Hlavní obsah

Předsevzetí zhubnout? Prvně si odpovězte na tyto 4 otázky

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Figura jako vystřižená z obálky fitness časopisu není jen otázkou pár týdnů odpírání. Jestli to myslíte opravdu vážně, připravte se na dlouhou, místy trnitou, ale hlavně nikdy nekončící cestu.

Článek

Pokud je předsevzetí zhubnout vaše novoroční tradice, pak hádáme, že vám to obvykle neklapne. Nebo možná zpočátku úspěch zaznamenáte, ale dlouho se z něj neradujete (díky, jo-jo efekte!). Hubnutí totiž skutečně není o tom, že se na pár týdnů kousnete. Pravděpodobně to bude chtít celkově překopat životní styl – zrevidovat dosavadní návyky, uzpůsobit si čas, a hlavně najít režim, který pro vás bude dlouhodobě udržitelný.

Než se do toho letos zase po hlavě pustíte, odpovězte si na následující otázky:

1. Nemám přehnané cíle?

Stanovovat si reálné cíle a malé mezistanice jsou základním kamenem úspěchu. Když si totiž řeknete, že dosáhnete dokonalé postavy bez jediné chybičky, je pravděpodobné, že toho nedostojíte. Po pár týdnech úsilí se objeví jen nepatrná změna, a protože jste si to představovali rychlejší, čeká vás jen frustrace.

Každé tělo je jiné a ne každý dostal do vínku dlouhé kosti a svaly a rychlé spalování. Vaším cílem by mělo být dosáhnout nejlepší verze sebe sama, přičemž za každý malý posun, byť viditelný jen pro vás, se musíte pochválit. Bude to motivace pro další snažení.

Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Hubnutí by mělo mít nějaký řád, můžete si vést deník, počítat kalorie...Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

2. Vyznám se ve složení potravin?

Je vícero způsobů, jak zhubnout, ale ten nejlepší a dlouhodobě nejudržitelnější je založený na znalostech složení potravin. Pokud budete vědět, k čemu jsou bílkoviny, sacharidy a tuky, v jakých potravinách se nachází a jak přibližně je během dne rozložit, půjde vám to snáze.

Stejně jako když budete mít představu kolik kterých potravin sníst – například že zeleninu můžete skoro neomezeně, naopak každá lžička oleje se počítá. Zkrátka ve chvíli, kdy to se změnou myslíte skutečně vážně, bude to chtít začít se o témata spojená se stravováním a obecně zdravým životním stylem zajímat, nastudovat si to z odborných zdrojů a počítat kalorie. Nelekejte se, nejde o měsíce samostudia, lehký přehled si uděláte během pár dní a zbytek se naučíte v praxi.

3. Jsem ochoten se víc hýbat?

Kdybychom napsali, že bez sportu a cvičení se zhubnout nedá, lhali bychom. Ono to jde, ale zbytečně příliš těžko. Navíc aktivní pohyb má mnohem více příznivých účinků, od ryze zdravotních, jako je posílení srdce, přes psychické související s produkcí takzvaných hormonů štěstí až po přímé důsledky přirozeného spalování.

Sportem totiž budujete svalovou hmotu, která trvale spotřebovává více energie než tuková tkáň. Proto platí – čím trénovanější tělo, tím méně úsilí v kuchyni stojí si formu udržet. Každodenní aktivní pohyb, byť to je jen svižná chůze, by měl trvat minimálně půl hodiny. Co se samotného cvičení týká, pro začátek doporučujeme najít si půl hodiny třikrát týdně.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pohyb je při hubnutí zásadní, pokud nechcete držet celoživotně drastickou dietuFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

4. Zvládnu to napořád?

Důvodem konečného neúspěchu bývá přepálený start. Když začnete v lednu, plní motivace, chodit šestkrát týdně do posilovny, a ještě si naordinujete striktní keto dietu, může vám to vyjít, ale spíš to nevydržíte. Pokud jste do této doby vedli spíše sedavý a méně zdravý způsob života, pak je riziko neúspěchu skutečně vysoké. Začněte radši pozvolněji, nastavte si zdravější životosprávu a do přísných diet nebo velkých sportovních výkonů se pusťte až ve chvíli, kdy máte zvládnutá základní pravidla.

Reklama

Související témata:

Načítám