Hlavní obsah

Jaké jsou trendy v online seznamování? Je zde o třetinu více mužů a už i na rande se šetří

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Až třetina nezadaných Čechů si domlouvá rande přes online seznamky. Avšak ne každý je úspěšný. Co děláte na svém profilu špatně a proč někteří lidé o sobě lžou? Zeptali jsme se na nejnovější trendy odbornice na seznamování Kristýny Mertlové.

Článek

Kristýnu Mertlovou si možná někteří budou pamatovat jako bývalou poslankyni z tehdejší strany Věcí veřejných, když ještě vystupovala pod svým rodným jménem Kočí. Politiku však dávno opustila a téměř deset let se věnuje svému byznysu, kterým je luxusní seznamka Date2k, kterou založila se svým mužem. Toho poznala také na seznamce a dnes spolu vychovávají čtyři kluky. S Kristýnou jsme si povídali o tom, jaké jsou dnes v online randění novinky i trendy.

Sama jste se seznámila s vaším mužem na seznamce, takhle tedy vzešel nápad založit si seznamovací agenturu?

Nebylo to hned, ale v podstatě jistý impulz tam byl. Myslím si, že v reálném životě bychom se ale s mužem normálně neseznámili, navíc to byla trochu i náhoda, neboť on na té seznamce Štěstí, která je mimochodem jednou z největších seznamek u nás, trochu lhal, protože zatajil, že je v rozvodovém řízení. A kdyby to tam uvedl, já bych si ho tehdy nevybrala. Nyní jsme ale nadmíru šťastní a náš byznys je založený na algoritmu párování, který vymyslel. Můj muž je totiž skvělý matematik.

Jak to vypadá v praxi?

Jde o to, že jsme vytvořili takovou analýzu seznamovacího potenciálu s názvem Lovereport. Jde o dotazník, jenž na základě vámi zadaných dat vypracuje pomocí statistik váš jedinečný profil se vztahovým potenciálem. A na základě toho i pomocí koučů pomáháme klientům najít správný protějšek.

To je asi sen každého člověka, najít toho pravého. Co nám v tom brání?

Jsme to my sami. Často si klademe překážky v tom, že si říkáme, že něco začneme dělat, až budeme mít vztah. Ale stačí jen někdy na sobě víc zapracovat, udělat pro to něco navíc rovnou, rozvíjet se, najít si třeba nový koníček, na nic nečekat, až se to stane. Nic se nestane většinou samo. Udělat si také pro vztah ve svém životě místo. Někdy je to dáno i tím, že na profilech seznamovacích aplikací lidé o sobě neříkají pravdu nebo lpí na svých vžitých zásadách. Proto je někdy lepší být otevřenější i vztahům či lidem, které byste si hned na poprvé třeba nevybrali. V podstatě tak jsem to měla i já.

Foto: Archiv Kristýny Mertlové

Kristýna Mertlová se seznámila se svým mužem na online seznamce. Sami pak založili luxusní seznamovací agenturu s individuálním přístupem.Foto: Archiv Kristýny Mertlové

V čem lžou lidé na svých profilech nejvíce, je to věk?

Je to určitě věk, ale muži mají třeba tendence si vylepšovat často i vzdělání, práci. Nereálné bývají občas i fotky. Proto pozor na to, abyste si nedávali do profilu příliš vyfiltrované fotky, ale reálné. Když si dáte někam vylepšenou fotku, první dojem na rande pak může být pro druhé zklamáním.

Co byste tedy lidem poradila, aby na profil nedávali, nebo naopak, co by tam nemělo chybět?

Všeobecný problém všech seznamek je v tom, že je to obrovský katalog nejrůznějších profilů, které často vypadají jeden jako druhý. Je však důležité, abyste v prvním filtru něčím vyčnívali, odlišovali se od ostatních, abyste měli šanci zaujmout potencionální protějšek. Určitě uvést vaši přednost, i když je to třeba vysoké IQ. Naopak tam nesmíte v žádném případě dávat třeba telefonní číslo nebo reálný e-mail. Určitě si vytvořte anonymizovaný. Také je dobré dát jinou fotku než tu, co máte na svých sociálních sítích.

Když někoho ale osloví protějšek na seznamce, určitě mu napíše. Jak dlouho je dobré si psát a za jak dlouho je ideální podle vás vyrazit na první rande?

Já radím si určitě dlouho nevypisovat. Skutečná chemie se vždy ukáže až při osobní schůzce a určitě to fyzično má ve vztahu svou roli. Navíc my ženy máme tendence si trochu vysnít nějakou představu o člověku z dopisování a ta může být v reálu pak úplně jiná. Muži to takhle nemají.

Jaké jsou trendy v seznamování?

Trendů je více, ale jedním z nich je například i odraz současné ekonomické situace a pozorujeme, že už i na rande se začíná šetřit. Mluví se o takzvaném inflačním randění. Lidé jsou ochotni do prvního rande méně investovat. Dají si tedy spíše jen rychlé kafe, koupí menší kytku a rozhodně neutrácí za velké večeře. Za mě je to ale na první rande lepší, protože z kafe případně odejdete dříve, když zjistíte, že se vám protějšek nelíbí, než abyste protrpěli tříchodovou večeři. Lowcostová rande ale asi budou letošním trendem.

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Na první rande je lepší vyrazit jen na kratší dobu, třeba na kávu.Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Zajímalo by mě, jak to probíhalo v covidu a proměnilo se něco po covidu?

Stejně jako se vše více přesunulo na internet i online seznamky měly více zájemců. Ten počet ale stále roste. Dokonce podle některých průzkumů se minulý rok na podzim u nás seznámilo na online seznamkách 22 % lidí. Což je velké číslo. Je totiž jisté, že tady roste vlastně generace lidí, kteří už se seznamovat jinak ani neumějí. Bohužel to však s sebou přináší i mnohá úskalí. Do virtuálního světa seznamek se totiž přesunulo i větší množství různých predátorů s falešnými profily. Další problém, který jim nahrává, je ten, že se v dnešní době spousta lidí stále stydí za to, že na seznamce je. A na to často predátoři sází.

Máme šanci predátory nějak rozpoznat?

Určitě je vhodné dodržovat pravidla bezpečného seznamování ve virtuálním prostředí, které je v tomhle ohledu skutečně neúprosné. Narazit zde můžete opravdu na různé lidi pod falešnými profily. Takovým varovným signálem je ale i to, že si daná osoba vymýšlí a nechce se vám ukázat před kamerou online.

Co tedy všechno spadá do pravidel bezpečného online seznamování?

Určitě je to ochrana osobních údajů, které byste neměli na profilech hned odhalovat, randění na bezpečných místech za bílého dne, kde jsou i ostatní lidé, nebát se říct o tom, že jdu na rande, přátelům. Určitě nikomu neposílejte nikdy peníze a nechoďte na první rande k nikomu do bytu.

Kde se dnes nejčastěji seznamují podle vás mladí? Vítězí online?

Na jednu stranu by se mohlo zdát, že online prostředí vítězí, ale už se začínají na druhou stranu objevovat data, že nejmladší generace označovaná Z, tedy kolem osmnácti dvaceti let, se opět seznamuje úplně jinak. Je to zvláštní situace, ale ta vlna se zase obrací. Nechtějí chodit na Tinder, seznamování berou mnohem vážněji a seriózněji. Dokonce to má už svůj termín hard-balling. Mají velmi jasnou představu o své budoucnosti a jakmile ten druhý nesdílí stejnou představu, jdou od toho. Dokonce i sex u nich není tak častý.

Myslíte si, že mladí to mají v seznamování jednodušší?

Určitě nemají tolik závazků a mají více možností, koníčků i volného času. Na sociálních sítích mají spoustu zájmových skupin, kde je šance se také seznámit. Nejsou rovněž zatíženi svými zajetými stereotypy.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Na online seznamkách je výrazně více mužů.Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

A co ženy ve vyšším věku, jak si stojí na seznamkách třeba dámy 40+ nebo 50+, mají šanci?

Samozřejmě, že horké zboží, jak v běžném životě, tak na online seznamce, jsou hlavně ženy do 35 let. Takové ženy mají široké portfolio mužů, z kterého mohou vybírat. V této fázi je na seznamkách velký převis mužů, kterých je tam nejvíce. Pak se to láme kolem toho 35. věku. Muži začnou mít pocit, že takové ženy už nejsou tolik produktivní, hledají potencionální partnerky pro svou rodinu. Pak se to začne vyrovnávat až v tom druhém kole, kdy se mužům i ženám rozpadne vztah, a to bývá kolem 50.

Rozdíl je ale v tom, že muži v tom věku často zakládají druhé rodiny, takže stále hledají v mladší kategorii. Pro ženy 50+ je to dost nespravedlivé a neúprosné a ztrácí sebevědomí. Navíc pro ženy je při výběru na seznamce rozhodující víc než vzhled protějšku sociální status, což znamená, jak si muž stojí v sociální struktuře a zda se dokáže postarat o rodinu, kdežto muži u žen stále hledí nejvíce na jejich atraktivitu.

Jak tedy zaujmout na první schůzce v padesáti?

Je důležité umět nabídnout něco víc než jen rodinné zázemí a pohodu. Určitě je dobré být otevřený novinkám a nelpět jen na tom, na co jste byly zvyklé. Takovým ženám bych doporučila seznamky s individuálním přístupem. Některé jim nabídnou i své vztahové kouče, kteří je lépe navedou a dokážou dobře poradit, kde na sobě zapracovat. Je důležité se umět reálně zhodnotit a také být upřímná, nejprve sama k sobě a pak i k protějšku. Rozhodně se nebát přiznat, že je single. A pozor také na oblečení. Některé ženy se snaží ukázat v lepším světle, ale určitě není dobré se stylizovat do něčeho, co člověku není vlastní. Pak je vidět, když se v tom člověk necítí.

Foto: Date2k

Pro vaši bezpečnost je dobré se řídit určitými pravidly.Foto: Date2k

Co byste poradila maminkám samoživitelkám, které se starají o dítě, nemají čas vysedávat po barech a už vůbec ne finance na to, platit nějaké seznamovací agentuře?

Randění maminek samoživitelek je samozřejmě trochu specifické. Jednak nemají tolik času, který dělí mezi práci a péči o děti, a hlavně pak řeší také otázku hlídání. Je ale důležité, aby si alespoň trochu času našly opravdu jen pro sebe, pokud stojí o to skutečně změnit svůj status single. V takovém případě radím, aby si maminky našly novou aktivitu, klidně vyhledávaly nové podobně naladěné skupinky i na internetu, kde mohou poznat nové přátele, a hlavně, aby nebraly své děti na schůzku. Pokud jsou děti starší, je důležité jim vysvětlit, že chcete randit, nebát se to přiznat. Důležité je zjistit nejprve, zda si rozumí s partnerem ony, až pak do toho zatahovat děti. Jde i o to, aby dětem pokaždé neslibovaly hned nového tatínka.

A jak jsou na tom na online seznamkách muži?

Ti jsou na online seznamkách zastoupeni v poměru 3 : 1, takže je jich mnohem víc než žen. Hlavně v té nejmladší věkové kategorii. Začíná se to pak vyrovnávat až kolem 50. roku věku, kdy je tam zastoupení v poměru mužů a žen 50 : 50. Obecný problém je ale v tom, že spousta mužů chodí na online seznamky jen za účelem si zvednout sebevědomí. To znamená, že jsou reálně ve vztahu, ale zkouší si tam otestovat, zda jsou na trhu stále v kurzu, protože co kdyby.

Pak se může stát, že si s nimi nějaká žena píše a oni tu konverzaci najednou utnou a zmizí. To se dnes nazývá ghosting (ghost=duch) a je to jeden ze současných nešvarů nejen virtuálního seznamování, ale děje se to i v reálném životě, kdy lidé najednou zmizí ze vztahu, neboť například nemají odvahu se s protějškem normálně rozejít. To ale dělají tedy i ženy.

Existují ještě další úskalí kromě ghostingu či predátorů v online seznamování?

Mohou to být také psychické problémy, pokud se vám dlouhodobě nedaří někoho najít. Třeba v Americe už se to řeší ve velkém, neboť někteří muži na seznamkách loví jen pomyslné body či zářezy. Tedy sbírají tam co nejvíce lajků od žen, které projeví zájem, a chodí třeba často na rande, ale nikdy z toho nic víc nevzejde. Dokonce tam už existuje diagnóza popsaná jako závislost na Tinderu.

Reklama

Načítám