Hlavní obsah

Karel III. s Camillou zářili na opulentním banketu ve Versailles. Zúčastnil se i Hugh Grant a Mick Jagger

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský král Karel III. se společně se svou ženou královnou Camillou v těchto dnech účastní třídenní oficiální státní návštěvy Francie, kam dorazil na pozvání francouzského prezidenta. Kromě Paříže mají v plánu navštívit i Bordeaux, ale vrcholem cesty byla slavnostní hostina v sídle francouzských králů.

Článek

Jako z pohádky. Přesně tak působil slavnostně vyzdobený Zrcadlový sál na zámku ve Versailles, kde na počest vzácného hosta uspořádal francouzský prezident velkolepou slavnostní večeři pro 150 pečlivě vybraných hostů z obou zemí. Pozvání přijal i herec Hugh Grant, muzikant sir Mick Jagger, herečky Emma Mackey a Charlotte Gainsbourg, bývalý fotbalový manažer Arsène Wenger nebo údajně nejbohatší člověk planety Bernard Arnault.

Hostina hodná králů

Slavnostní banket v sídle francouzských králů byl nejočekávanější a nejtřpytivější součástí státní návštěvy britského krále ve Francii. Původně měl Karel III. zavítat do Paříže už v březnu, ale kvůli protestům proti reformě francouzského důchodového systému byla návštěva nakonec odložena na září.

Král s královnou dorazili k zámku ze 17. století ve 20 hodin a byli slavnostně přivítáni francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a první dámou Brigitte Macron (odkoukejte její módní styl). Obě dámy zvolily nádherné modré šaty se safírovými a diamantovými doplňky, ale královně Camille to v impozantní róbě od Diora slušelo o poznání více. Doslova celá zářila a působila velmi důstojně. Jako skutečná královna.

Slavnostně vyzdobený sál přímo lákal ke královské hostině. Podle Daily Mail poslal Karel III. do Francie jasné instrukce, jaké jídlo může být podáváno. Například vysloveně žádal, aby se nepodávala kachní játra foie gras, získavají se totiž velmi drastickým způsobem. Také chřest, který byl původně v plánu, byl zamítnutý, protože nejde o sezonní surovinu.

Kuchyně na zámku není na takto velkolepé bankety zařízena, takže veškeré jídlo bylo na zámek dovezeno. O jeho přípravu se postarali tři slavní michelinští kuchaři a menu obsahovalo takové lahůdky, jakým je velmi vzácný modrý krab, krabí koláčky s mandlemi a mátou, francouzská kuřátka s gratinovanými houbami, francouzské i anglické sýry a makronky s chutí růží, krémem z liči a čerstvými malinami. K tomu všemu se samozřejmě podávala vybraná vína.

Král Karel III. a jeho projev

Na slavnostní večeři nechyběly ani projevy plné ujištění o vřelém přátelství a spolupráci obou zemí. Král Karel III. promluvil ve francouzštině a při přípitku zavzpomínal i na své rodiče, před rokem zesnulou královnu Alžbětu II. a jejího milovaného manžela prince Philipa. „První společná oficiální státní návštěva mých rodičů mířila právě sem do Francie v roce 1948, krátce po jejich svatbě,“ vzpomínal Karel III. „A podle všeho tu vzbudili pořádný rozruch, když tančili až do ranních hodin v okouzlujícím Chez Carrere v Rue Pierre Charron na píseň Edith Piaf ‚La Vie en Rose‘. Dodnes je jednou z mých nejoblíbenějších písní,“ dodal král s úsměvem.

Dále pak ještě zmínil historku, jak se tenkrát britská ambasáda pokusila ze zdvořilosti přivézt na banket několik beden anglického vína z Hampshire, ale celník na letišti v Orly tomu zabránil. Stejně jako francouzský spisovatel a výtvarník Roland Topor se totiž domníval, že „Les Français ont du vin, les Anglais de l'humour“ tedy „Francouzi mají víno a Angličané humor“.

Načítám