Hlavní obsah

Láska Alžběty a Philipa: Svatební šaty si koupila za přídělové lístky, on ji nazýval Kapustičkou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Manželé byli 73 let. Poznali se, když jí bylo 8 a strávili spolu celý život. V jejich případě věta V dobrém i ve zlém byla naplněna zcela. Byli si navzájem životní láskou, nejlepšími přáteli a oporou. Neměli zapotřebí to demonstrovat veřejně, a přesto bylo evidentní, jak hluboce se milují a jsou si rádi nablízku. A nyní po smrti Alžběty to platí doslova.

Článek

Odborníci se shodují, že za úspěchem kralování britské panovnice stál mimo jiné i její muž. Zamilovala se do něj jako mladá dívka a nakonec bylo jejich manželství nejdelší v historii britských panovníků.

Oba byli vyznavači tradičních hodnot, kteří zasvětili život práci pro firmu. Alžběta (†96) usměvavá, distingovaná  milovnice přírody, koní a psů. Philip (†99) vysoký s atletickou postavou, pověstným břitkým smyslem pro humor a milovník létání.

Její otec se stal králem velmi nečekaně a stejně tak usedla na trůn i ona. Philip se stal mužem v pozadí a mluvilo se o něm jako o alfa samci v beta roli. Ona o něm vždy hovořila s největším obdivem a podle něj stála za jejich fungujícím manželstvím kombinace trpělivosti a rozdílných zájmů.

Na prvním setkání jiskra nepřeskočila

Úplně poprvé se potkali, když bylo Alžbětě osm let, na svatbě Philipovy sestřenice princezny Mariny (1906–1968). Zásadní setkání proběhlo o pár let později, když navštívila s rodinou Royal Naval College, kde byl Philip jako kadet na výcviku. Očití svědci to nazvali láskou na první pohled. To bylo v roce 1939, krátce před druhou světovou válkou.

V následujících letech si psali dopisy a postupně se do sebe zamilovali. Ač nebyl Philip v rámci evropské aristokracie vysoce postavený, měl štěstí, že si ho její otec, král Jiří VI. (1895–1952), oblíbil. Na zásnuby ale museli počkat do roku 1947, kdy bylo Alžbětě 21 let.

Foto: Profimedia.cz

Zásnubní foto je ukazuje spokojené a šťastné a oni takoví i zůstaliFoto: Profimedia.cz

V témže roce proběhla na královské poměry komorní svatba. Bylo krátce po válce a látku na šaty zaplatila nevěsta přídělovými kupony. Obyvatelům Velké Británie se zpočátku nelíbilo, že má manžel budoucí královny německé vazby a jeho švagři bojovali na straně nacistického Německa, ale překousli to. Philip se pak vzdal svých řeckých (tam se narodil) a dánských titulů a byl mu přidělen titul vévoda z Edinburghu.

Foto: Profimedia.cz

Vdávala se mladá a byla si jistá, že dělá dobře. On si byl jistý zrovna tak, a proto byl ochotný mnohého se vzdátFoto: Profimedia.cz

Než se stala královnou

Aby se mohl oženit s následnicí trůnu, konvertoval k anglikanismu, stal se poručíkem Philipem Mountbattenem a v den svatby přestal kouřit. Z líbánek psala Alžběta rodičům a Philip tetě a strýci nadšené dopisy, kde se vyznávali z lásky k tomu druhému. První roky manželství si velmi užívali, narodili se jim syn Charlesdcera Anna a žili na Maltě, kde Philip sloužil u námořnictva.

Jejich život se ale otočil o 180 stupňů v roce 1952, kdy náhle zemřel král Jiří VI. a z Alžběty se v 25 letech stala královna.

Foto: Profimedia.cz

Během líbánek si ještě mohli dovolit být zcela uvolnění. To se samozřejmě změnilo, když se Alžběta stala královnouFoto: Profimedia.cz

Navždy ve stínu královny

Bylo veřejným tajemstvím, že Philip se chvíli s novou situací vyrovnával. Stal se navždy tím druhým, stál ve stínu královny. Opustil slibně rozjetou vojenskou kariéru a jeho nová role byla definována spíše tím, co nesměl, než tím, co mohl. Těžce nesl i stěhování z Clarence House do Buckinghamského paláce, který mu k srdci nepřirostl.

Jeho žena viděla, že není šťastný, ale měla nových povinností nad hlavu. Nikdy si nepotrpěla na velké scény a chápala, že se cítí otrávený a trochu ztracený. Nakonec vyslala v roce 1956 svého muže na cestu kolem světa a také na zahájení olympijských her v Melbourne. Pětiměsíční odloučení jim prospělo a oba si uvědomili, jak moc jeden pro druhého znamenají. O pár let později se jim narodili synové Andrew a Edward.

Foto: Profimedia.cz

Ač neměli na svoje děti vždy tolik času, kolik by chtěli, a někdy je i měsíce nechávali chůvám a cestovali pracovně po světě, drželi vždy při soběFoto: Profimedia.cz

Těžké chvíle

Být manželé 73 let znamená vyrovnat se i s obtížnými momenty. Spekulovalo se o Philipových záletech, všechny důkazy ale byly vždy smeteny ze stolu. Byl spojován s ruskou primabalerínou, divadelní herečkou, krásnou spisovatelkou a dalšími. On to pokaždé popíral s tím, že s ochrankou za zády by se za dobrodružstvím vyráželo jen obtížně. Pravda je ale taková, že princ Philip měl rád půvabné ženy, údajně byl velice dobrý ve flirtování a pro jeho dvojsmyslné poznámky si ho dobírala i sama královna. Ta však nikdy nekomentovala fámy týkající se nevěry. Zda dělala, že je nevidí, anebo se s nimi smířila a věděla, že Philip vždy zůstane po jejím boku, se asi nikdy nedozvíme.

Vztahy jim ale dělaly těžkou hlavu i později, ačkoli nešlo o jejich manželství. Dobře jim nebylo ani v roce 1992, který královna zpětně označila za Annus horribilis neboli hrozný rok. Rozešli se princ Charles a lady Di , rozvedla se princezna Anna a k rozchodu spělo i manželství prince Andrewa a Sarah Ferguson. Navíc byl během požáru poničen Windsorský palác a monarchie celkově čelila kritice obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Kryl jí záda a ona mu nechávala prostor, což vedlo k oboustranné spokojenostiFoto: Profimedia.cz

Řeč těla

Zažili opravdu leccos a o lásce něco věděli. Vychovali čtyři děti, které je uměly potěšit i zklamat, vyrovnali se s tragickou smrtí snachy a radovali se z narození vnoučat a pravnoučat.

Odborníci na řeč těla se shodují, že bylo i po sedmdesáti letech manželství patrné, jak pevné pouto mají. Zachovávali dekorum, ale královna neváhala svého muže obdařit zářivým úsměvem a on na ni hleděl s láskou a obdivem a snažil se jí být vždy co nejblíž. A jak stárli, princ svou ženu galantně přidržoval a neustále dohlížel na to, aby byla v pořádku. A jak ji oslovoval? Moje Kapustičko nebo zdrobnělinou Lilibet.

A právě jako Lilibet se královna podepsala na lístek, který položila na Philipovu rakev vloni v dubnu. Nyní jsou opět zase spolu. Na věčné časy.

Foto: Profimedia.cz

Měli obrovské štěstí. Komu se podaří strávit celý život se spřízněnou duší?Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám