Hlavní obsah

Jak se rychle zbavit stresu: SOS tipy, díky kterým se zbavíte vtíravých myšlenek a napětí

Foto: Basicdog, Shutterstock.com

Foto: Basicdog, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může vás přepadnout kdykoli. Mnozí ho zažívali třeba teď před Vánoci, jiní třeba celou noc nespí, když je drtí pracovní povinnosti. Stres vás snadno může paralyzovat. Jak se ho rychle zbavit?

Článek

Stres je přirozenou reakcí těla na krizovou či zátěžovou situaci – ať fyzickou, nebo duševní. Občas přepadne každého, ale většina zdravých lidí se s ním umí poměrně dobře vyrovnat. Někdy na to ale není moc času, protože člověk je… ve stresu. Ten se pak snadno nahromadí a je z něj dlouhodobější, a hlavně o dost větší problém. Jak poznat, že vás ohrožuje dlouhodobý stres, a co s tím dělat, jsme psali nedávno. Dlouhodobý boj se stresem je důležitý, stejně tak je ale prospěšné osvojit si vhodné reakce přímo pro chvíle, kdy vám nervozita a úzkost přerůstají přes hlavu. Toto je první pomoc proti stresu, kterou ho minimálně oslabíte!

1. Zastavte se!

První a možná nejdůležitější krok je prostě se zastavit! Přerušit nacvičenou reakci „útěk nebo útok“, zklidnit tělesné reakce. Dát si stopku a na chvíli vypnout. Čím delší pauza, tím lepší, ale pokud to nejde, zavřete třeba v kanceláři na deset minut oči a jen dýchejte. Můžete se také zkusit nadechnout pomalinku nosem – co nejvíc můžete, pak dvě sekundy počkejte a následně prudce a rychle vydechněte.

Pokud to jen trochu jde, vezměte si v práci třeba půl dne dovolenou, v lepším případě si naordinujte víkend jen pro sebe. Tahle stopka ale znamená opravdovou pauzu – ne že odložíte pracovní povinnost, abyste doma umyli okna nebo vyžehlili haldu prádla.

2. Hýbejte se

I když máte pocit, že jste s energií na nule a nic se vám nechce, donuťte se k pohybu. Vyrazte na ostřejší procházku na vzduch, zaběhejte si, jděte do fitka nebo na squash s kamarádkou.

Nejen, že přijdete na jiné myšlenky, ale především díky pohybu začne vaše tělo produkovat endorfiny. A těm se neříká hormony štěstí náhodou. Způsobují totiž dobrou náladu, tlumí bolest, podporují pocity štěstí a na stres jsou nejlepší zbraní!

Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Rychlá procházka na vzduchu provětrá hlavu od dotěrných myšlenekFoto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

3. Vitamin C

Když jste ve stresu, vaše tělo spotřebovává vysoké množství hormonu adrenalinu. A ten pak vašemu tělu logicky schází.

Jednou z přírodních cest, jak ho doplnit, je vitamin C. Ten totiž podporuje produkci adrenalinu, navíc podporuje imunitu a zklidňuje. Ideálně se nadopujte ovocem (hlavně citrusy), ale skvělý je třeba i šípek či rakytník. Samozřejmě ani „céčko“ v podobě potravinového doplňku není chyba, jen ho pro větší účinnost kombinujte s přírodními zdroji.

4. Antistresová činnost

Zmírnit stres pomáhají některé činnosti – jóga, nejrůznější meditační techniky a dýchací cvičení. Ale v podstatě cokoli, co vás zklidní, se počítá (kromě alkoholu a návykových látek, pochopitelně). Někdo nedá dopustit na antistresové omalovánky, někdo skládá puzzle, jiný se ponoří do četby. Prostě cokoli, co vyžaduje vaši pozornost. Ideálně by mělo jít o poměrně jednoduchou, ale preciznost vyžadující aktivitu, která vás odvede od protivných myšlenek, zaměstná vaše ruce i mozek.

5. Promyšlené snížení zátěže

To nejhorší byste teď měli mít za sebou, ale buď stres nevymizel úplně, nebo minimálně hrozí, že jakmile se vrátíte k normálnímu režimu, rychle se vrátí. Proto si nyní s klidnou myslí rozeberte, co všechno vám stres způsobuje, a jak ho i v budoucnosti držet takzvaně na uzdě.

Klidně použijte tužku a papír a napište si seznam všech svých povinností, činností, úkolů, které máte. A pak jednoduše škrtejte. Chvíli můžete mít pocit, že na žádnou z daných věcí se nejde jen tak vykašlat, ale pravda bývá přesně opačná. Až příliš často si nakládáme na bedra víc, než je nutné.

Nepočkaly by ty pracovní e-maily na zítra, vážně je musíte číst večer pár minut před spaním? Doopravdy by se svět zbořil, kdyby váš trávník nepřipomínal golfové hřiště a vaše okna nezářila čistotou tak, že kdokoli prochází kolem vašeho domu, neobejde se bez slunečních brýlí? A nenastal čas, aby potomci dostaly svou uklízecí povinnost v domácnosti?

Mávat nad stresem rukou se jednoduše nevyplácí. Trápení mysli se totiž často projeví i na vašem fyzickém zdraví. Například tohle jsou Bolesti, za které mohou nahromaděné emoce a stres.

Načítám