Hlavní obsah

Smrt panovnice, ukřivděný Harry a několikero oslav. Jak vypadal rok 2022 v královské rodině

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jestli rok 1992 označila královna za annus horribilis, česky strašný rok, jak by asi označila rok uplynulý? Chyběl jí po boku milovaný Philip, trápily ji zdravotní potíže. Radost jí ale dělaly oslavy platinového výročí a její blízcí, kteří ji téměř neopouštěli. Jakoby tušili, že brzy odejde. Jaký byl právě skončený rok pro královskou rodinu?

Článek

Na rok 2022 se nejen členové královské rodiny, ale vlastně všichni obyvatelé Velké Británie a fanoušci „royals“ těšili z jednoho důvodu. Na tento rok totiž připadá oslava platinového výročí – 70 let na trůnu britské panovnice. To se také v červnu odehrálo, a se vší pompou, kterou si královna Alžběta II. zasloužila. Ale jen o pár měsíců později zahalil Anglii smutek, protože zemřela. Vezměme to ale popořádku.

Kate oslavila 40 – leden

Ač bylo předem jasné, že bude rok 2022 zasvěcen oslavám královny, rok začal 40. narozeninami vévodkyně Kate. Ta miluje oslavy v úzkém kruhu rodinném (její rodiče mají dokonce firmu na pořádání party).

Kate bere velmi vážně svoji roli a patří mezi nejvýkonnější a nejpracovitější členy královské rodiny. Její vystupování a přístup jsou opakovaně ceněné, umí vzdát hold historii, uctít královské ženy, které si to zaslouží, ale zároveň je jedinečná a osobitá. Je to dáma, která jakoby se narodila, aby byla královnou.

Foto: Profimedia.cz

Nepotrpí si na okázalé oslavy, ale ani na pozornost médií. To na ní královští fanoušci velmi oceňujíFoto: Profimedia.cz

Vzpomínková bohoslužba prince Philipa – březen

Princ Philip zemřel 9. dubna 2021, a protože v té době byla velmi přísná pandemická opatření, pohřbu se zúčastnili jen ti opravdu nejbližší. Na konci března se letos konala vzpomínková bohoslužba, kde čest jeho památce vzdalo na 2 000 hostů. Všechny mile překvapila královna, kterou v té době trápily zdravotní potíže, ale v kostele se pohybovala s úsměvem a vypadala výborně. Nemile naopak všechny zaskočili Harry a Meghan, kteří odmítli přijet, protože jim ministerstvo obrany odmítlo přidělit ochranku.

Foto: Profimedia.cz

V posledních měsících ji trápilo zdraví, ale na důležitých akcích nikdy nechybělaFoto: Profimedia.cz

Oslavy platinového výročí – červen

V roce 1952 usedla královna Alžběta na britský trůn a letos tak slavila platinové výročí. Oslavy trvaly několik dní, byl jim věnován prodloužený víkend 2.-5. června. Sestávaly z oficiálních akcí, kulturních událostí a setkání s veřejností.

Konala se přehlídka Trooping the Colour, bohoslužba díkuvzdání za její vládu, obrovská Platinová party, kde vystoupily největší hvězdy. A umělci, kteří během královnina panování ovlivňovali kulturu, šli ve velkém průvodu Londýnem.

Foto: Profimedia.cz

Oslavy královnina výročí byly velkou akcíFoto: Profimedia.cz

Princ William oslavil 40 – červen

Čtyřicátiny oslavil i následník trůnu. Princ William hraje důležitou roli od chvíle, co zemřel jeho dědeček a babi královna – musí reprezentovat. Jeho přístup je oceňován o to víc, jak se liší od svého mladšího bratra. Ten se svých povinností vzdal už před lety a letos mnohokrát vystoupil se svojí verzí pravdy. William se hodně věnuje ochraně životního prostředí a péči o duševní zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Starší z bratrů vzorně reprezentuje a nemá zapotřebí vyprávět veřejnosti svůj příběhFoto: Profimedia.cz

Zemřela královna – září

Královnou být nikdy neměla, protože její otec byl mladší ze synů krále Jiřího V. Nakonec ale byla nejdéle vládnoucí panovnicí, a když 8. září zemřela ve věku 96 let, celý svět posmutněl. Dny po její smrti byly přesně naplánované, truchlila celá země. Státní pohřeb se konal o 11 dní později ve Westminsterském opatství. Králem se stal její nejstarší syn a Anglie má nyní krále Karla III.

Alžběta II. milovala celý život jednoho muže, byla matkou čtyř dětí a na trůn usedla, když jí bylo 25 let. Musela často volit mezi srdcem a hlavou, mezi rodinou a korunou, a vždy ukázala, že lepší královnu Anglie mít nemohla.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší syn královny se stal králem a dojemně poděkoval své mamince za vše, co pro rodinu i lid udělalaFoto: Profimedia.cz

Americká tour – prosinec

Jako významná byla hodnocena cesta do USA, kterou letos na podzim absolvovali William a Kate, princ a princezna z Walesu. Hlavním cílem jejich návštěvy v Bostonu bylo mluvit o ochraně životního prostředí. Navštívili přednášku o kolonialismu a rasismu na bostonské radnici, zavítali na basketbalový zápas Boston Celtics a William se prošel po nábřeží města s americkým prezidentem Bidenem.

Foto: Profimedia.cz

Kam přijdou, tam okouzlíFoto: Profimedia.cz

Dokument Harry a Meghan – prosinec

Závěr roku si královská rodina užívala společně, zároveň na ně byl upřen zrak celého světa, protože Harry s Meghan opět promluvili. Na Netflixu vyšel šestidílný dokument o nich dvou, o jejich lásce i boji s médii a královskou rodinou. Důvod? Měli pocit, že by svět měl znát jejich pravdu. Svěřili nejen intimní detaily a ukázali spoustu soukromých záběrů, ale vzpomínali i na mediální štvanici, která na ně byla pořádána od chvíle, kdy jejich vztah přestal být tajný. Královskou rodinu obvinili z toho, že je nechránila.

Foto: Profimedia.cz

Lidé je milovali a byli na jejich straně. Nyní se mnohým zdá, že se zaprodali a kvůli penězům odhalují „pravdu“ ze svého pohleduFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám