Hlavní obsah

Nejchytřejší předsevzetí, která si jako pár můžete dát

Foto: Lab 38, Shutterstock.com

Foto: Lab 38, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co možná nejzdravější a nejšťastnější. Právě takové partnerství si v roce 2021 zajistěte pomocí nejchytřejších párových předsevzetí. Která vás ještě víc stmelí?

Článek

Nový rok může být skvělým obdobím k nastartování osobních předsevzetí a zvyků, ale i párových dohod. Ať už vy a váš partner žijete na „psí knížku“, jste manželé nebo jste se potkali teprve před pár týdny, právě dnes podnikněte kroky ke zlepšení svého vztahu.

1. Mluvte na sebe slušně. Vždy!

Když spolu dva neumějí mluvit slušně, neměli by hovořit vůbec. I když s vámi cloumá vztek, vyvarujte se agresivních útoků a sprostých slov. Zachovejte úctu k sobě i svému partnerovi. Máte pocit, že váš nebo partnerův temperament v tomhle směru nejde zkrotit? Popasujte se s tím, máte na to celý rok!

Pakliže dojde na výměnu názorů, obodujte se na stupnici od jedné do deseti. Zuříte tak na pětku či šestku? Partnera na to upozorněte. „Jsem teď příliš v ráži, debata by neměla smysl. Vyříkáme si to, až vychladnu.“ Zabijete dvě mouchy jednou ranou. Získáte odstup, střízlivější pohled na věc, a zároveň dokážete protistraně, že ji nechcete zbytečně zraňovat.

2. Nudné věci dělejte společně

Každý už někdy slyšel, že vztah potřebuje oživující injekce v podobě lekcí tance nebo kurzů tantrického sexu. Jenže nové a vzrušující věci nejsou to jediné, co partnerství posiluje.

Úplně normálně spolu dělejte rutinní domácí věci. Skládejte čisté prádlo do koše, plaťte účty, pečujte o dům… I když ani jedna z těchto činností není příliš sexy, oba pocítíte uspokojení z dobře vykonané práce a podpoříte tak týmového ducha v běžných denních situacích. A to je teprve kumšt! Kam se hrabe adrenalin!

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Chod domácnosti vyžaduje poněkud nezábavné činnosti, ale pokud se na tom společně podílíte, utužujete vztah, práce je dřív hotová a otevírá se prostor k dalším společným (a zábavnějším) hrátkámFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

3. Jděte s pravdou ven

Toužíte po větší pozornosti, po kvalitněji stráveném společném času (zírání do mobilu před televizí se nepočítá), delší milostné předehře, několikanásobném orgasmu, masérské péči, procházkách bez cíle?

V pořádku, tak to řekněte. Partner nečte myšlenky. Minulý rok se nesl ve znamení strachu z pandemie, zákazů, omezování i dezinformací. Vyjádřete upřímně své obavy a eliminujte pasivní chování.

4. Nezapomínejte na přátele

Začali jste spolu chodit, takže vaše přátelství ochladla. Najednou na blízkého kamaráda či kamarádku nezbyl čas. Možná, že si na ně vzpomenete až v momentě, kdy vám (po)teče do bot, tedy objeví se mračna v lásce. A to je tak nefér! Pokuste se stará přátelství obnovit – a taky si vytvořit nová. Přátelé poskytují cenné rady, podporu a nadhled, s nimiž se partnerské konflikty řeší o dost lépe.

5. Plánujte

Je první den nového roku. Promluvte si o tom, co v něm chcete dokázat a zvládnout. Kdo se bude víc učit s dětmi? Plánujete nějakou malou rekonstrukci, nebo chcete pořídit jen novou skříň? Prodiskutujte své vize a přání ohledně rodiny, bydlení, práce i peněz. Dohodněte se na ideální rovnováze mezi soukromým a pracovním životem. Pak se to společně táhne ještě lépe.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Miláčku, nepořídíme si v novém roce větší televizi?Foto: fizkes, Shutterstock.com

6. Projevujte uznání

Chvalte a děkujte. To je přece samozřejmost, říkáte si. Jenže ona to tak docela pravda není. Zejména v dlouhodobých vztazích, kdy jeden druhého považuje za samozřejmost, se projevy uznání strašně rychle vytrácejí. Partner vynesl odpadky, opravil vám auto a vyzvedl děti od babičky, protože vám to zrovna časově nevyšlo? Ano, jsou to i jeho děti, ale poděkujte mu. Jakkoli to zní jednoduše, výraz díků anebo rovnou chvála je silným motivátorem a podporovatelem budoucího snažení.

7. Nebuďte na sebe až příliš tvrdí

Nový rok, ten pomyslný mezník, kdy staré končí a nové začíná, je pro mnoho lidí startovní čárou ambiciózních předsevzetí. Nechtějte je zvládnout všechna najednou a nevyšilujte, když vám zrovna věci nevycházejí tak hladce, jak si představujete. Pokud jeden z vás dvou selže, vraťte se k bodu 1, vyříkejte si to, odpusťte a jděte dál. I kdybyste společně dosáhli splnit jeden či dva úkoly z tohoto seznamu, jedná se o úspěch, za kterým stojí síla a chuť vás obou.

Reklama

Načítám