Hlavní obsah

Královské lásky: Edward a Sophie

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Princ Edward, nejmladší syn královny Alžběty, a jeho žena Sophie jsou přímo ukázkový královský pár. Proto je má královna také tak ráda. Žijí příkladně a nedělají kolem sebe zbytečný rozruch. Zažili ale i pár těžkých chvil.

Článek

Edward (57) a Sophie (56), hrabě a hraběnka z Wessexu, jsou spíše nenápadnými členy královské rodiny, o to víc jsou ale blízcí srdci královny. A v době, kdy se panovnice musí vyrovnávat se smrtí manžela (princ Philip zemřel letos v dubnu), skandálem syna Andrewa (61) a čekat, co v zámoří vymyslí princ Harry (36) s manželkou Meghan (40), je pro ni čaj o páté s hrabětem a hraběnkou z Wessexu balzámem na duši.

Jak tato královská láska vznikla a v čem se od začátku lišila od ostatních?

Princ Edward: člen druhé rodiny 

Od nejstaršího bratra, prince Charlese (72), ho dělí 15 let. Říká se, že princové Edward a Andrew jsou jakousi druhou rodinou královny. Na mladší děti si totiž už udělala víc času, a i proto k nim má bližší vztah. Při porodu prince Edwarda dokonce porušila královna Alžběta II. (95) tradici a přála si přítomnost svého manžela. Dočetla se totiž v ženských časopisech o trendu otců u porodu.

Stejně jako jeho otec princ Philip (†99) a bratr Charles vystudoval i Edward střední školu v Gordonstounu ve Skotsku. Prý ale s úplně jinými pocity než jeho starší bratr. Sportovně založený a víc společenský Edward si to tu užíval. Následně získal bakalářský titul na univerzitě v Cambridge, a to i když neměl maturitní známky na dostatečné úrovni.

Po škole nastoupil k námořnictvu, ale vydržel zde jen několik měsíců. Táhlo ho to k divadlu a umění. S otcem se kvůli tomu prý tak pohádali, že se princ rozbrečel. Ale neustoupil.

Kvůli lásce k divadlu a staromládenectví zpochybňovala média i jeho sexuální orientaci. On ale jen čekal na tu pravou a nechtěl to jako starší sourozenci pokazit. Říká se, že býval vážný, až trochu arogantní. Se Sophií je ale uvolněný, vtipný a pohodový.

Foto: Profimedia.cz

Královna s manželem a mladšími syny, se kterými má výrazně bližší vztah než se staršími dětmi (Edward je ten menší, vedle něj Andrew)Foto: Profimedia.cz

Sophie: ukázková snacha

Sophie se narodila do bohaté a urozené rodiny a je se svým mužem vzdáleně příbuzná. Po studiích se věnovala oblasti public relations a nakonec si založila i úspěšnou agenturu, ve které pracovala i po svatbě. Ale v roce 2002 začala na plný úvazek pracovat jako člen královské rodiny, stejně jako její muž. S princem Edwardem se poprvé potkala v roce 1987, když randil s její kamarádkou. Dohromady se ale dali až v roce 1993 na charitativní tenisové akci.

Foto: Profimedia.cz

Emancipovaná pracující žena byla jako královská nevěsta novinkouFoto: Profimedia.cz

Edward a Sophie pod jednou střechou

V královské rodině rozhodně nebylo zvykem, že by spolu páry bydlely před zasnoubením. U Edwarda a Sophie ale udělala královna výjimku. Říká se, že se snažila, aby aspoň čtvrtému potomkovi vztah vyšel. Vnímala, že začlenit se mezi královské není pro lidi zvenku snadné. Chtěla, aby Sophie poznala rodinu a její zvyklosti, a již několik let před svatbou svolila, aby sdílela s Edwardem jeho apartmá v Buckinghamském paláci. Měli ale oddělené ložnice.

Sophie s Edwardem v jednou rozhovoru se smíchem vzpomínali, jak se jednou snažil princ proplížit za svou milou do pokoje a narazil na corgiho své matky, který ho štěkáním vrátil do jeho ložnice.

Foto: Profimedia.cz

Na Edwarda útočili s dotěrnými dotazy dávno předtím, než se vyslovil. Ale on moc dobře věděl, proč nespěcháFoto: Profimedia.cz

Svatba hrabat z Wessexu

Jakmile spolu začali v roce 1993 chodit, útočili na ně novináři s dotazy, kdy bude svatba, ale oni si dali načas. Zásnuby oznámili až v lednu 1999 a v témže roce se konala i na královské poměry málo pompézní svatba. Nezvali na ni politiky, bylo to více rodinné a měli i nečekaně uvolněný dress code, třeba klobouk nebyl povinný.

Bydlí spolu v sídle v Bagshot Park, což je jen pár mil od zámku Windsor, kde tráví rádi víkendy s Edwardovými rodiči, teď už jen s matkou. Sophie je prý pro svoji tchyni jako další dcera. A často se stávalo, že se po rodinných sešlostech na skotském Balmoralu, kde tráví členové královské rodiny dovolené už 150 let, Edward se Sophií a dětmi zdrželi s královnou a jejím mužem déle než ostatní.

Foto: ROTA POOL/REUTERS, Profimedia.cz

Jejich vztah není spojen s krizemi a titulními stranami bulváruFoto: ROTA POOL/REUTERS, Profimedia.cz

Narození dcery Louisy a syna Jamese

Sophiin první porod v roce 2003 byl velmi dramatický a málem ho ona ani dcera Louise nepřežily. Kvůli problémům s placentou málem vykrvácela a dcerka se narodila o dva měsíce dřív s vážně poškozeným zrakem. Královna Alžběta tehdy mnohé překvapila, protože Sophii i svoji vnučku pravidelně navštěvovala v porodnici, zejména ve dnech, kdy byla holčička v inkubátoru a hraběnka za ní po náročné operaci nemohla. Louise musela poté podstoupit mnoho operací, a dnes vidí zcela normálně.

Nicméně zkušenosti s nemocí dovedly Sophii k pomoci předčasně narozeným dětem a je patronkou několika nadací, které bojují proti slepotě v zemích třetího světa. V roce 2007 se rodičům narodil syn James.

Foto: Profimedia.cz

Tahle rodina dělá královně velkou radostFoto: Profimedia.cz

Královna, princ a jejich oblíbenci

Královna i její muž princ Philip vždy oceňovali, že Sophie přesně pochopila, jaká je její role. A není překvapením, že pár je si velmi blízký i s princem Williamem (39) a jeho ženou Kate (39), kteří se chovají a žijí velmi podobně. Nestrhávají na sebe pozornost, což se cení zejména v době, kdy někteří členové řeší svoje skandály, jako třeba princ Andrew, a jiní členové se vzdávají svých rolí a na korunu rovnou útočí, jako princ Harry a Meghan u Oprah. Mimochodem podívejte se, jak si z tohoto rozhovoru Edward se Sophií vystřelili.

Když letos princ Philip zemřel, byla to Sophie, která se o něm dojemně vyjádřila pro rozhlasovou stanici BBC, a která navíc každý den jezdila za královnou nebo jí telefonovala, aby ve svém zármutku nebyla sama.

Foto: Profimedia.cz

Všem jim chybí princ Philip, ale drží při sobě a to jim pomáhá překonat smutekFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám