Hlavní obsah

Nadáváte sami sobě? Nedělejte to! Budete pořád nešťastní

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Že jsem to vůbec zkoušela, mělo mi být jasné, že na tohle nemám. Proboha, jsem tak odporně tlustá. A tisíce podobných vět, kterými se řada žen dnes a denně častuje. Tím, že se neustále kritizujeme, bráníme samy sobě ve štěstí. Jak s touhle sebekritikou přestat?

Článek

Dělá to každý, ale ženy mají k sebekritice trochu větší sklony než muži. Buď shazujete vlastní schopnosti (tohle nedokážu, to jsem celá já, zase jsem to zpackala, jsem tak pitomá…), nebo jde o sebekritiku týkající se fyzického vzhledu, kdy si při pohledu do zrcadla říkáte „jsem tlustá“, „mám zadek jako valach“, „bože ty stehna, to je hnus“ a podobně. Peskováním sebe sama si však škodíte a ke spokojenosti vám to nepomůže.

Pod tíhou dokonalosti

Je samozřejmě velmi těžké vymanit se ze společenského nastavení, umět přijímat i vlastní nedostatky a prostě jen obyčejně spokojeně žít. „Jen se podívejte kolem sebe. Ze všech koutů na vás vykukuje předobraz dokonalé ženy,“ říká životní koučka Lucie Mucalová.

Navíc podle vztahové koučky a zakladatelky Školy pro ženy Lenky Černé patří české ženy mezi velké (možná až chorobné) perfekcionistky. „Kladou na sebe velké požadavky. Chtějí být dobré mámy, partnerky, milenky, touží po pracovním úspěchu, finančním zabezpečení a o dokonalém vzhledu ani nemluvím,“ vysvětluje Lenka Černá.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Shazovat sama sebe nevede k ničemu dobrémuFoto: fizkes, Shutterstock.com

Ubližujete si

Jenže právě tenhle perfekcionismus spolu s všeobecným tlakem společnosti vede k vnitřní kritice a vlastně věčné nespokojenosti. „Pořád se tak za něčím ženete, jedete v rychlíku, který chce dohnat dokonalost. To vás vyčerpává  a dostává vás to do stavu, že život je boj. Vzdalujete se sami od sebe a ženete se za něčím, co je vám předkládáno. Nežijete to, co je vám přirozeně dáno,“ upřesňuje Lucie Mucalová.

Pochvalte se

Místo radosti je ve vašem životě vztek, smutek, bezmoc. Navíc sami sobě srážíte sebevědomí. „Nemotivujete se, jen se podceňujete a to vede ke stagnaci. Když neumíte podpořit sami sebe, nemůžete se v životě nikam posouvat,“ varuje Lenka Černá.

Místo kritiky zkuste nějakou pochvalu. Možná neumíte vařit, ale zase jste třeba neuvěřitelně zručná. Možná máte větší zadek, ale zase ty vaše oči a hluboký pohled!

Kdy to začalo?

Podle odborníků sklony k sebekritice mívají kořeny už v dětství. Je proto dobré zapátrat ve vlastní historii, co jste od svých rodičů slýchali. „Mohli vás srovnávat s druhými, kritizovat vás s cílem lepšího výkonu. A vám se tenhle model přenesl do dospělosti, jen se kritika rodičů transformovala do vaší vlastní kritiky,“ vysvětluje Lenka Černá. Sepište si tyhle věci a zkuste se na ně podívat s nadhledem a posuďte, zda se opravdu zakládají na pravdě. „Většinou se na ní totiž nezakládají,“ dodává koučka.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Sklony k nezdravé sebekritice vznikají většinou už v dětstvíFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Praktické rady

Základem úspěchu je prostě umění mít rád sám sebe, zapracovat na svém sebevědomí a sebelásce. To může být běh na delší trať, ale tyhle praktické rady vám s tím pomohou:

  • Zdroje radosti - Najděte ve svém životě něco, co vám dělá radost, baví vás to, dobíjíte tím energii. Může to být sport, jakýkoli koníček, pravidelný pokec s kamarádkou. Každopádně to musí být pravidelnou součástí vašeho života.
  • Péče o sebe sama - Pečujte o sebe. Udržujte se v dobré kondici, sportujte, jezte zdravě, dělejte si radosti v podobě návštěvy kadeřníka, kosmetičky, občasné koupě něčeho hezkého na sebe. Díky tomu se budete cítit líp a sebevědoměji.
  • Přijměte své nedostatky - Nikdo není dokonalý, proč vy byste měla být výjimkou? Netrapte se tím, co vám nejde, v čem nejste skvělá, soustřeďte se na to, v čem vynikáte.
  • Dovolte si slabost - Nesnažte se na vše být sama, ve všem být nejlepší. Není ostuda požádat o pomoc, nechat se podpořit, dovolit si občasnou slabost. Naopak! V praxi zažijete, že nejste samy, že se máte na koho obrátit, o koho opřít. Pocítíte lásku. A to je největší zvedač sebevědomí!

Dětství je opravdu základ a někdy můžete svým dětem uškodit, aniž byste to tušili. Pozor třeba na tyhle zakázané věty. Tohle svým dětem nikdy neříkejte, ublížíte jim!

Reklama