Hlavní obsah

8 triků, jak jíst víc zeleniny. Chytře ji propašujte do jídelníčku a obelstěte sami sebe

Foto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

Foto: Elena Shashkina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni to známe. V obchodě nakoupíme hory zeleniny s myšlenkou, že vitaminy jsou potřeba, a to obzvlášť v zimě. Jenže je tu konec týdne, zelenina už vypadá unaveně a vy jste snědli maximálně dvě mrkve. Zbytek skončí v koši a vaše peněženka i svědomí se necítí nejlépe. Co s tím udělat? Přinášíme 8 tipů, jak nenásilně zařadit zeleninu do jídelníčku.

Článek

Jíst v zimě zeleninu je důležité hned z několika důvodů. Za prvé, zajišťuje dostatečný příjem živin, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty a vláknina, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla. Dále zelenina posiluje imunitní systém, což je momentálně důležité kvůli zvýšenému riziku nachlazení a chřipky. Kromě toho některé druhy zeleniny obsahují látky, jež mohou přispět ke zlepšení nálady a duševní pohodě. A to se v pošmourných zimních dnech hodí!

Pojďme se podívat na to, jak ji zařadit do svého jídelníčku a netrpět, pokud nepatříte mezi „zeleninové fanoušky“.

1. Nenápadně propašovat

Jedna z možností, jak zvýšit příjem zeleniny, je přidávat ji do různých jídel v průběhu dne. Začít můžete tím, že do své snídaně začleníte alespoň jednu porci zeleniny. Tímto způsobem si zajistíte, že již od rána získáte potřebné živiny a vlákninu a hlavně si pochutnáte. Vsaďte na smoothie, díky němuž ani nepostřehnete, že jste zrovna snědli hrst špenátu nebo půlku řepy. Stačí zeleninu zamaskovat ovocem či medem, rozmixovat a už jen vychutnávat denní dávku vitaminů.

2. Vejce a zelenina, super kombinace

Další možností je přidání nakrájené zeleniny do pokrmů obsahujících vejce, například do zapečených brambor a těstovin. Pokud chcete vsadit na jistotu, orestujte oblíbenou zeleninu spolu s dalšími chutnými přísadami, jako jsou cibule a papriky, a podávejte s míchanými vejci, jako součást omelety nebo s kousky párku či klobásy.

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Zelenina ladí s vejci, nebojte se ji s nimi promíchatFoto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

3. Do formiček

Pokud preferujete pečení, můžete zkusit připravit slané muffiny s vejci a zeleninou. Stačí předem vařenou zeleninu (jestli vám nevadí občasné křupnutí, tak i čerstvou) umístit do forem na muffiny a zalít ji vaječnou směsí. Jako základní recept můžete použít například tyto lehké muffiny bez mouky .

4. Král salát

Pokud jste se už oklepali z prvotního vitaminového šoku nebo prostě zeleninu máte rádi, můžete se hrdě pustit do salátů. Ty jsou skvělým způsobem, jak zahrnout do své stravy listovou zeleninu, která je bohatá na antioxidanty. Saláty si připravte podle svých preferencí a doplňte je o oblíbené ingredience. Vyšší level zdravých salátů je vyšperkován o zeleninu pečenou a semínka, ale pokud na to přece jen chcete jít pomaleji, doplňte je o pečená kuřecí prsa nebo lososa.

Foto: Timolina, Shutterstock.com

Čerstvá zelenina nejlépe vynikne v salátuFoto: Timolina, Shutterstock.com

5. Vyrazte na trh

Farmářské trhy nabízejí čerstvou sezonní zeleninu, která je často chutnější než ta z běžných obchodů. Navštěvování trhů vám umožní objevovat nové druhy zeleniny a podporovat místní zemědělce. Také se můžete zkusit dohodnout se sousedy a rodinou, zda nemají na zahradách nadbytek a zahájit směnný či klasický obchod.

6. Barevné „těstoviny“

Zeleninová omáčka na pastu je známá, ale co udělat „těstoviny“ přímo ze zeleniny? Stačí ji nakrájet na velmi úzké proužky a zdravé špagety jsou na světě. Pokud se vám nechce krájet, můžete snadno nakoupit tzv. spirálovač, který udělá práci za vás.

Foto: SUPERGAL, Shutterstock.com

Nakrájejte najemno cuketu a nahraďte jí klasické špagetyFoto: SUPERGAL, Shutterstock.com

7. Obelstěte sami sebe

Je vaše oblíbené jídlo hamburger nebo steak? Dejte si jako přílohu čerstvou zeleninu nebo ji schovejte mezi burgerové housky. Samozřejmě, pokud patříte mezi milovníky pečených kolen a ovarů, zelenina se vám bude do pokrmu špatně propašovávat, ale i to jde. Okurkový nebo rajčatový salát se k obědu hodí, ať je jakýkoli. Jen si vzpomeňte na školní jídelny, kdy jste salátek dostali i k buchtičkám se šodó.

8. Zelenina nejen s omáčkou

Může to znít prapodivně, ale mnoho druhů zeleniny vám dokáže plnohodnotně nahradit maso. Inspiraci hledejte ve vegetariánských restauracích, kde zvládnou i kachnu se zelím připravit zcela bez masa. My pro vás vybrali lasagne s dýní nebo chilli con carne bez masa.

Zeleninu můžete pěstovat i bez zahrady. Podívejte se, jaké saláty lze pěstovat i na balkoně.

Načítám