Hlavní obsah

Ještě to vydržte! Jak se znovu namotivovat, když dochází vůle dodržet předsevzetí

Foto: franz12, Shutterstock.com

Foto: franz12, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to jasný plán a vaše odhodlání splnit novoroční předsevzetí bylo gigantické. Jenže teď je to jinak – síly, energie, motivace a pevná vůle dochází. A vypadá to, že to opět vzdáte. Jak se znovu nakopnout, vytrvat a dostát toho, co jste si předsevzali?

Článek

Přelom ledna a února bývá kritický. Je to přesně to období, kdy někam založíte permanentku do posilovny a do jejího hledání se vám vůbec nechce. Je to ten čas, kdy poprvé vynecháte kurz španělštiny, na který jste se přihlásili, nebo si zapálíte poté, co jste byli měsíc bez nikotinu.

Je to prostě období, kdy řada lidí vzdá plnění svých předsevzetí a vrací se ke starým návykům. Je to ale škoda, lepší je pokusit se znovu namotivovat!

1. Nevzdávejte se

Ať už jste si předsevzali cokoli, změna je vždycky náročná. „Oslabení motivace po prvním měsíci je vlastně součástí změny, zkouška nás samotných, zda to myslíme vážně, a to i přesto, že si uvědomujeme tu dřinu a cestu, která jen tak nekončí. A to je pro odvážné,“ potvrzuje životní koučka Lucie Mucalová.

Vzdát to je sice snadné, ale líp se pak určitě cítit nebudete. „Většinou se mísí pocity selhání, zklamání, naštvání. Také se může dostavit smutek, sebelítost nebo i žárlivost a závist, protože kamarádce se v hubnutí daří lépe než nám. Pokud těmto sebedestruktivním emocím podlehneme, mají negativní dopad na naši psychickou i fyzickou kondici. Oslabují naše sebevědomí i sebejistotu,“ vysvětluje mentorka, transformační koučka a autorka seberozvojové knihy Cesta zpátky k sobě Lucie Königová.

2. Připomeňte si, proč to děláte

Ať je vaše předsevzetí jakékoli, dali jste si ho z nějakého důvodu. Kvůli něčemu je pro vás důležité. A jakmile vám začne slábnout odhodlání, je fajn si tyhle důvody připomenout. A není vůbec špatné si všechno zapsat, ať to vidíte hezky černé na bílém a můžete si to kdykoli připomenout. „Dejte svým touhám a změnám konkrétní podobu, do detailu si představte a pojmenujte, proč zrovna pro tuto oblast máte hledat motivaci, proč být trpěliví a překonat nechuť,“ radí Mucalová.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Proč já tu brokolici jím, když ji nerada… Aha, abych se vešla do plavekFoto: Pormezz, Shutterstock.com

3. Zhodnoťte dosavadní úspěchy

Víc jak měsíc jste to vydrželi, zvládli, takže se to nějak projevit muselo. A i když se to třeba nedařilo na sto procent, chyby a přešlapy je dobré vnímat jako zkušenosti. „Vypište si zpětně, jaké kroky jste už zvládli. I když jste nedali celých sto procent, i pět procent je víc než nula. Důležité je vidět i malé krůčky, které se vám povedly. I 10 dřepů doma je lepší, než si nadávat, že se vám nepodařilo dorazit do fitka, jak bylo naplánované,“ říká Königová.

4. Proveďte revizi svého předsevzetí

Už nějaký čas se o něco snažíte a je klidně možné, že se ukázalo, že váš plán má nějaké trhliny. Možná vám ten první měsíc a půl ukázal novou cestu a rozhodně není ostuda svoje předsevzetí upravit. „Můžete své cíle klidně trochu zmírnit a především na sebe nevytvářet tlak. Rozložit si je třeba víc v čase. Cesta je cíl, tudíž by vám měly dělat radost i průběžné kroky,“ vysvětluje Königová.

Typické je to třeba pro hubnutí. Je lepší dát si cíl v podobě „pohodlně zapnout džíny, které mi jsou těsné nebo přestat sladit kávu a začít pít vodu místo limonády“ než si striktně stanovit, že musíte zhubnout 20 kilo. Drobné úspěchy totiž fungují jako motivace, jakmile něčeho dosáhnete, budete mít chuť jít ještě dál, zase se o kus posunout.

5. Řekněte si o pomoc

Je fajn nebýt na to sám a mít podporu v někom blízkém. Může to být partner, sourozenec, dobrá kamarádka. Ale rozhodně to musí být někdo, kdo vás opravdu podpoří. „Najděte si osobu, která vám bude fandit a ne vás lákat na scestí a říkat vám, ať se na to vykašlete. Musí to být někdo, kdo vás podrží a bude motivovat k dalším krokům,“ potvrzuje Lucie Mucalová.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Tady máš báječný čaj, na víno zapomeňFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

6. Rozvíjejte sebereflexi

Zamyslete se nad tím, proč se vám předsevzetí nedaří plnit a vaše motivace a chuť slábne. Proč se do posilovny dostanete sotva dvakrát týdně, když jste chtěli chodit pětkrát? Proč si jednou týdně přeci jen zapálíte? A zkuste hledat způsob, jak by to pro vás bylo snazší. Jak se zbavit stresu, abyste neměli nutkání kouřit. Nebo jak si lépe rozdělit povinnosti doma, abyste měli víc času na sebe a svoje cvičení.

7. Chvalte se

Většina lidí má tendence si vnitřně nadávat a shazovat sebe sama. Jsi lenoch, co se na všechno hned vykašle. Jsi slaboch, co visí čokoládu a ztrácí rozum. Zkuste to ale přesně naopak! „Je důležité si každý den psát, co se vám povedlo. Určitě bude úspěšnější den, na jehož konci si přečtete, co se vám povedlo, než když se budete stresovat tím, co jste pokazili,“ upřesňuje Lucie Königová.

Reklama

Načítám