Hlavní obsah

„Starý netopýr“ vévodkyně Camilla slaví 75: zprvu nenáviděná žena Británie si své místo vydobyla

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho trvalo, než životní lásku prince Charlese schválila královna a přijala veřejnost. Respekt si nakonec vydobyla a patří do nejužšího okruhu reprezentantů monarchie. Dnes slaví vévodkyně Camilla 75. narozeniny. Jaké přání odmítá splnit vnoučatům?

Článek

Ještě před pár lety si jen málokdo dokázal představit, že by vévodkyně Camilla mohla v královské rodině zastávat čestné místo. Byla vnímána jako osoba, která rozvrátila manželství prince Charlese a lady Diany.

Nakonec se ale stala první rozvedenou ženou, která si vzala následníka britského trůnu, a dnes patří mezi nejbližší spolupracovníky panovnice. Při příležitosti jejích 75. narozenin s ní v červencovém časopise Vogue vyšel velký rozhovor. Co o sobě prozradila?

Elegantní Camilla

Novinář Giles Hattersley (43), který s vévodkyní rozhovor vedl, ji popsal jako elegantní dámu, která přesně ví, co jí sluší, a navíc si ze sebe umí udělat legraci. Na úvod se týmu z magazínu Vogue omluvila, že budou muset nafotit starého netopýra, jak sama sebe označila, a vysvětlila, že o pěkné nehty přišla během zahradničení. A všechny pobavila, když si kategoricky odmítla obléct cokoli v barvě vistárií – tento odstín nazývá menopauzální fialovou.

Foto: Profimedia.cz

V těchto modrých šatech od návrháře Bruce Oldfielda (72) zapózovala i pro VogueFoto: Profimedia.cz

Nadace pro oběti domácího násilí

Vévodkyně je patronkou mnoha nadací a jednou z nich je SafeLives, která pomáhá obětem domácího násilí, znásilnění apod. Jak říká, všichni někoho takového znají, a protože už v životě slyšela mnoho smutných příběhů, rozhodla se zjistit, zda by mohla pomoct.

Nedávno mimo jiné zahajovala výstavu I Am, kde je možné vidět portréty lidí, kteří zažili (a přežili) domácí násilí. V této činnosti hodlá pokračovat i jako královna manželka.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2020 oslavila vévodkyně s ředitelkou nadace 15. výročí založení SafeLivesFoto: Profimedia.cz

Pro vnoučata vše. I když…

Vévodkyně Camilla má dvě děti, Toma (47) a Lauru (44), a je pětinásobnou babičkou a dalších pět vnoučat má díky princi Charlesovi (73). Čas s vnoučaty si užívá, pravidelně si posílají zprávy, soutěží ve hře Wordle a je šťastná, že má možnost se od nich lecčemu naučit a na oplátku jim předat své životní zkušenosti.

Ač by pro ně jistě udělala první poslední, jednu věc jim přesto nesplní: nenechá si propíchnout uši. Děti ji tím prý občas škádlí.

Foto: Profimedia.cz

Rodina vévodkyně Camilly: Dcera Laura (v modrých šatech) je trojnásobná maminka, syn Tom (druhý zleva) dvojnásobný tatínekFoto: Profimedia.cz

Knihy pro děti

Patronem a podporovatelem popularizace čtení jako dovednosti i skvělé zábavy býval zesnulý princ Philip (†99) a vévodkyně Camilla jako nadšená čtenářka po něm tuto funkci převzala. Oblíbenou knihou jejích vnoučat je prý Babička drsňačka od Davida Walliamse (50) a k narozeninám si nadělila knižní projekt, jehož cílem je věnovat 75 základním školám ve znevýhodněných oblastech Velké Británie knihy do knihoven: až 25 tisíc dětí tak získá možnost pravidelně číst a rozvíjet se.

Foto: Profimedia.cz

V rámci akce World Book Day pravidelně navštěvuje školy a předčítá dětemFoto: Profimedia.cz

Královna manželka

V rozhovoru se svěřila, že být neustále hodnocena a kritizována bylo těžké. Zažívala to roky, ale nakonec ji to prý snad i posílilo.

Že nyní patří do královnina úzkého kruhu, je více než jasné. V únoru panovnice při příležitosti 70 let na trůně prohlásila, že až nastane čas a její syn Charles se stane králem, přeje si, aby vévodkyně Camilla užívala titul královna manželka. Při korunovaci jí na hlavu nasadí unikátní korunu se slavným diamantem Koh-i-Noor.

Foto: Profimedia.cz

Skutečnost, že měla poměr s ženatým následníkem trůnu, ležela královně dlouho v žaludku. Nakonec však dala panovnice velké lásce svého syna šanciFoto: Profimedia.cz

Na vztahu se musí pracovat

Při pohledu na vévodkyni a jejího manžela je zřejmé, že jejich vztah je stále láskyplný. Svou lásku si museli obhájit a nyní jsou vděční, že stárnou bok po boku. Ač jsou oba sedmdesátníci, kteří by měli právo na odpočinek, aktivně pracují a slouží monarchii.

Mají oblíbený rituál – navečer si dají čaj a proberou den. Na dovolené si rádi čtou a užívají si vzájemnou blízkost. A spojuje je i stejný smysl pro humor.

Foto: Profimedia.cz

S princem Charlesem je pojí nejen láska a úcta, ale také se spolu rádi zasmějíFoto: Profimedia.cz

Hostující šéfredaktorka

Při příležitosti narozenin se vévodkyně stala hostující šéfredaktorkou týdeníku Country Life. Populární britský časopis tímto způsobem neuctil jubileum člena královské rodiny poprvé – princ Charles byl hostujícím šéfredaktorem již dvakrát (v letech 2013 a 2018) a princezna Anna (71) předloni.

Speciální číslo se připravovalo půl roku – oslavenkyně navrhla témata, která by ve svém vydání ráda měla, i autory, kteří by se jich mohli ujmout, a také nadace, které by ráda podpořila. A přitom projevila přání, aby ji vyfotila její snacha: vévodkyně Kate (40) je skvělá fotografka. Vznikly tak krásné přirozené snímky a celý tým si velmi pochvaloval královskou profesionalitu.

Foto: Profimedia.cz

Se snachou si jsou velmi blízké, a protože je mladá žena nadšená fotografka, dostala důvěruFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám