí, zkuste i další kvašenou zeleninu.

  • Kvašené, tedy fermentované potraviny zrovna nevyhledáváte? Můžete užívat přípravky s probiotiky. „Existuje několik kmenů probiotik, které mají různé účinky. Některé je vhodné brát jako doplněk při užívání antibiotik pro obnovu střevní mikroflóry, jiné slouží k posílení imunity. Podle toho je vybírejte,“ radí lékárnice Jana Doleželová z lékárny Dr.Max.
Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Jídlo, kterým uděláte dobře střevům i imunitě? Kysané zelí nebo salát kimchiFoto: Nungning20, Shutterstock.com

2. Med na chleba i do čaje

Další „tutovka“ našich babiček byl med. Nabízí bílkoviny, minerály, vitaminy, železo, vápník, fosfor a rostlinné silice, působí antisepticky a protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu i dýchací cesty a pomáhá při horečce. „Dobrou volbou je medovicový med. Obsahuje aminokyseliny a antioxidanty, které povzbudí imunitní systém. Na podporu obranyschopnosti stačí i lžička medu denně, ale pro zahřátí si můžete udělat čaj, do kterého přidáte citron a třeba lipový med,“ radí Milan Špaček, medový someliér společnosti Medokomerc.

  • Čaj před přidáním medu vychlaďte, abyste ho mohli usrkávat, a teprve potom přidejte med. Už teplota kolem 60 °C změní jeho vlastnosti a přínos pro tělo.

3. Ryby

Pro posilování imunity je zásadní vitamin D. „Česká populace ho má obecně nedostatek, protože jíme málo ryb. Proto je v tuto dobu jezte častěji, ale hodí se sáhnout i po doplňcích stravy,“ doplňuje Jana Doleželová. Ryby jsou navíc také dobrý zdroj bílkovin a minerálů, které jsou pro obranyschopnost zásadní: Jedná se o selenzinek.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Vitamin D, zdravé tuky, bílkoviny, ale také množství důležitých minerálů… To je dost důvodů pro to, jíst rybyFoto: stockcreations, Shutterstock.com

4. Obiloviny a luštěniny

Chcete budovat silnou imunitu přes jídlo, respektive přes střeva? Pak nesmíte vynechávat obiloviny a luštěniny. Jsou to důležité zdroje vlákniny a ta je pro zdravou mikroflóru střev nezbytná. Ideální je hledat recepty, které je dají dohromady s jogurtem či kvašenou zeleninou.

  • Proč je vláknina pro střeva tak přínosná? Rozpustná vláknina na sebe váže vodu, bobtná a tvoří gel, který je potravou střevních bakterií, takže působí jako prebiotikum. Nerozpustná vláknina pomáhá střeva čistit a zprůchodňuje je, takže urychluje i vylučování odpadních látek. Oba druhy vlákniny jsou v potravinách obsaženy současně.

5. Cibule a česnek

Zajímá vás, zda existují nějaká klasická česká jídla, která vám pomohou při prevenci i léčbě nachlazení? Jsou to recepty z cibule a také česnečka. Cibule a česnek jsou skvělé zeleniny plné antioxidantů, vitaminů skupiny B (nejvíce B3 a B6) a také vitaminu C. Obsahují draslík, železo, mangan, zinek a kobalt, stejně jako vápník, sodík, hořčík a fosfor.

  • Česnek ani cibuli nevařte příliš dlouho: Jen po dobu, kdy dodají jídlu chuť a změknou. I ve vařeném stavu jsou ale zdravé a přínosné, a pro mnoho lidí jsou tak dokonce lépe stravitelnější.

Zkuste 20 nejlepších receptů na posílení imunity: nejen kysané zelí a domácí jogurt, ale také zázvorový sirup a smoothie bowl.

Načítám