Hlavní obsah

Podzim přeje polévkám. Které jsou nejlepší pro zdraví?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte s klesajícími teplotami chuť na teplé jídlo? Nemusíte u sporáku strávit dlouhé hodiny, uspokojte své chutě polévkami, mnohé jsou hotové za chvíli.

Článek

Chcete-li udělat něco pro svou imunitu, neměly by vám v jídelníčku chybět různé druhy zeleniny plné vitaminů a minerálů. Syrová zelenina je sice výborná v salátech, to ale oceníte víc v létě, teď si ji dopřejte teplou třeba v podobě polévek. Vařte je z pestrých druhů, ať doplníte všechny možné živiny. Tady jsou podzimní tipy!

Začněte od základu

Zdravější polévku si zajistěte už při přípravě jíšky. Místo obyčejného másla zkuste ghí, vyrobte si vlastní. „Jedná se o čistý tuk získaný přepuštěním čerstvého másla, který dodá jídlu jedinečnou jemnou chuť,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko. „Během zahřívání v něm nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků,” dodává.

Tato superpotravina zlepšuje trávení a je plná vitaminů a antioxidantů. Neobsahuje mléčnou bílkovinu, proto je vhodné i pro lidi trpící záněty zažívacího traktu. Je zdrojem kyseliny máselné, která chrání střeva a působí protizánětlivě.

Zelená energie

V kuchyni by vám rozhodně neměly chybět zelené druhy, které tělu dodají mimo jiné i významné antioxidanty. „Například špenát obsahuje vysoké množství živin, zejména kyselinu listovou, lutein, betakaroten, vlákninu a vitamin C,“ prozrazuje Tereza Havrlandová ze společnosti Lifefood. V podzimním menu by neměla chybět ani růžičková kapusta, bohatá na vitamin C a železo.

Se zeleným hráškem také nesáhnete vedle. Obsahuje vitaminy C a E nebo kyselinu listovou, je bohatý na železo nebo hořčík. „Kromě toho obsahuje vysoký podíl hodnotných bílkovin,“ dodává Tereza Havrlandová. Jeho konzumací podpoříte činnost slinivky a ledvin, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol.

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Zelená zelenina zbavuje tělo usazených toxinů a těžkých kovůFoto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Červená síla živin

Pokud vaříte ze zásob z mrazáku, počítejte s tím, že mražením se některé vitaminy znehodnocují a jejich podíl klesá. Také dlouhé vaření živiny částečně degraduje. Neplatí to ale pro všechny druhy. Například v rajčatech je významný antioxidant lykopen, který tělo v tepelně zpracované formě dokáže lépe vstřebat. Stejně tak je na tom řepa, kterou je kvůli stravitelnosti a využití živin lepší tepelně upravovat. Pomůže vám svými protizánětlivými účinky a obsahem vlákniny, kyseliny listové a vitaminu C.

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Živiny nezbytné pro imunitu se skrývají například v rajčatechFoto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Fermentovaná zelenina pro trávení

Imunita sídlí ve střevech, kterým prospějete zakysanými potravinami. Ty jsou bohaté na přirozená probiotika. Velké využití má například zelí, proto vám v podzimním menu nesmí chybět zelná polévka nebo boršč. Nic nezkazíte ani lžící zakysané smetany, která si dobře rozumí třeba s dýňovou polévkou. Experimentujete-li rádi s exotickými kuchyněmi, uvařte si miso nebo kimči polévku.

S luštěninami a obilovinami

Zahustit polévku vám pomohou nejen obyčejné nudle. Zkuste do zavářky i méně obvyklé obiloviny jako pohanku, quinou nebo kuskus. Hustou polévku vykouzlíte i za pomoci luštěnin, které dodají tělu i prospěšnou vlákninu. „Pro lepší stravitelnost luštěniny namáčejte ve studené vodě a vařte s bylinkami, jako je libeček, saturejka, majoránka nebo tymián, případně sáhněte po červené čočce či černé čočce beluga, které nemusíte namáčet,” radí Milan Merva, specialista na zdravý životní styl Menu Gold.

Foto: Losangela, Shutterstock.com

Díky obsahu vlákniny prospívá quinoa i vaší střevní mikroflóře Foto: Losangela, Shutterstock.com

Silný vývar nejen z hovězího

Pokud trávíte celý den doma, nechte na plotně pomalu táhnout vývar. Dodá tělu sílu, živiny a zahřeje. Vsaďte nejen na hovězí či drůbeží klasiku. Dejte prostor rybímu masu, které je bohaté na omega-3 mastné kyseliny a jód, jenž je pro imunitu rovněž nezbytný. Zkuste také zvěřinu, její maso je méně tučné, doplní bílkoviny, železo nebo vitamin B12. Mimochodem, podle ájurvédy je vhodné podávat polévku k snídani, posílí a připraví tělo i ducha na vše, co vás v novém dni čeká.

Do polévky můžete přidat i léčivý zázvor, pomáhá chránit před útoky virů.

Reklama

Načítám