Hlavní obsah

Diana i Fergie ho zklamaly, k Charlesovi si našel cestu až později: princ Philip a jeho nejbližší

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

V dubnu loňského roku se královská rodina i celý svět rozloučily s legendou. Dnes by princi Philipovi bylo 101 let, a kdyby žil, oslavoval by se po boku své životní lásky na balkoně Buckinghamského paláce 70 let na trůnu, platinové výročí. Jaké vztahy měl s členy rodiny?

Článek

Ona byla královnou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, hlavou Společenství národů a nejvyšší představitelkou anglikánské církve, ovšem respektovanou hlavou rodiny byl on. Všichni členové rodiny mají na prince Philipa († 99) vzácné vzpomínky – byl to oduševnělý gentleman, který se snažil s každým najít společné téma nebo aktivity, které je spojovaly. Jaký měl vztah se svými nejbližšími a kdo ho zklamal?

Manželka královna Alžběta II. (96)

Nejdelší královské manželství bylo naplněné vzájemnou láskou. On přijal roli toho, kdo chodí dva kroky za královnou, a byl jí oddaný. Ona se vždy rozzářila, když vstoupil do místnosti, a respektovala jeho názory. Byl její první a jediná láska a rozhodně nepočítali s tím, že se Alžběta stane ve 25 letech královnou.

Překonali krize (byl podezřelý z nevěr a třem jejich dětem se rozpadlo manželství), které je nakonec posílily a byli si oporou. Jeho radou na dlouholeté manželství prý bylo trávit dost času odděleně a mít své vlastní koníčky.

Foto: Profimedia.cz

Bylo dojemné sledovat, jak i v pozdějším věku vždy dával princ Philip pozor, aby jeho Lilibet byla v bezpečíFoto: Profimedia.cz

Syn Charles (73)

S nejstarším synem k sobě dlouho hledali cestu. Jejich povahy se nemohly víc lišit: princ Philip to popsal tak, že on je pragmatik, zato prvorozený syn romantik. A navíc nebyl nikdy extra sportovně založený a na otcově alma mater Gordonstounu docela trpěl. Když se pak provalila Charlesova aféra s Camillou (74), která stála za rozpadem manželství s Dianou, neskrýval otec zklamání. 

Ač princ Philip dával jasně najevo, že syna nepovažuje za následníka trůnu, který by mohl monarchii prospět, nakonec se sblížili a našli společná témata. Oba obdivovali umění, divokou přírodu, námořnictvo a věřili v pozitivní vliv mladé generace. 

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip byl zastánce „tradiční rodiny“ a nešlo mu mimo jiné do hlavy, proč nejstarší syn tak otálí se založením vlastní. Podle něj to patřilo mezi povinnosti následníka trůnuFoto: Profimedia.cz

Dcera Anna (71)

S princeznou Annou měl otec speciální pouto – byla to jediná dcera a navíc zdědila jeho povahu. Sdíleli lásku ke sportu, ke koním a oba byli pověstní tím, že řeknou, co mají na srdci, a mají svérázný smysl pro humor. Princezna vzpomínala, že její otec ke každému přistupoval s respektem, šel příkladem a uměl podpořit a motivovat k posouvání osobních hranic. A vždy tu pro ni byl, vyslechl ji a pomohl jí a tak si ho bude navždy pamatovat.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Anna ráda vzpomíná, jak si s otcem povídali a on jí předával cenné životní zkušenostiFoto: Profimedia.cz

Snacha Diana (†36)

Ač pocházeli z rozdílných prostředí, jedno měli společné: členy britské královské rodiny se stali díky sňatku a zpočátku se cítili být v pozici jakýchsi outsiderů. Proto měl tchán pro snachu porozumění, chápal její nejistotu i pocity osamělosti a zároveň si uvědomoval, že život po Charlesově boku není snadný. V roce 1992 si začali dopisovat a jedním z hlavním témat byla manželská krize a Charlesova nevěra. Nejdřív byl tchán chápající, podporující a podepisoval se „tatínek“. Později se tón jeho dopisů změnil, to když došlo na rozvod a ukázalo se, že i lady Diana měla milence.

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip mladou snachu podporoval, ale když se provalily i její nevěry, byl s tím konecFoto: Profimedia.cz

Snacha Fergie (62)

Lady Dianě se princ Philip snažil pomoct, ale jeho oblíbenou snachou byla manželka prince Andrewa (62). Líbila se mu její živelná povaha, smysl pro humor i to, že se učila řídit letadlo. Sarah přezdívaná Fergie ho znala odmala, její otec pro prince pracoval. Vše skončilo ve chvíli, kdy se v bulváru objevily fotky, kterak jí texaský boháč John Bryan olizuje prsty na nohou. Královna s manželem uvrhli snachu do pomyslného exilu, a třebaže byla později vzata rodinou na milost, on s ní i nadále nemluvil. Zklamala ho.

Foto: Profimedia.cz

Manželka prince Andrewa byla nejoblíbenější snacha prince Philipa, ale vadilo mu, že nedokázali udržet rodinu a kralovali bulváruFoto: Profimedia.cz

Vnuci William (39) a Harry (37)

Vnoučata měl princ Philip rád velmi a všechna. A obzvlášť blízko měl k synům prince Charlese. Když jim tragicky zahynula matka, trávil dědeček s vnuky spoustu času, aby je rozptýlil a nebyli sami. A šel s nimi i za matčinou rakví.

Princ William pojmenoval nejmladšího syna po milovaném strýci Louisi Mountbattenovi (1900–1979), který pomáhal vychovávat prince Philipa, když se ocitl bez rodičů v Británii. A když v roce 2018 vnuk William cestoval po Izraeli a Palestině, nezapomněl navštívit hrob dědečkovy matky Alice z Battenbergu (1885–1969), který je v Jeruzalémě v Getsemanské zahradě.

Když princ Harry představil rodině svou vyvolenou Meghan Markle (40), princ Philip ji přijal velmi vřele. Zklamalo ho, když se pak vnuk rozhodl vzdát své role v královské rodině a odejít do Ameriky. Připomínalo mu to historii a příběh krále Eduarda VIII. a Wallis Simpson, rozvedené Američanky, kvůli níž se vzdal britského trůnu a odešel do Francie.

Foto: Profimedia.cz

Vnuci zdrcení tragickou smrtí své milované matky si jen těžko dovedli představit, že půjdou před očima veřejnosti za její rakví. Ale když dědeček řekl „Pokud půjdu já, půjdeš se mnou?“, souhlasili a věděli, že s ním po boku to zvládnouFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám